Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019  07:41:17

Αναρχία, φοροδιαφυγή, κυνηγητό από ξενοδόχους και σύνοικους αλλά το σύστημα AIRNBN φέρνει όλο και περισσότερα «καλά λεφτά» σε αξία ακινήτων και από ενοίκια τουριστών. Οι προνομιούχες περιοχές σε Αττική και επαρχία. Κύριο

Άγνωστο πόσα ανθηρά χρόνια θα κρατήσει το όλο φαινόμενο και ποια έκταση θα λάβει μέσα στη σημερινή αναρχία ανυπαρξίας ελέγχου από το Κράτος, ανταγωνισμού και υπερπροσφοράς ακινήτων αλλά και πολεμικής από ξενοδόχους και συγκάτοικους στην ίδια πολυκατοικία.


Τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, που έδειξαν αύξηση γύρω στο 4% στις τιμές των ακινήτων το προηγούμενο τρίμηνο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα δεδομένα από τα συμβολαιογραφικά γραφεία αποκαλύπτουν ότι τα συστήματα ενοικιάσεων Airbnb και μετρό έχουν προκαλέσει μια αισθητή αύξηση στις τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης σε συγκεκριμένες περιοχές, που διαρκώς αυξάνονται.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, ακόμα και περιοχές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υποβαθμισμένες. Διαμερίσματα στη Μαυρομματαίων -πίσω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο- αλλά και στην Κυψέλη έχουν φτάσει να πωλούνται κατά μέσο όρο 15% ακριβότερα, ενώ σε περιοχές όπως το Μετς οι τιμές έχουν ανέβει 25% ή και 30%!

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει στις περιοχές κοντά στο μετρό», λένε συμβολαιογράφοι, καθώς οι νέες μεταβιβάσεις γίνονται σε τιμές 15 - 20% υψηλότερες από πέρσι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαμερίσματος στα Ιλίσια, στο οποίο είχε μπει πωλητήριο το 2018 αλλά τελικά η πώληση «πάγωσε», καθώς το τίμημα των 22.000 ευρώ θεωρήθηκε υψηλό. Πριν από λίγες ημέρες, το εν λόγω ακίνητο πωλήθηκε για 30.000 ευρώ!

«Πριν από ενάμιση χρόνο υπήρχε νέκρα. Τώρα αν πας π.χ. στην ΚΓ' Αθηνών για κάποια μεταβίβαση, θα βρεθείς αντιμέτωπος με ουρά», παρατηρεί συμβολαιογράφος, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και την Περιφέρεια. Για παράδειγμα, στα Βόρεια Προάστια, σε όλες τις περιοχές πάνω από την Κηφισιά «δεν κινείται φύλλο», όπως λέει χαρακτηριστικά άλλος συμβολαιογράφος.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι ανάλογη με αυτή που παρατηρείται στην Αθήνα, ενώ εκεί που γίνεται πραγματικός χαμός είναι τα μεγάλα νησιά και τα παραθαλάσσια θέρετρα, όπου η αγοραστική κίνηση έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 25%, συμπαρασύροντας τις τιμές, που έχουν φτάσει, πλέον, στα επίπεδα του 2009! Ποιοι αγοράζουν; Στα νησιά κυρίως, οι αλλοδαποί είναι κατά 70% οι αγοραστές, αλλά η γενική εικόνα είναι ότι ξένοι κι Έλληνες «μοιράζονται» τα νέα συμβόλαια.
Το «πώς και το γιατί» αυτού του κύματος αγοραπωλησιών μπορεί να το απαντήσει κανείς ανατρέχοντας στα στοιχεία του AirDNA, που «μετρά» τις αποδόσεις από τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως του Airbnb.

Μόνο στην περιοχή Κουκάκι- Μακρυγιάννη είναι ενεργά 771 ακίνητα, τα οποία σε ποσοστό άνω του 90% εκμισθώνονται ολόκληρα. Τι απόδοση έχουν για τους ιδιοκτήτες τους; 77 δολάρια/ ημέρα ή, αν προτιμάτε, 1.560 δολάρια το μήνα, δηλαδή 1.377 ευρώ. Ακόμα πιο αποδοτικά είναι τα 354 ακίνητα, που απλώνονται γύρω από την Ακρόπολη, καθώς δίνουν στους ιδιοκτήτες τους 1.831 δολάρια το μήνα, δηλαδή 1.616 ευρώ!

«Χρυσωρυχείο» είναι τα ακίνητα που διατίθενται μέσω Airbnb στα πλέον τουριστικά νησιά. Στην Κέρκυρα, ο Αύγουστος αποδίδει 2.793 δολάρια (2.465 ευρώ) και μάλιστα με πληρότητα 100%, στη Σιθωνία Χαλκιδικής το μηνιαίο έσοδο φτάνει στα 2.688 δολάρια (2.372 ευρώ) με πληρότητα 100%, στη Σαντορίνη «χτυπάει» τα 5.967 δολάρια (5.266 ευρώ) και στη Μύκονο τα 12.200 δολάρια (10.768 ευρώ) με πληρότητα 100%!

Κι αν αυτό το ράλι των εμπορικών τιμών προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, η ΑΑΔΕ «καίγεται» να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες στις διαδικασίες μεταβιβάσεων, που γίνονται ακόμα χειρογράφως (!), επιτρέποντας τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ να έδειξαν μια αύξηση των τιμών των ακινήτων στη ζώνη του +4% με το Airbnb να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.
Τα στοιχεία από συμβολαιογραφικά γραφεία αποκαλύπτουν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, και το μετρό έχουν προκαλέσει άλμα τιμών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του AirDNA, που «μετρά» τις αποδόσεις από τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και κυρίως του Airbnb.

• Σε Κουκάκι- Μακρυγιάννη είναι ενεργά 771 ακίνητα, τα οποία σε ποσοστό άνω του 90% εκμισθώνονται ολόκληρα. Και όπως φαίνεται αυτό είναι λογικό, καθώς αποτελούν πολύ καλή πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους, αφού του αποφέρουν 77 δολάρια/ ημέρα, 1.560 δολάρια το μήνα ή αλλιώς 1.377 ευρώ.

• Μάλιστα όσο κάποιος ανηφορίζει προς την Ακρόπολη τα ακίνητα αποδεικνύονται ακόμα πιο κερδοφόρα. Συγκεκριμένα τα 354 ακίνητα γύρω από τον Ιερό Βράχο, κάνουν τους ιδιοκτήτες τους πλουσιότερους κατά 1.831 δολάρια το μήνα, δηλαδή 1.616 ευρώ.

Και οι τουριστικοί προορισμοί όμως αποδεικνύονται «θησαυρός» για όσους διαθέτουν τα ακίνητα τους μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.
• Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί στην Κέρκυρα. Το μήνα Αύγουστο που η τουριστική κίνηση είναι στα ύψη ένα ακίνητο δίνει εισόδημα στον ιδιοκτήτη του 2.793 δολάρια ή αλλιώς 2.465 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η πληρότητα φτάνει το 100%.

• Στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Εκεί το μηνιάτικο που μπορεί να εξασφαλίσει το Airbnb αγγίζει τα 2.688 δολάρια ή αλλιώς 2.372 ευρώ.

• Και όσο πλησιάζουμε σε πιο hot προορισμούς η κατάσταση ξεφεύγει. Ενδεικτικά παραδείγματα η Σαντορίνη και η Μύκονος. Στο νησί της Καλντέρας το μηνιαίο έσοδο φτάνει και τα 5.967 δολάρια ή αλλιώς 5.266 ευρώ, ενώ στο νησί των Ανέμων τα 12.200 δολάρια ή αλλιώς 10.768 ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα