Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019  23:14:54

Αποστολάκης – Ακάρ με ασπασμούς και υποσχέσεις για χαμηλούς τόνους: Ισως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη βάση της συμφωνίας «Παπούλια - Γιλμάζ» του 1988, που δεν μακροημέρευσε πάντως. Κύριο

Τα ΜΕΟ με την Τουρκία, χωρίς αυταπάτες από τη δεκαετία του 1980 και μέχρι το Ιμια.

«Διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ» που υπεγράφη στις 27 Μαΐου του 1988 συζήτησαν με καλές προσδοκίες να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο των εργασίων της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Με τον κ. Ακάρ «συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ελληνας υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ» που καθορίζει την ενδεδειγμένη συμπεριφορά στο Αιγαίο, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι κατά τη διάρκεια εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων θα αποφεύγονται η απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών, ο αποκλεισμός περιοχών διεξαγωγής ασκήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η διεξαγωγή τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής και των κύριων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Radmila Sekerinsk.

Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της «Βόρειας Μακεδονίας» για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στο ΝΑΤΟ με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας. Παράλληλα, δήλωσε ότι αντικείμενο της συζήτησής του με την ομόλογό του ήταν «η εφαρμογή του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ».

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΓΙΛΜΑΖ ΤΟΥ 1988, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Σχετικά με την «ανάσταση» των ΜΟΕ η οποία προβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχία και ως μια κίνηση προς αποκλιμάκωση της έντασης θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι:

1.Τα ΜΟΕ που συμφώνησαν με τη Συμφωνία της Βουλιαγμένη οι υπουργοί εξωτερικών τότε Παπούλιας- Γιλμάζ ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών λίγους μήνες νωρίτερα των ηγετών των δύο χωρών Παπανδρέου και Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει στην αμοιβαία αποφυγή ερευνών για πετρέλαιο σ ολόκληρο το Αιγαίο. Αργότερα ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου είχε αναγνωρίσει (mea culpa) τη λανθασμένη απόφασή του καθώς με αυτήν ουσιαστικά η Ελλάδα παραιτούνταν (ή ανέστειλε) κυριαρχικό της δικαίωμα. Από τότε η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ερευνήσει πέραν των 6 μιλίων από τις ακτές των ηπειρωτικών της εδαφών!

2. Τα ΜΟΕ του 1998 που συμπληρώθηκαν (έχουν συμφωνηθεί περί τα 30) με συνομιλίες κατά την διάρκεια της περιόδου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που προώθησε η κυβέρνηση Σημίτη με ΥΠΕΞ τον Γ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: Εγκατάσταση τηλεφωνικής απ' ευθέιας γραμμής μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων για άμεση αποφυγή παρεξηγήσεων. Αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων κατά τους θερινούς (τουριστικούς) μήνες καθώς και κατά την περίοδο μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών. Αποφυγή δεσμεύσεων περιοχών για ασκήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
3. Τα εν λόγω ΜΟΕ τα τελευταία δύο χρόνια παραβιάζονται συστηματικά από την Τουρκία αλλά και από την Ελλάδα που διατηρεί μόνιμα πεδία βολών έξω από την... Ανδρο

Πριν λοιπόν υποκύψει κάποιος στον πειρασμό να μιλήσει για την «ανατολή μιας νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να πάρει υπόψην του ότι:
• Το Νταβός και τα ΜΟΕ Παπούλια Γιλμάζ δεν απέτρεψαν την κρίση των Ιμίων και την επιβολή των τουρκικών θέσεων περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών και (ελληνικών) νησιών με αμφισβητούμενη κυριαρχία
• Τα ΜΟΕ της κυβέρνησης Σημίτη (μετά τα Ιμια) και η επένδυση στην ελληνοτουρκική φιλία και ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων (χωρίς την προηγούμενη επίλυση των ζητημάτων κυριαρχίας που έχουν τεθεί) δεν απέτρεψαν την Αγκυρα να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, της Καρπάθου και της Κρήτης!
Συμπέρασμα: η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα εντάσσεται στην πολιτική κατευνασμού της τουρκικής «νευρικότητας» η οποία καταλαγιάζει συγκυριακά για να ξεσπάσει στην κατάλληλη στιγμή που θα επιλέξει η τουρκική ηγεσία...
Πηγή: topontiki.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα