Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  11:43:22

Κρίση κορυφής στην Αλβανία μεταξύ Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν είναι η πρώτη.. Βαρείς δημόσιοι χαρακτηρισμοί του πρώτου, αν και στήριξε πέρυσι την εκλογή του δεύτερου. Κύριο

Προβλέψεις για πολιτική κρίση διαρκείας στην «Κολομβία της Ευρώπης» με επικεφαλής τον αδίστακτο ....σοσιαλιστή ανθέλληνα Εντι Ράμα.

Η άρνηση του πρόεδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, να δώσει τη συγκατάθεσή του στην υπουργοποίηση του 28χρονου Γκεντ Τσάκαϊ (είναι υπήκοος Αλβανίας και Κοσόβου) ως νέου υπουργού Εξωτερικών, προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα που δήλωσε πως η ενέργεια αυτή του Προέδρου «όχι μόνο είναι αντισυνταγματική αλλά και ντροπιαστική». Κλιμακώνοντας έτσι την πολύμηνη κρίση στις σχέσεις τους για μια ακόμη φορά.

Ο Αλβανός πρόεδρος που υπέγραψε τους διορισμούς των υπολοίπων έξι νέων υπουργών ισχυρίστηκε πως ο Γκεντ Τσάκαϊ «δεν διαθέτει τα απαραίτητα κριτήρια, δεν εγγυάται την αξιοπιστία και δεν προσφέρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα είναι υπεύθυνος για το καθήκον του». Πλήρως απορριπτικός στη αξίωση του Πρωθυπουργού για ένα τόσο στενό συνεργάτη του . Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος βλέπει με καχυποψία τον 28χρονο, θεωρώντας πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εμφανώς ενοχλημένος από την κίνηση του προέδρου έγραψε στο Twitter πως «τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο πρόεδρος είναι εξωφρενικά και επαίσχυντα για το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί» και ζήτησε «συγγνώμη στο Κοσσυφοπέδιο για αυτή τη ντροπή»
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αρνηθεί το διορισμό υπουργών. Ωστόσο, ελλείψει Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι άγνωστο πως θα επιλυθεί το θέμα που έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση τη γειτονική μας χώρα.

Ο Ράμα επέλεξε ο Τσάκαϊ να αντικαταστήσει τον Ντ. Μπουσάτι, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά υπουργούς που βρέθηκε στο στόχαστρο διαμαρτυριών εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών.
Ο Μέτα εξελέγη πρόεδρος της Αλβανίας πέρυσι με την υποστήριξη του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωθυπουργού, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να απορρίψει τον διορισμό υπουργού, όμως επί του παρόντος δεν υπάρχει ενεργό συνταγματικό δικαστήριο στην Αλβανία για να διευθετήσει την αντιπαράθεση.

Η διαμάχη Μέτα - Ράμα αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω τις προσπάθειες διευθέτησης των ελληνοαλβανικών διαφορών, που θα δρομολογήσει και επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline