Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  18:52:59

Δεν ήταν μόνο πολιτική του Βαρουφάκη αλλά όλων μας η άδοξη ρήξη με την ΕΕ, παραδέχεται τώρα ο Ευκλ. Τσακαλώτος. «Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε τελικά» με το τρίτο Μνημόνιο. Κύριο

Είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες μας να πολεμήσουμε άμεσα τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία.

Ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να έλεγε την αλήθεια ότι δεν εφάρμοζε προσωπική επιλογή αλλά συμφωνημένη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και του Μαξίμου και « εκβιασμών» στη ΕΕ.Δύο μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδεικνύουν άγνοια της πραγματικότητας όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, αναγνώρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Paris School of International Affairs, Science Po, στο Παρίσι.

Το πρώτο και μεγαλύτερο, όπως το περιέγραψε απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή, ήταν η πεποίθησή του ότι το μεγάλο ύψος του χρέους της χώρας θα αποτελούσε διαπραγματευτικό του όπλο για να συμβιβαστούν οι Ευρωπαίοι. Αποδείχθηκε ότι οι Γερμανοί, και κυρίως ο τότε υπουργός τους των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, επομένως η απειλή του Grexit δεν ίσχυε. Μάλιστα, στο σημείο αυτό κάλυψε τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα με άλλον υπουργό.

Το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης ήταν η πεποίθησή της ότι θα μπορούσε γρήγορα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Στην πράξη διαπίστωσε, σύμφωνα με τα λόγια του κ. Τσακαλώτου, ότι οι επιχειρήσεις έχουν καλύτερους δικηγόρους και τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία. Σημειώθηκε βελτίωση, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα, είπε.

«Προσπαθήσαμε, αλλά νικηθήκαμε», είπε εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την προσπάθεια διαγραφής του χρέους την ίδια περίοδο. «Μετά, κάναμε τον συμβιβασμό», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό έγινε αφού η κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι στο τέλος του προγράμματος θα υπήρχε ρύθμιση του χρέους, όπως και έγινε.

Ειδικότερα, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, ο κ. Τσακαλώτος, παραδέχθηκε αναφερόμενος στην εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015 ότι «προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο έκανε δύο σημαντικά λάθη: «Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί [σ.σ. το Grexit] (...) Το δεύτερο λάθος μας, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που έκανε η κυβέρνηση στις 12 Ιουλίου του 2015, σημειώνοντας πως η βάση του συμβιβασμού ήταν η υπόσχεση των ευρωπαίων για ρύθμιση χρέους με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Εκτίμησε όμως πως σε βάθος χρόνου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του χρέους καθώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τόσο μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές στο ύψος του χρέους στα διάφορα κράτη μέλη.

«Νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη για το θέμα του χρέους. Γιατί η ευρωζώνη που είναι νομισματική ένωση δεν μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια με μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους. Ο λόγος είναι ότι μια μικρομεσαία επιχείρηση στις χώρες με υψηλά χρέη θα αντιμετωπίζει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού από τις άλλες. Αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο. Κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στο θέμα του χρέους και πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα επανέλθει στο θέμα του χρέους, γιατί η νομισματική ένωση δεν θα είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές στο ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών της. Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ισορροπήσει, στην αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, μεταξύ μείωσης των φόρων και κοινωνικού κράτους. Υποστήριξε ότι θα ήταν καταστροφή αν μειώνονταν μόνο οι φόροι, γιατί τότε δεν θα ήταν δυνατόν να καταπολεμηθεί η ανισότητα.

Το θέμα της ομιλίας του υπουργού ήταν «Μαθήματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» και ο ίδιος είπε ότι η κρίση δεν τελείωσε. Τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της ανάπτυξης συμμαχιών σε Ευρώπη και Ελλάδα στον άξονα Red Red Green, δηλαδή αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες (που βλέπουν τα προβλήματα) και οικολόγοι. Μίλησε επίσης για τρεις προκλήσεις: την ανισότητα, την πρόβλεψη ότι οι νέοι θα ζήσουν σε πιο δύσκολες συνθήκες από τους μεγάλους και την αίσθηση της συμμετοχής σε μία κοινότητα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα