Τετάρτη 22 Μαϊου 2019  22:21:20

Περιζήτητο και από τα πιο ισχυρά του κόσμου το ελληνικό διαβατήριο. Στις πρώτες θέσεις, παρά τις μεγάλες πλαστογραφήσεις και την εμπορευματοποίηση. Κύριο

Η κατοχή ελληνικού διαβατηρίου επιτρέπει στους πολίτες της χώρας και γενικά στους κατόχους του να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 184 χώρες. Σε σταθερή θέση διάκρισης-αξίας τα τελευταία χρόνια.


Κάθε χρόνο δίνεται στη δημοσιότητα η λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια και για μια ακόμη χρονιά έχουμε μια διαφορετική χώρα κατακτά την πρωτιά. Με την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα με το Henley Passport Index, τον περασμένο Μάιο η Ιαπωνία έχει το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο με τους κατόχους της να μπορούν να ταξιδέψουν σε 189 χώρες.

Δεύτερη είναι περυσινή «νικήτρια» Σιγκαπούρη και η Γερμανία, με πρόσβαση σε 188 χώρες.
Η κυριαρχία των ασιατικών χωρών στις κορυφαίες θέσεις εν μέρει οφείλεται στις χαλαρές απαιτήσεις θεώρησης στο Ουζμπεκιστάν, που διευκολύνει τους πολίτες της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης να ταξιδεύουν εκεί.
Η ετήσια έκθεση κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την ταξιδιωτική δύναμη που έχουν, την οποία μετρούν με τον αριθμό των χωρών που μπορούν να ταξιδέψουν οι κάτοικοι μίας χώρας χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Η Ελλάδα βρισκόταν τον Μάιο στην έκτη θέση μαζί με την Αυστραλία με το διαβατήριο να δίνει πρόσβαση σε 183 χώρες.

Αναλυτικά η λίστα:
1. Ιαπωνία (189)
2. Σιγκαπούρη, Γερμανία (188)
3. Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία (187)
4. Αυστρία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες (186)
5. Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ιρλανδία, Ελβετία (185)
6. Ελλάδα, Αυστραλία (183)
7. Τσεχία, Μάλτα, Νέα Ζηλανδία (182)
8. Ισλανδία (181)
9. Ουγγαρία, Σλοβενία, Μαλαισία (180)
10. Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία (179)

Eνα από τα ισχυρότερα διαβατήρια διαθέτει η Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει και την όψιμη ζήτηση για την απόκτηση ακινήτων στη χώρα, καθώς μέσω αυτών και τη σχετική άδεια παραμονής που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν μετά πέντε έτη και το δικαίωμα στη λήψη της ελληνικής υπηκοότητας και συνεπώς και του σχετικού διαβατηρίου.
Στην τελευταία έκδοση της παγκόσμιας λίστας με τα ισχυρότερα διαβατήρια, η Henley Global τοποθετεί την Ελλάδα στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης, μαζί με τη Μάλτα και την Αυστραλία. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα προσφέρει στον κάτοχο του διαβατηρίου της την ελεύθερη μετάβαση (χωρίς δηλαδή την ανάγκη έκδοσης βίζας) σε 183 χώρες και ενώ η Ιαπωνία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, προσφέρει πρόσβαση σε 190 χώρες.

Από τις χώρες όπου «τρέχουν» προγράμματα προσέλκυσης ξένων επενδυτών, με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας παραμονής (σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Μάλτα και η Κύπρος και ιθαγένειας), της Ελλάδας προηγούνται η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου όμως το ελάχιστο ύψος της απαιτούμενης επένδυσης ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, έναντι μόλις 250.000 ευρώ στη δική μας περίπτωση.

Η ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η κατοχή ελληνικού διαβατηρίου επιτρέπει στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 184 χώρες, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη Henley Passport που καταρτίζεται βάσει στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών και κατατάσσει όλα τα διαβατήρια παγκοσμίως ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών τους στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς θεώρηση, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Οι Ιρλανδοί μπορούν να μεταβούν σε 184 προορισμούς χωρίς βίζα, αλλά χρειάζονται βίζα προτού ταξιδέψουν σε 42 χώρες. Επίσης, οι Βέλγοι και οι Καναδοί και μπορούν να μεταβούν σε 184 χώρες χωρίς βίζα. Το ιαπωνικό διαβατήριο είναι το πιο ισχυρό φέτος, με τους κατόχους του να έχουν πρόσβαση σε 190 χώρες χωρίς να έχουν θεώρηση.

Τόσο η Βρετανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν από την πέμπτη θέση στον περυσινό δείκτη Henley Passport, στην έκτη θέση στον κατάλογο του τρέχοντος έτους μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Τα αμερικανικά και βρετανικά διαβατήρια κατατάχθηκαν πρώτα στον κατάλογο του 2015.

Οι ασιατικές χώρες έχουν τα ισχυρότερα διαβατήρια, σύμφωνα με τον κατάλογο του τρέχοντος έτους, ο οποίος κατέταξε τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 189 χώρες χωρίς βίζα, τονίζουν οι Times.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα