Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  18:25:11

Άρχισαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά για το πρώτο, σημαδιακό, εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοί ηθοποιοί παίζουν τους Βαρουφάκη, Τσίπρα, Λαφαζάνη, Τσακαλώτο. Κύριο

Τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» (Adults in the Room) έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες. Εκτός από την Αθήνα, γυρίσματα θα γίνουν επίσης στο Παρίσι, στη Ρίγα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο.

Βάση της ταινίας το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη, που συγκρούστηκε τελικά με τον Αλ. Τσίπρα και την στροφή του από το ΟΧΙ στο ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα τον Ιούλιο, έξι μήνες μετά τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου. Χειμώνας του 2015, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συσκέπτεται με στενούς συνεργάτες του. «Τώρα είναι η ευκαιρία μας να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», του λέει ένας εξ αυτών, βασικός εκπρόσωπος της ακραίας αντιευρωπαϊκής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία από τις αρχικές σκηνές της ταινίας «Ενήλικοι στο δωμάτιο» (Adults in the room) του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Τον ένθερμο οπαδό της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ρόλο που «καθρεφτίζει» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη χωρίς να τον κατονομάζει, υποδύεται ο Θέμης Πάνου, ο μοναδικός Ελληνας ηθοποιός που έχει κερδίσει βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Βενετίας. Στην ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκίνησαν όπως έκανε γνωστό χθες με ανακοίνωσή του ο ίδιος ο σκηνοθέτης, τον Αλέξη Τσίπρα θα ερμηνεύσει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Χρήστος Λούλης που κρίθηκε καταλληλότερος για το ρόλο καθώς έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αυστραλία οπότε τα Αγγλικά του είναι πολύ καλά, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Δημήτρης Τάρλοου.

Ο Eλληνας σκηνοθέτης κάνει ταινία «την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας».
Πέρα από το πρωταγωνιστικό δίδυμο και τον Θέμη Πάνου, οι υπόλοιποι ρόλοι είναι περιφερειακοί, έχουν όλοι το μερίδιό τους στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά σε κανέναν δεν πέφτει ιδιαίτερο βάρος. Πρόκειται για μεγάλη παραγωγή με σημαντικούς ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Ούλριχ Τουκούρ, με τον οποίο ο Γαβράς έχει συνεργαστεί στο «Αμήν» και σε άλλες ταινίες, και τη Βαλέρια Γκολίνο έως τους Χρήστο Στέργιογλου και Θάνο Τοκάκη, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει και με τους Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργο Γλάστρα και Αγγελο Μπούρα. Τα γυρίσματα, που εκτός από την Αθήνα θα γίνουν επίσης στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες.

Η ταινία αφηγείται «την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή». Με αυτά τα λόγια την περιγράφει ο Κ. Γαβράς. Πριν από λίγους μήνες, σε συνέντευξή του στην «Κ», εξήγησε στη Μαρία Κατσουνάκη γιατί αποφάσισε να γυρίσει αυτήν την ταινία και τι του κίνησε το ενδιαφέρον για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Εχω να επιλέξω ανάμεσα στα πιο απίθανα που ακούω και από τις δύο πλευρές. Θέλω να καταλήξω στη δική μου άποψη με βάση τα στοιχεία. Ξέρετε, πρέπει να βγω από το "ελληνικό σύστημα" όπου ο ένας κατηγορεί με τα χειρότερα λόγια τους άλλους...». Η συνέχεια επί της οθόνης.
Συμπαραγωγοί στην ταινία είναι η France Télévisions και η Wild Bunch στη Γαλλία και η Odeon στην Ελλάδα.

Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων ο γνωστός σκηνοθέτης έστειλε στον Τύπο μια επιστολή μέσω της εταιρείας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, της ODEON, που είναι και συμπαραγωγός της ταινίας σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος της.

Στο σημείωμα ο Κ. Γαβράς αναφέρει για την ταινία: «Η ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή»

Μιλώντας για τους ηθοποιούς λέει ότι η παραγωγή έχει εξασφαλίσει μια ομάδα κορυφαίων ερμηνευτών από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Να αναφέρω πρώτα τους «φιλοξενούμενούς» μας: ένα θερμό καλωσόρισμα λοιπόν στον Ούλριχ Τούκουρ, με τον οποίο συνεργάζομαι με χαρά για τέταρτη φορά, και στους Νταν Σούρμανς, Ζοσιάν Πανσόν, Ορελιάν Ρεκουάν, Βίνσεντ Νέμεθ, Κορνίλιους Ομπόνια, Χένρικ Μπιρτς και Φραντσέσκο Ακουαρόλι. Και από την Ελλάδα: Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης, Θέμης Πάνου και πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής εμφάνισης της Βαλέρια Γκολίνο».

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Κ. Γαβράς είναι πολύ χαρούμενος που γυρίζει την ταινία εδώ στην Αθήνα, «όπου και μπορώ να μιλάω ελληνικά με το εξαιρετικό μου συνεργείο, που αποτελείται από τον Γιώργο Αρβανίτη (διευθυντής φωτογραφίας), τον Σπύρο Λάσκαρη (καλλιτεχνικός διευθυντής), τον Αγη Παναγιώτου (κοστούμια) και τους δύο ταλαντούχους πρώτους βοηθούς σκηνοθέτη, Αρσένη Πολυμενόπουλο και Χρήστο Χουλιάρα και τους υπόλοιπους τεχνικούς μας».
Τις τοποθεσίες που θα χρησιμοποιηθούν στην Αθήνα για τα γυρίσματα ο Κ. Γαβράς χαρακτήρισε «τόσο υπέροχες όσο η ζεστασιά και η φιλοξενία των ανθρώπων».

Αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ, «μια μεγάλη βοήθεια για τις παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα», και εκφράζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Μιλώντας συγκεκριμένα για τους Νίκο Παππά και Λευτέρη Κρέτσο αναφέρει ότι έκαναν σπουδαία δουλειά θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ΕΚΟΜΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα πια, γυρίζονται στην Ελλάδα περισσότερες ξένες παραγωγές από ποτέ.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει την προσωπική παραγωγό του και σύζυγό του Μισέλ Ρέι για την πολύτιμη συμβολή της και τον Κώστα Λαμπρόπουλο στη διεύθυνση εκτέλεσης παραγωγής.

Στη Γαλλία συμπαραγωγοί είναι η France Télévisions και η Wild Bunch. Η Wild Bunch κατέχει επίσης τα δικαιώματα διανομής στη Γαλλία αλλά και παγκοσμίως. Και ως συνήθως το Canal Plus υποστηρίζει την ταινία.
Και ο Κ. Γαβράς καταλήγει: «Χάρη σε όλους εσάς, έχω μια τεράστια πρόκληση μπροστά μου: να μη σας απογοητεύσω».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα