Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  19:20:55

«Δεν θα σταματήσουμε τις διαδηλώσεις μέχρι να ανατρέψουμε το διεφθαρμένο καθεστώς του Έντι Ράμα». Κύριο

Στη φάση πολιτικού εμφύλιου πολέμου η Αλβανία- Ανεπιτυχής προσπάθεια να καταλάβουν το Κοινοβούλιο.

Τρίμηνο συνεχών αναταραχών, εντάσεων στους δρόμους και στη Βουλή, γενικώς ενός πολιτικού εμφύλιου. Η αντιπολίτευση στην Αλβανία προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης, μετά τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν στη διαδήλωση του Σαββάτου.

Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν ξανά να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στα Τίρανα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσει το πλήθος, που πετούσε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές και άλλοι τόσοι αστυνομικοί.

Βασικό αίτημα των χιλιάδων συγκεντρωμένων ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και η διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μπλοκάρει τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο για αρκετές ημέρες, ενώ κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα. «Κάθε ημέρα και κάθε νύχτα θα υπάρχει δράση από τους πολίτες, διαμαρτυρίες. Δεν πρέπει να γυρίζεται το άλλο μάγουλο όταν οι απατεώνες του κράτους σας χτυπούν», είπε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά στους συγκεντρωμένους και τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα και να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Η Αλβανία δεν αποσταθεροποιείται από τις διαδηλώσεις για τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχει αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και τον εναγκαλισμό του από την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη», τόνισε ο Μπασά, επικρίνοντας τις χώρες που είχαν κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Παρόμοια επεισόδια είχαν σημειωθεί και τον περασμένο μήνα, όταν οι συγκεντρωμένοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλά κυβερνητικά κτίρια και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, είπε ότι η Αλβανία δεν πρόκειται να ησυχάσει μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκες εκλογές. Παράλληλα, επέκρινε τους διπλωμάτες δυτικών χωρών που έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία και διάλογο.

«Η Αλβανία δεν αποσταθεροποιείται από τις διαδηλώσεις για τις ευρωπαϊκές αξίες. Έχει αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και τον εναγκαλισμό του από την κυβέρνηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε. «Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία.

Την Παρασκευή, η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε ότι ενώ οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας «οι πράξεις βίας, όπως η καταστροφή δημόσιας περιουσίας, είναι παράνομη».

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η αποστολή της ΕΕ στα Τίρανα ανέφερε «Κάθε μορφή πρόκλησης στη βία δεν είναι ανεκτή. Καλούμε ξανά όλους τους ηγέτες κομμάτων να δείξουν ευθύνη και να αποφευχθεί η όποια κλιμάκωση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα