Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  20:30:35

Μεγάλο το ενδιαφέρον για... επενδύσεις και πωλήσεις κάνναβης ελεύθερα. Ήδη, 30 οι επενδυτικές προτάσεις, 12 οι "ώριμοι" φάκελοι. Το πρώτο ΑΤΜ ανθού κάνναβης στη Στοά Πεσμαζόγλου στην Αθήνα, σύντομα και στη Θεσσαλονίκη. Κύριο

Εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον, μέσα σε πολλές αντιρρήσεις κομμάτων και φορέων, σχεδόν αυτονόητες για τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της ελεύθερης παραγωγής, εμπορίας και χρήσης. Με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προέρχονται εκτός από την Ελλάδα, από Ισραήλ, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ρωσία.

Μονάδα καλλιέργειας κάνναβης

Ισχυρό, πολυεθνικό και κερδοφόρο σύντομα και σοβαρά παρουσιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, 30 είναι οι κατατεθειμένες προτάσεις στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας. Εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον, μέσα σε πολλές αντιρρήσεις κομμάτων και φορέων, σχεδόν αυτονόητες για τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της ελεύθερης παραγωγής, εμπορίας και χρήσης.. Με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προέρχονται εκτός από την Ελλάδα, από Ισραήλ, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ρωσία.

Από τις 30 κατατεθειμένες επενδυτικές προτάσεις στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, οι δύο έχουν εγκριθεί ήδη, δύο έχουν απορριφθεί και οι υπόλοιπες 26 βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το συνολικό ύψος των επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ, οδηγώντας στη δημιουργία 1.436 νέων θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο, όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 30 φακέλους για άδεια εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, που έχουν κατατεθεί στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, οι δύο πρώτες εγκρίσεις δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο (BIOMECANN AE και BIOPROCANN AE) αντιπροσωπεύοντας συνολικό ύψος επένδυσης 22 εκατ. ευρώ, ενώ οι 2 αιτήσεις που έχουν απορριφθεί ήταν γιατί η μία εταιρεία δεν είναι ενεργή και η άλλη δεν υπέβαλε απαντήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Ως προς τους υπόλοιπους 26 φακέλους, οι 12 πρώτοι είχαν κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχουν κατατεθεί επιπλέον 14 φάκελοι επενδύσεων με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 159,1 εκατ. ευρώ. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν «ξεχωρίσει» οι 12 πιο «ώριμοι« φάκελοι -για ορισμένους εκ των οποίων έχουν ζητηθεί πρόσθετα δικαιολογητικά- με τους 7 να διαθέτουν βεβαίωση χρήσεων γης.

Σημειώνεται ότι οι 26 φάκελοι αφορούν αθροιστικά εκτάσεις άνω των 1.100 στρεμμάτων, οι έξι αφορούν εγκατάσταση σε περιοχές υποδοχής βιομηχανίας, σε έξι περιπτώσεις δεν έχει κατατεθεί ακόμη το σύνολο των δικαιολογητικών ως προς τις χρήσεις γης, που έχουν ζητηθεί από τις υπηρεσίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπλήρωση 16 φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

«Τα επόμενα χρόνια, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, θα έχουμε μια μεγάλη παραγωγή και από τα δυο είδη, βιομηχανική και φαρμακευτική και θα έχουμε στην ουσία δημιουργήσει μια παράλληλη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα πάρα πολύ σημαντική», ενώ όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς η φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη είναι ικανές να φέρουν επενδύσεις που, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μπορούν να αγγίξουν το 1.5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας και να δημιουργήσουν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας.

Η γεωγραφική κατατομή των επενδυτικών προτάσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας, η γεωγραφική κατανομή των επενδυτικών προτάσεων έχει ως εξής: Κορινθία: 1 (+ 1 εγκεκριμένη), Θήβα: 7, Κιλκίς: 5, Σέρρες: 1, Αττική: 2, Καστοριά: 3, Σπάρτη: 1, Ηλεία: 1, Μεσολόγγι: 1, Μαγνησία: 1, Χαλκιδική: 1, Φωκίδα: 1 Πρέβεζα:1 και έχει εγκριθεί ένας φάκελος στη Λάρισα.

Ως προς τον ένα φάκελο που αφορά επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ στη βιομηχανική ζώνη Κορίνθου, σε έκταση 40 στρεμμάτων, έχει προωθηθεί προς υπογραφή σχέδιο απόφασης και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η σχετική διευκρίνιση του υπουργείου Υγείας που θα αφορά και την οριστική διατύπωση του σχεδίου απόφασης προκειμένου αυτό να υπογραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο πρώτες αδειοδοτήσεις μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης είναι οι εξής:

1. BIOMECANN AE. Αφορά επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ στη Λάρισα με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων τους 51 για αποξηραμένο ανθό (συσκευασία). Κινητήρια ισχύς μηχανολογικού εξοπλισμού 20,1 kw, και έκταση μονάδας 10.729,61 Μ2.

2. BIOPROCANN AE. Αφορά επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ στη θέση Πύργος Κορίνθου με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων τους 66 για αποξηραμένο ανθό (συσκευασία). Κινητήρια ισχύς μηχανολογικού εξοπλισμού 35,4 kw και έκταση μονάδας 46.558,22Μ2
Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη, η αγορά της βιομηχανικής κάνναβης αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ ως το 2028 και της φαρμακευτικής τα 55,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ο παγκόσμιος κύκλος επιχειρηματικότητας της κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 145 δισ. δολάρια.

Έτσι θα λειτουργεί το ΑΤΜ κάνναβης της Αθήνας

Το ΑΤΜ κάνναβης που τοποθετήθηκε στη στοά Πεσματζόγλου, είναι το πρώτο στην Ελλάδα από το οποίο θα μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ανθούς κάνναβης.

... Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαμόρφωσαν το ΑΤΜ που τοποθετήθηκε και θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου περίπου.. Εκεί θα γίνονται δεκτές τόσο συναλλαγές με κάρτα, όσο και με μετρητά. Ωστόσο ο υποψήφιος πελάτης, θα πρέπει να έχει μαζί του κάρτα τράπεζας ακόμη και αν δεν σκοπεύει να πληρώσει με αυτή. Έτσι, θα μπορεί να επιλέξει πληρωμή με μετρητά, αλλά το μηχάνημα θα του ζητάει να τοποθετήσει και την κάρτα του στην υποδοχή. Η κάρτα δεν θα χρεώνεται, θα λειτουργεί όμως σαν μέτρο προστασίας για να μην πωλούνται τα προϊόντα σε ανήλικους, δεδομένου πως για να αποκτήσει κάποιος χρεωστική ή πιστωτική κάρτα τράπεζας πρέπει να έχει ενηλικιωθεί.

Τι θα πωλείται και σε ποιες τιμές

Αφού επιλέξει τρόπο πληρωμής, ο καταναλωτής θα έχει να διαλέξει μεταξύ τριών ποικιλιών ανθού βιομηχανικής κάνναβης. Και οι τρεις είναι ιταλικές ποικιλίες με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) -η οποία είναι η ψυχοτρόπος ουσία- σε ποσοστό μικρότερο από 0,2%. Αντίστοιχα προϊόντα, διαφόρων εταιρειών, πωλούνται πλέον και σε περίπτερα ή άλλα σημεία πώλησης.

Το ανώτατο επιτρεπτό όριο τετραϋδροκανναβινόλης στην Ελλάδα, βάσει νομοθεσίας, είναι το 0,2%, στην Ιταλία και τη Γερμανία είναι το 0,6%, ενώ στην Ελβετία είναι το 0,9%. Για να γίνει κατανοητό, η περιεκτικότητα της ψυχοτρόπου ουσίας σε μια ποικιλία κάνναβης που πωλείται για κάπνισμα στα coffeeshopτου Άμστερνταμ, ξεκινάει περίπου από 12% και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 35% ή και το 50%.

Ο ανθός κάνναβης στο ΑΤΜ της οδού Πεσματζόγλου, θα πωλείται σε συσκευασίες του ενός, των δύο ή των τριών γραμμαρίων και το εύρος της τιμής θα κυμαίνεται από 10 ως 13 ευρώ ανα γραμμάριο. Οι διαφορές των τριών διαθέσιμων προς πώληση ποικιλιών, θα είναι στην περιεκτικότητα της κανναβιδιόλης, την γεύση και το άρωμα.

Στην Ευρώπη, ο πιο διαδεδομένος τρόπος νόμιμης διακίνησης των ανθών, είναι για τσάι, αρωματικό χώρου, διακοσμητικό χώρου, συλλεκτικό αντικείμενο για ενήλικες ή τεχνικό εργαστηριακό προϊόν. Οι συσκευασίες που θα πωλούνται στο ΑΤΜ της Αθήνας θα αναγράφουν πως προτείνεται χρήση ως τεχνικό εργαστηριακό προϊόν.

Φυσικά, είναι αυτονόητο πως από τη στιγμή που θα μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί τον ανθό κάνναβης, θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει όπως εκείνος εκτιμά. Απαντώντας σε αυτό, ο υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας, Γρηγόρης Μωράκος, λέει στο News 24/7: «Γνωρίζουμε πως κάθε καταναλωτής θα μπορεί να κάνει ότι θέλει με τον ανθό κάνναβης. Εμείς δεν συνιστούμε να τον καπνίσει, ωστόσο αν κάποιος τελικά το προτιμήσει, ο ενδεδειγμένος τρόπος δεν είναι να το βάλει σε τσιγάρο μαζί με νικοτίνη, αλλά να χρησιμοποιηθεί σε Vaporizer, τη συσκευή δηλαδή που χρησιμοποιούν οι ατμιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου ή και οι ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης».

Η δυσκολία που εντοπίζεται, είναι πως το ΑΤΜ δεν μπορεί να μείνει αφύλακτο, υπό τον φόβο να γίνει στόχος κλοπής, τόσο της κάνναβης, όσο και των χρημάτων. Για τον λόγο αυτό προτιμήθηκε και η τοποθέτησή του εντός της στοάς, η οποία φυλάσσεται από Security. Σύντομα έχει αποφασισθεί η τοποθέτηση δεύτερου αυτόματου πωλητή στη Θεσσαλονίκη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα