Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019  20:57:28

Άνετα, με 151 ψήφους μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να προτείνει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατία της δικής του επιλογής. Ήδη τρία ονόματα (Σαμαράς, Πικραμένος, Βενιζέλος) συζητούνται για διάδοχοι του Προκ. Παυλόπουλου τον Μάρτιο του 2020. Κύριο

Ήδη το Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι δεν συναινεί σε μια νέα θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και επιπλέον στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να δεσμευθεί στο προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα να συμφωνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τώρα την ανανέωση της θητείας του Πρ. Παυλόπουλου για νέα πενταετία, αν και πρώτη θητεία του τελειώνει σε ένα χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ως βουλευτής της ΝΔ το 2015 δεν πειθάρχησε στη κομματική γραμμή και δεν ψήφισε τον Πρ. Παυλόπουλο ως Πρόεδρο με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αναφέρει τους λόγους της άρνησης του, που αναφέρονται στην αποτυχημένη-προβληματική υπουργική θητεία του Πρ. Παυλόπουλου στην διακυβέρνηση Καραμανλή.

Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες η έως τώρα θητεία του κ.Παυλόπουλου και οι αποδιδόμενες σε αυτόν σχέσεις και επιρροές στο Μαξίμου και στη Δικαιοσύνη αλλά και άλλα θέματα της διακυβέρνησης Τσίπρα, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αισθητό το χάσμα ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ενώ ο Κ. Μητσοτάκης κρατεί και θα κρατεί κλειστά τα χαρτιά του, δηλώνοντας μόνο ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι καλός Πρόεδρος και τον τιμά, το ΚΙΝΑΛ διαρκώς δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, ότι θα προτείνει Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο ενώ έχει επισημάνει ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι θα προτείνει ξανά τον κ. Παυλοπουλο είναι μια προσπάθεια να κρατήσει συσπειρωμένη δίπλα του την δεξιά συνιστώσα που τον βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία. (εννοώντας σαφώς κάποιους «καραμανλικούς» με πρώτο τον κ.Παυλόπουλο)

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο.

Παράλληλα νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνει η υπερψήφιση χθες βράδυ από την Βουλή, με 224 ψήφους, του άρθρου 32 του Συντάγματος που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές.

Κι αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα μπορεί να διαμορφώσει το σχετικό άρθρο κατά το δοκούν, με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν άνετη πλειοψηφία και αυτοδυναμία στη ΝΔ , και μάλιστα κοντά στις 160-165 'έδρες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διαμορφώσει το σχετικό άρθρο όπως εκείνη επιθυμεί, αφού θα διαθέτει την πλειοψηφία στην Βουλή.

Είναι ένα από τα παράδοξα της χθεσινής ψηφοφορίας. Μπορεί η πρόταση που υπερψηφίστηκε να είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που με μια ντρίμπλα που έπιασε το κυβερνών κόμμα στο ύπνο, ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία... αλλα το σχετικό άρθρο τελικά θα διαμορφωθεί, όπως το επιθυμεί η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής.

Δηλαδή όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία. Και συνεπώς ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς στις 13 Μαρτίου και λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, από την Βουλή και μόνο από την Βουλή, σε 3 διαφορετικές ψηφοφορίες.
Στην πρώτη θα απαιτηθούν 200 ψήφοι, στην δεύτερη 180 και αν αποτύχουν οι προσπάθειες για συναίνεση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Δηλαδή από την επόμενη κυβέρνηση. Και εφόσον η ΝΔ διαθέτει αυτοδυναμία, δεν θα χρειάζεται και την βοήθεια κανενός αλλού, μικρότερου κόμματος, όπως θα ήταν πιθανώς το ΚΙΝΑΛ.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα είναι από τις πρώτες ενέργειες της νέας Κυβέρνησης, δημιουργεί νέα δεδομένα. Και αυτό γιατί στερεί από την αντιπολίτευση το όπλο των πρόωρων εκλογών, εφόσον δεν συναινεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης που ίσως ορισμένοι ονειρεύονταν στον ΣΥΡΙΖΑ «πάει περίπατο». Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, θα έχει καθαρό ορίζοντα 4ετίας. Δεν θα μπορεί να ανατραπεί από απρόοπτα, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαθέτει τον χρόνο να προωθήσει την δική του ατζέντα στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί και τον απαραίτητο χρόνο να της δει να αποδίδουν. Επίσης θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές για πολιτική σταθερότητα, που στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται κρίσιμο, ώστε να ανατραπεί το κλίμα δυσπιστίας που επικράτησε τα τελευταία χρόνια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα