Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020  13:19:13

«Δεν έχω άνοια. Δεν είμαι ανίκανος και ψυχωτικός». Ο Κων. Αγγελόπουλος δικαιώνεται απόλυτα απέναντι στους «επίβουλους» γιους του. Η απόφαση καταπέλτης και η ιατρική γνωμάτευση. Κύριο

Οι ιδιοκτήτες του «Ολυμπιακού» (μπάσκετ) διεκδικούσαν τη διαχείριση όλης της οικογενειακής περιουσίας και έχουν ανοίξει πολεμική τόσο με τον πατέρα τους όσο και με τη δεύτερη σύζυγό του Γέλη..

"Με απόφαση δικαίωσης, πολύ αναλυτική και τεκμηριωμένη το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με απόφαση του έκρινε πως ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι ικανός για όλες τις δικαιοπραξίες και δεν συντρέχει λόγος υποβολής του σε καθεστώς πλήρους ή μερικής στερητικής δικαστικής συμπαράστασης, απορρίπτοντας τη σχετική αίτηση των γιων του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου.

Με την υπ΄αριθμ. 123/2019 απόφαση με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση των υιών για τον διορισμό δικαστικού συμπαραστάτη καθώς το δικαστήριο δεν διαπίστωσε ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος πάσχει από άνοια. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι διατηρεί άθικτες τις νοητικές του λειτουργίες παρά τα όποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει.

Στη δικαστική απόφαση γίνεται επίκληση της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης του καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Σκαρμέα, ο οποίος διορίστηκε από τις δικαστικές αρχές προκειμένου να εξετάσει τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο και να διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας του.

Ειδικότερα, το αίτημα δικαστικής συμπαράστασης είχαν υποβάλει οι γιοι του Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, «βαρύτατη ψυχοδιανοητική έκπτωση» και μιλώντας για ανάγκη «προστασίας των συμφερόντων του που πλήττονται από τους επιτήδειους που τον έχουν κυκλώσει».
Ζητούσαν να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση ο πατέρας τους Κωνσταντίνος και να διορισθεί ως συμπαραστάτης του ο κ. Γεώργιος Σκινδήλιας, διευθύνων σύμβουλος της Χαλυβουργικής.

Επισης το ίδιο δικαστήριο με την υπ' αριθμ. 122/2019 απόφασή του απέρριψε και όλες τις αιτιάσεις των κ. Παναγιώτη και Γεωργίου Αγγελόπουλου κατά του διορισθέντος από το δικαστήριο ανεξάρτητου πραγματογνώμονος καθηγητή Νικολάου Σκαρμέα, περί μεροληψίας.
Τα παιδιά του Κ. Π. Αγγελόπουλου έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης να προσφύγουν στο Εφετείο, κάτι που προσώρας παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα αποφασιστεί να γίνει. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι βαθμοί στους οποίους σε περίπτωση ανατρεπτικής απόφασης του εφετείου μπορεί να προσφύγει με τη σειρά του και ο κ. Κ. Π. Αγγελόπουλος.

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ

Στην αίτησή τους πάντως, που απορρίφτηκε χθες, τα δύο αδέλφια επικαλούμενα ένα ιατρικό ιστορικό του 73χρονου πατέρα τους, καταλήγουν ότι είναι τέτοια η επιδείνωση των προβλημάτων υγείας του ώστε τον καθιστούν ανίκανο να διαχειριστεί τις υποθέσεις του. Γεγονός που με τη σειρά του, όπως αναφέρεται, τους εναποθέτει «το θλιβερό καθήκον να ενεργήσουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη θέση του σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση για διασφάλιση της προσωπικότητας και των συμφερόντων του». Ο επιχειρηματίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (21.12.2018) ανέφερε πως όλα ξεκίνησαν όταν, παραμονές Χριστουγέννων του 2015, δέχθηκε «πολυσέλιδη επιστολή από τους δυο μου γιους, με την οποία ήγειραν πρωτοφανείς αξιώσεις, ισχυριζόμενοι ότι "συνιδρύσαμε" το 1998 τις ναυτιλιακές μου επιχειρήσεις και υπό τη μεθόδευση αυτών μου ζητούσαν 568 εκατομμύρια ευρώ».

Υπενθυμίζεται πως η περιουσία της οικογενείας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Χαλυβουργική, τη ναυτιλιακή Arcadia, μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, άλλες επιχειρήσεις στη χώρα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και μεγάλο βιομηχανικό πάρκο στην Ελβετία.

Αν και η ναυτιλιακή είναι μοιρασμένη κατά ένα τρίτο στους τρεις άνδρες της οικογενείας, η υπόλοιπη περιουσία παραμένει σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του πατέρα. Η Χαλυβουργική βαρύνεται με περίπου 410 εκατομμύρια μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων καθώς και άλλες υποχρεώσεις, όπως οι οφειλές της προς τη ΔΕΗ που κινούνται σε επίπεδα άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τελευταίες, άλλωστε, οδήγησαν στην πρόσφατη απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή στη βιομηχανία. Στις 21 Δεκεμβρίου ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ως βασικός και μόνος μέτοχος της Χαλυβουργικής, ζήτησε από το διοικητικό της συμβούλιο τη σύγκληση γενικής συνελεύσεως «για λογοδοσία του διοικητικού συμβουλίου και λήψη αποφάσεων για το μέλλον της εταιρείας». Η ημερομηνία συγκλήσεως της γενικής συνελεύσεως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗς ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης του πως από την πραγματογνωμοσύνη «δεν αποδείχθηκε ότι εμφανίζει σοβαρή διαταραχή πολλαπλών λειτουργιών οδηγουσών σε σαφή ελλείμματα ως προς την καθημερινή ατομική, οικογενειακή και επαγγελματική λειτουργικότητα του (ορισμός άνοιας).

Συγκεκριμένα, ο πατέρας των αιτούντων προέκυψε ότι δεν έχει μειωμένη συγκέντρωση και η ικανότητα του για εστίαση και προσοχή είναι άθικτη, αφού καθ΄όλη τη διάρκεια της κλινικής του εξέτασης, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν προσηλωμένος, ευδιάθετος και απόλυτα συνεργάσιμος και η εν γένει συμπεριφορά του δεν υποδήλωνε, δυσθυμία, κατάθλιψη ή άγχος. Ήταν πλήρως προσανατολισμένος στο χρόνο (ανέφερε στον πραγματογνώμονα την ακριβή ημερομηνία και χρονονολογία, ήτοι 17-2-2018) και στον τόπο (γνώριζε ότι βρισκόταν στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό), ανάφερε στον πραγματογνώμονα τα προβλήματα υγείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για το που σπούδασε (ΑΣΟΕ και μετά Ζυρίχη στην Ελβετία) και περιέγραψε τις καθημερινές του δραστηριότητες (συναντήσεις με ξένους για δουλειές-επισκέψεις στο γραφείο του-φυσικοθεραπείες για το πόδι του).

Επίσης, γνώριζε ζητήματα της επικαιρότητας (πχ ποιος είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ότι έγινε συνάντηση Τραμπ και Πούτιν, ότι συζητείται το Μακεδονικό ζήτημα) αναγνώριζε τα φάρμακα του για ποια πάθηση ελάμβανε το καθένα, μπορούσε με ευχέρεια να ανταποκριθεί σε λεκτικές εντολές τριών βημάτων (άνοιξε το στόμα-κλείσε τα μάτια-δείξε με το δεξί χέρι), έκανε χρήση κινητών τηλεφώνων (κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κάλεσε μόνος του στο τηλέφωνο ένα φίλο του με τον οποίο είχε ολογόλεπτη συνομιλία), χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή, διάβαζε την ηλεκτρονική του αλληλογραφία, εισερχόταν σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο για να ακούσει μουσική ( YouTube) ή να ενημερώνεται για την πορεία της κεφαλαιαγοράς. Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να διαβάσει τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, ήταν σε θέση να κατανοήσει την αξία του χρήματος και ανέτρεχε στο προσωπικό φωτογραφικό του αρχείο που βρισκόταν στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, επιδεικνύοντας παλαιές φωτογραφίες του και αναγνωρίζοντας τα πρόσωπα που απεικονίζονταν σε αυτές».

Παράλληλα στη δικαστική απόφαση τόνιζεται πως «από την ανωτέρω πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι ο συμπαταστατέος (σς Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος) δεν έχει μειωμένη ικανότητα μνήμης ή κριτική ικανότητα (πχ ανακάλεσε τις πέντε λέξεις που του ανέφερε ο πραγματογνωμόνας μετά από διάστημα 15 λεπτών όταν του ζητήθηκε-έστω και περιφραστικά, γνώριζε την ηλικία του, πόσα παιδιά και εγγόνια έχει και τα ονόματα τους) ενώ η «αφασία εκπομπής» (δυσκολία έκφρασης του λόγου) από την οποία πάσχει δεν συνεπάγεται και αδυναμία του να επικοινωνεί με το περιβάλλον».

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος «είναι ιδιαίτερα ενεργός κοινωνικά και επαγγελματικά, πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό, συναντιέται με συνεργάτες του, παρακολουθεί μουσικές εκδηλώσεις και επισκέπτεται τα γραφεία του Ομίλου των εταιρειών του μία φορά την εβδομάδα. Ενόψει όλων των ανώτερω, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι ικανός για όλες τις δικαιοπραξίες και δεν συντρέχει λόγος υποβολής του σε καθεστώς πλήρους ή μερικής στερητικής δικαστικής συμπαράστασης».

Επίσης όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση η κρίση αυτή του δικαστηρίου ενισχύθηκε και από την άμεση προσωπική επικοινωνία που είχε ο δικαστής με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο , ο οποίος απάντησε χωρίς δισταγμό, στις ερωτήσεις που του τέθηκαν ενώ έδειχνε να κατανοεί πλήρως που βρίσκεται και για ποιο λόγο.

Παράλληλα, τονίζεται πως το γεγονός ότι «ο πατέρας των αιτούντων δεν πάσχει από άνοια, διατηρεί άθικτες τις νοητικές του λειτουργίες και δύναται να κατανοεί πλήρως τον προφορικό και γραπτό λόγο δυνάμενος να λαμβάνει αποφάσεις, να δικαιοπρακτεί αλλά και να επιμελείται των υποθέσεων, διαπιστώθηκε από πλήθος ιατρών που τον εξέτασαν, πέραν του πραγματογνώμονα».

Αντίθετα όπως τονίζεται οι ισχυρισμοί των γιων του για την κατάσταση της υγείας του δεν αποδείχθηκαν βάσιμοι ενώ «δεν προσκόμισαν κανένα ιατρικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση ότι ο πατέρας τους πάσχει από βαριάς μορφής ανοική διαταραχή».

Όσο αφορά πιστοποιητικό του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (σς το οποίο υπογράφει ιατρός νευρολόγος)που επικαλούνται τα αδέλφια Αγγελόπουλοι στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι αναφερόταν στο χρόνο της 05-05-2017 όταν ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και έκτοτε η κατάσταση της υγείας του βελτιώθηκε σημαντικά και τα αναγραφόμενα στον εν λόγω έγγραφο περί σοβαρής έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών, δεν επιβεβαιώθηκαν από την πραγματογνωμοσύνη και τις άλλες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα αναφερόμενα στην έκθεση των τεχνικών συμβούλων των υιών Αγγελόπουλου πως ο πατέρας τους πάσχει από «μικτού τύπου σφαιρική αφασία» δεν αποδείχθηκαν βάσιμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline