Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019  23:47:25

Θετική Ψυχολογία: Ο πλέον αναπτυσσόμενος κλάδος της Ψυχολογίας σε διεθνή κλίμακα. Πολύτιμος για αυτοβελτίωση και ενδυνάμωση. Κύριο

Αποτελεί ως μέθοδος, ως τρόπος σκέψης, ως επιστημονική θεωρία και ως βιοθεωρία το ακριβώς αντίθετο του συνδρόμου της άρνησης, της υποβάθμισης, της αυτοαναίρεσης.

Η θετική ψυχολογία είναι ένας νέος, δυναμικός κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος ασχολείται με την επιστημονική μελέτη των θετικών εμπειριών, των θετικών χαρακτηριστικών και των θετικών θεσμών. Φυσικά με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο, καθόλου επιπόλαιο και πρόχειρο.

Συγκεκριμένα, η Θετική Ψυχολογία αναζητά τις συνθήκες που βοηθούν τους ανθρώπους να βιώσουν θετικά συναισθήματα, να αναπτύξουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και να δημιουργήσουν θετικές σχέσεις, θετικές οικογένειες, θετικές ομάδες, θετικές κοινωνίες. Ασχολείται με έννοιες όπως η ευτυχία, το νόημα στη ζωή, η ψυχική ανθεκτικότητα, τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα, και επιχειρεί να δώσει επιστημονικές απαντήσεις στους παράγοντες που είναι απαραίτητοι, ώστε να μπορέσει κανείς να τα ενισχύσει.

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Ξεκίνησε περίπου το 2000, αν και οι έννοιες με τις οποίες ασχολείται έχουν απασχολήσει τους φιλοσόφους εδώ και αιώνες. Αφορμή για τη γέννησή της ήταν η αναγνώριση ότι η παραδοσιακή ψυχολογία ασχολούταν μόνο με την επιδιόρθωση των προβλημάτων και τη θεραπεία των ψυχικών διαταράξεων. Παρόλο που αυτοί είναι πολύ σημαντικοί στόχοι και χρειάζεται να εξακολουθήσουμε να τους ερευνούμε και να τους επιδιώκουμε, ωστόσο χρειάζεται να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη των θετικών χαρακτηριστικών, η αναζήτηση του ευ ζην και η επιδίωξη των θετικών εμπειριών για τους ανθρώπους. Έτσι η λοιπόν η θετική ψυχολογία έρχεται να συμπληρώσει αυτή την ενασχόληση με τις αρνητικές πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας και να δώσει έμφαση και στην θετική πλευρά.

Τα πεδία εφαρμογής

Η Θετική Ψυχολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, μπορεί να εφαρμοστεί στην ψυχοθεραπεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον χώρο της υγείας, στον αθλητισμό και σε πολλούς άλλους τομείς. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε μεμονωμένα άτομα, σε ομάδες, ή σε ολόκληρους οργανισμούς.
Τα προγράμματα που βασίζονται στις αρχές της θετικής ψυχολογίας έχουν ως στόχο την ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών που ήδη διαθέτουν τα άτομα και των θετικών εμπειριών που βιώνουν.. Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να βελτιώσει την απόδοσή του στη δουλειά του, η παραδοσιακή προσέγγιση ήταν να βρει τι κάνει λάθος και να το διορθώσει. Η θετική ψυχολογία μάς λέει ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε πιο αποτελεσματικά με το να επικεντρωθούμε σε αυτά που ήδη κάνουμε καλά και να τα ενισχύσουμε ώστε να πολλαπλασιαστούν.

Η ΑΝΤΙΡΡΟΠΗ ΤΑΣΗ, ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Η δύναμη της θετικής σκέψης πολλές φορές δεν μπορεί να φανεί δυνατή μπροστά σε μία έντονα αρνητική σκέψη που τριβελίζει το μυαλό μας και μας θολώνει τη πραγματικότητα αλλά και την αίσθηση του "ποιος είμαι". Χρειάζεται να ορίσουμε τις θετικές μας σκέψεις παντοδύναμες και τις αρνητικές αδύναμες. Η καταθλιπτική όμως τάση μας παρεμβαίνει βιολογικά στην ικανότητα του εγκεφάλου, οπότε οποιαδήποτε θετική σκέψη εκείνη την στιγμή παραγκωνίζεται. Σκέψεις αρνητικές έρχονται συχνά στο νου μας. Είναι η ισορροπία που χρειαζόμαστε για να εξισορροπήσουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας.

Οι αρνητικές σκέψεις

Όταν οι σκέψεις είναι έντονα αρνητικές και για πολύ καιρό, το άτομο συνήθως στρέφεται για βοήθεια σε κάποιο κοντινό του πρόσωπο, πιστεύοντας ότι θα του δώσει μία απάντηση στις δυσκολίες που έχει. Το αρνητικό άτομο όμως δε καταλαβαίνει ότι όσο και αν μιλήσει σε κάποιο δικό του άνθρωπο, δε θα του δοθούν λύσεις, γιατί το ίδιο είναι σίγουρο υποσυνείδητα ότι δεν θα υπάρξει καλή εξέλιξη. Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία γίνεται πραγματικότητα και η ψυχική του ισορροπία καταρρίπτεται. Θα πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπ' όψιν μας τις συνθήκες του ατόμου, γιατί θα ήταν άδικο να χαρακτηρίζαμε εξωπραγματικές τις αρνητικές σκέψεις όταν η παρούσα φάση του είναι δύσκολη.

Η απαισιοδοξία "σκοτώνει" μέχρι και το καλύτερα αναλγητικό φάρμακο. Σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, οι αρνητικές σκέψεις και η απαισιοδοξία εξουδετερώνουν την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων, αποδεικνύοντας τη σημαντική επίδραση των αρνητικών σκέψεων και προσδοκιών του ασθενούς στη θεραπεία του. Αν ο ασθενής είναι απαισιόδοξος, καχύποπτος και δεν πιστεύει στο φάρμακο η αποτελεσματικότητα του θα είναι μηδαμινή. Αντίθετα, όταν ο ασθενής είναι θετικός και προσδοκά ότι το αναλγητικό θα τον θεραπεύσει, τότε το φάρμακο έχει διπλάσια φυσική ή βιοχημική αποτελεσματικότητα. Παράδειγμα το γνωστό placebo.

Η επίδραση των προσδοκιών είναι αρκετά ισχυρή για να αυξήσει σημαντικά τα οφέλη από ένα φάρμακο, αλλά επίσης είναι δυστυχώς αρκετά ισχυρή για να αντισταθμίζει την αναλγητική δράση.

ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του για να ενισχύσει τα θετικά συναισθήματα και εμπειρίες. Για παράδειγμα, μια πολύ γνωστή άσκηση της θετικής ψυχολογίας είναι το να γράφει κανείς στο τέλος της ημέρας τρία καλά πράγματα που του συνέβησαν. Αυτό μας βοηθάει να στρέφουμε το μυαλό μας από το τι δεν πηγαίνει καλά, στις θετικές εμπειρίες που βιώνουμε, όσο μικρές και αν είναι αυτές. Έχει φανεί από έρευνες ότι αυτή η απλή άσκηση αυξάνει την ευτυχία μας! Σιγά σιγά μαθαίνουμε να επικεντρωνόμαστε στις θετικές πτυχές της ζωής μας και να αυξάνουμε τα θετικά μας συναισθήματα.

Οι ευκαιρίες απασχόλησης και ανέλιξης

* Γράφει ο Αναστάσιος Σταλίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας, Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

...Τομείς εφαρμογής και αξιοποίησης της πλέον ανερχόμενης ειδίκευσης, της Θετικής Ψυχολογίας

douka-Στον τομέα της Υγείας, τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η ενστάλαξη στους ασθενείς βασικών εννοιών της Θετικής Ψυχολογίας όπως η αισιοδοξία, το νόημα ζωής, τα θετικά συναισθήματα, η ικανότητα Απολαμβάνειν, μπορούν να ενισχύσουν κατά πολύ τα αποτελέσματα από τις ιατρικές θεραπείες και να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας για πολλαπλές παθήσεις.

-Στον Εργασιακό Τομέα, εταιρίες, κοινότητες και οργανισμοί ανακαλύπτουν και ενσωματώνουν τις μεθόδους της Θετικής Ψυχολογίας για βελτίωση του ευ-ζην των εργαζομένων, για ενίσχυση της ομαδικότητας, για θετικότερη ηγεσία και καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.

-Στην Εκπαίδευση, αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, τα σχολεία που εντάσσουν στα προγράμματα τους παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τη σχολική κοινότητα.

Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γνώση της επιστήμης της Θετικής Ψυχολογίας και η εφαρμογή της στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, συντελούν απόλυτα στην επίτευξη του δίπτυχου «εκπαιδευόμενος με μαθησιακό αποτέλεσμα, επιτυχημένος εκπαιδευτικός».

Όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, μας δείχνουν ότι η Θετική Ψυχολογία είναι «κλειδί» ενδυνάμωσης για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και ένας νέος τρόπος που συμβάλει στην αποδοχή, την ένταξη, την ευεξία όλων.

Οι ειδικοί παιδαγωγοί, πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διαθέτουν ακαδημαϊκή επάρκεια σε θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καλούνται επιτακτικά να επιμορφωθούν στο αντικείμενο της Θετικής Ψυχολογίας, όχι μόνο ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, αλλά κυρίως για να διαγράψουν μία νέα προοπτική στο εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν λειτουργώντας ως ειδικοί και έτσι να αποκτήσουν και μία ειδοποιό διαφορά έναντι των υπολοίπων παιδαγωγών. Άλλωστε, η γνώση της Θετικής Ψυχολογίας είναι και μία φυσική συνέχεια της γνώσης της Ειδικής Αγωγής.

Στη χώρα μας από ομάδα επιστημόνων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναδύθηκε το 2011 η Ελληνική Εταιρία Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ). Η ΕΕΘΕΨΥ είναι ο μόνος φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται ενεργά με τον κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα