Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  21:49:06

Ο Γ. Κατρούγκαλος πάλι σε βιαστικές υπερβολές: «Υποχρεωτική η χρήση του "Βόρεια Μακεδονία" από την ερχόμενη εβδομάδα.» Όμως τα Σκόπια θα επιμείνουν ακόμα για καιρό στο σκέτο «Μακεδονία» μέχρι να ολοκληρωθούν και τυπικά όλες οι διεθνείς διαδικασίες. Κύριο

Ποιές είναι τόσο στον ΟΗΕ όσο και στο ΝΑΤΟ για την πλήρη ένταξη της FYROM με το νέο όνομα της χώρας (αλλά, ίσως όχι αντίστοιχου για τους «Μακεδόνες» πολίτες της).


Υπέρ της κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 140 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών»., αφού ήδη δύο μέρες πριν οι πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν-μετα από εντολή των χωρών τους- την ένταξη της χώρας στον Διεθνή Οργανισμό.

Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποδέχτηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με ένα μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο αναφέρει: «Η φίλη μας, η Δημοκρατία της Ελλάδας, είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Προχωράμε για εγγυημένη επιτυχία. Είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους, με υπερηφάνεια να λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!»

✔@Zoran_Zaev

Ποια είναι όμως τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από σήμερα κίολας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει περιγράψει ήδη από την περασμένη Τετάρτη τα τέσσερα βήματα που ακολουθούν για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στη βορειοατλαντική συμμαχία, τα οποία είναι τα εξής:

• Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.
• Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.
• Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».
• Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποζνακόφσκι δήλωσε ταυτόχρονα στο πρακτορείο Associated Press πως αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «τις επόμενες ημέρες».

Αλλαγή εγγράφων και τίτλων

Η μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα συνοδευτεί από αναμόρφωση των καινούργιων κρατικών εγγράφων. Παλαιότερα έγγραφα ταυτοποίησης που έχουν διεθνή χρήση – όπως διαβατήρια – θα πρέπει να αντικατασταθούν σε βάθος πενταετίας.

Άλλα χαρτιά που χρησιμοποιούνται μόνον στο εσωτερικό θα αντικατασταθούν εντός πέντε ετών από το άνοιγμα του συναφούς κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.
Θα πρέπει επίσης να αλλάξουν οι τίτλοι δημόσιων οργανισμών ή οργανισμών που χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο NATO θα ολοκληρωθεί όταν όλα τα 29 κράτη-μέλη κυρώσουν σε εθνικό επίπεδο το πρωτόκολλο εισδοχής και ενημερώσουν την Ουάσιγκτον. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, και τότε η γειτονική χώρα θα γίνει επισήμως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Έως τότε η Βόρεια Μακεδονία θα εκπροσωπείται στις εργασίες του οργανισμού ως προσκεκλημένος παρατηρητής, δίχως δικαίωμα ψήφου.

-Από (σήμερα) Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί, επισημαίνει, πανηγυρικά και βιαστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την οποία ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Διαβεβαίωσε μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ' αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε.

Συμπλήρωσε δε ότι "Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονοματοδοσία των δρόμων κ.λπ".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα