Σάββατο 28 Μαρτίου 2020  19:37:40

Πλήρης κάλυψη από Μαξίμου στις ακρότητες Π. Πολάκη, με επίθεση στον... Γ. Στουρνάρα για την «βάναυση θεσμικά πρόκληση». Αναδίπλωση Πολάκη, προκαταρκτική για το θέμα. Κύριο

Σημαντική από κάθε άποψη για την πολιτική τύχη Πολάκη, από την άρση της ασυλίας του έως την παραμονή του στη Κυβέρνηση, θα είναι η κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ για την πρωτοβουλία να του τηλεφωνήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, που παραδέχεται και δεν μπορεί να αρνηθεί.

Διατάχθηκε προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα, που θα κρίνει τέσσερα θέματα. Εάν υπήρξε μαγνητοφώνηση και εάν υπήρξαν απειλές κατά του διοικητή (και τα δύο αρνείται ο κ.Πολάκης παρά τις αρχικές εντυπώσεις για το αντίθετο), ποιός διοχέτευσε τον διάλογο στα φιλικά ΜΜΕ, εάν υπήρξαν περικοπές από τον όλο διάλογο, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Στουρνάρας.

Να σεβαστεί την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας, κάλεσε τον διοικητή της ΤτΕ το πρωθυπουργικό γραφείο - Τι αναφέρεται για το δάνειο των €100.000 που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την Attica Bank.

Τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ γα το καταναλωτικό δάνειο των €100.000 που έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από την Attica Bank, το πρωθυπουργικό γραφείο τερματίζει την τακτική της αποστασιοποίησης και σχολιάζει την υπόθεση που μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα.

Λίγες ώρες αφού ο Παύλος Πολάκης αποκάλυψε ότι ηχογράφησε παρανόμως τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Γιάννη Στουρνάρα (την οποία και δημοσιοποίησε το βράδυ της ίδιας ημέρας χωρίς τη συναίνεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος), το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέδωσε ανακοίνωση με νουθεσίες προς τον... κεντρικό τραπεζίτη.

Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρει το παραμικρό για την παγίδευση της τηλεφωνικής συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα και την παράνομη παρακολούθηση που έγινε με ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ούτε και τοποθετείται στην έκκληση του διοικητή της ΤτΕ γι παρέμβαση των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής» επισημαίνεται από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές» καταλήγει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς καμία αναφορά στο καταναλωτικό δάνειο που πήρε ο κ. Πολάκης από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank, παρά μόνο με παραινέσεις προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να δείξει σεβασμό στην ανεξαρτησία και να τηρεί πολιτική ουδετερότητα.

Στουρνάρας: Θεσμική εκτροπή, ο Πολάκης χωρίς συναίνεση έβγαλε παραποιημένα αποσπάσματα

Ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για παράβαση του Ποινικού Κώδικα και καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να επέμβουν αυτεπαγγέλτως - Μιλά επίσης για ανήκουστη προσπάθεια του Πολάκη να επηρεάσει την Τράπεζα της Ελλάδος στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της - Πολάκης: Αληθής η συνομιλία αλλά... δεν τον κατέγραφα

Για θεσμική εκτροπή και παράβαση του Ποινικού Κώδικα από τον Παύλο Πολάκη κάνει λόγο σε δήλωσή του το πρωί της Τρίτης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μετά την ηχογράφησή της συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα και τη δημοσιοποίησή της από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί «με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου».

Ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για «ιστορικά πρωτοφανή» ενέργεια του αναπληρωτή υπ. Υγείας υπογραμμίζοντας ότι τα αποσπάσματα που γνωστοποιήθηκαν «σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης» ήταν «επιλεκτικά και παραποιημένα».

Σημειώνει, δε, ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές «οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως» και καλεί «ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος»

Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Πουλάει τρέλα ο Πολάκης: Η συνομιλία είναι όπως μεταφέρθηκε αλλά δεν κατέγραψα τον Στουρνάρα

Με την τρομερή αντίφαση να αναγνωρίζει ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Γιάννη Στουρνάρα είναι «αληθές» αλλά ότι «δεν την κατέγραψα» επιχείρησε να απαντήσει ο Παύλος Πολάκης στη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την προσφιλή στον ίδιο μέθοδο των αναρτήσεων στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης υποστηρίζει ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία απειλή στη φράση «γιατί αν δεν τα ελέγξετε, θα έρθω εγώ από εκεί και δεν θα φύγω αν δεν διατάξετε τον έλεγχο» που είπε, μεταξύ άλλων, στο διάλογο που είχαν το βράδυ της Δευτέρας.

Παρόλα αυτά στην ίδια απάντηση στην οποία «πουλάει τρέλα» ο Παύλος Πολάκης χρησιμοποιεί ξανά ρητορική απειλητικού ύφους γράφοντας «αν έσπευσε να ελέγξει μόνο το δικό μου δάνειο και δεν θα πράξει το ίδιο και με τα δάνεια του κου Μητσοτάκη, της κας Σπυρακη, του Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, θα αποδείξει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης ως όφειλε αλλά ως στέλεχος ακόμη της κυβέρνησης Σαμαρά».

Δεν παραλείπει τέλος να επιτεθεί για άλλη μια φορά στη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα-Νικολοπούλου Στουρνάρα γράφοντας ότι «ο κος Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline