Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020  12:52:12

Κατά διαβόλου βαδίζει στις διεθνείς του σχέσεις ο Ερντογάν. Σε ρήξη με τον άξονα Ισραήλ- Αίγυπτο- Ελλάδα- Κύπρο. Το Ευρωκοινοβούλιο του κλείνει την πόρτα της ΕΕ. Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις από ΗΠΑ για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων. Κύριο

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αι το Κουρδικό, το αυταρχικό κι φαύλο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, απομονωμένο και προβληματικό για τη Μέση Ανατολή, τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης και τις ΗΠΑ μάλλον βαδίζει σε πορεία φθοράς και πιθανόν ανατροπής.. Η νέα αυστηρή προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα για τους S-400.Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει και εξοργίζει την Ουάσιγκτων.

Αρχίζει να τραβάει το σκοινί με τους πάντες και να απομονώνεται όλο και περισσότερο, με βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν αντίμετρα και επίδειξη δύναμης στις προκλήσεις και την αλαζονεία του από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.Την απειλή των κυρώσεων, αλλά και την επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, βάζει για μια ακόμα φορά στο τραπέζι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την απειλή των κυρώσεων, αλλά και την επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, βάζει για μια ακόμα φορά στο τραπέζι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπενθυμίζει την προειδοποίηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς και καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

«Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος (Μάικ Πένς) στο Μόναχο, "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας"», σημειώνεται στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, ο Αμερικανός εκπρόσωπος τονίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ξεκάθαρα την Τουρκία πως η «απόκτηση του S-400 μάς αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (για την κατασκευή) των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».

Από την άλλη όμως πλευρά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και την πυραυλική άμυνα της Τουρκίας, προσφέροντας στην Άγκυρα την ευκαιρία να εξετάσει την επιλογή του αμερικανικού συστήματος Patriot. Στο σημείο, όμως, αυτό, τονίζεται ότι αν τελικά η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση του S-400, η αμερικανική προσφορά θα αποσυρθεί από το τραπέζι.

«Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο (Εξωτερικών) ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance - LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρεται η πάγια θέση ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που να είναι διαλειτουργικός με τα υπόλοιπα συστήματα της συμμαχίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».

Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλήγει με την υπενθύμιση ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία για την πυραυλική άμυνα της, αλλά και την προειδοποίηση ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος του S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και την πυραυλική άμυνα της και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του συστήματος S-400 (SAM) δημιουργεί τον κίνδυνο για επιβολή κυρώσεων και εμποδίζει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 -τόσο για την απόκτηση αεροσκαφών όσο και για τη συμμετοχή της στην κατασκευή τους».

"Χαστούκι" στην Τουρκία: Το Ευρωκοινοβούλιο "παγώνει" τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βάζουν οι Ευρωβουλευτές, που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Με συντριπτική πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση που ζητά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Υπέρ της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας Κάτι Πίρι τάχθηκαν 370 ευρωβουλευτές, κατά 109, ενώ υπήρξαν και 143 αποχές. Σημειώνεται βέβαια ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο και ως εκ τούτου την τελική απόφαση για μία de facto διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορούν να λάβουν μόνο οι αρχηγοί κρατών των χωρών - μελών της ΕΕ. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι απορρίφθηκε η σχετική τροπολογία για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση περιλάμβανε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, τις διώξεις κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, κ.λπ.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την Τουρκία, ήρθε από το κυβερνών κόμμα AKP που έκανε λόγο για μία "άχρηστη" απόφαση, υποστηρίζοντας ότι είναι ενδεικτική της "ακδροδεξιάς" τάσης που κυριαρχεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline