Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  18:40:36

Άγνωστο ποιός θα είναι ο πέμπτος κακότυχος υπουργός σε αποστολή... διαφώτισης στη Μακεδονία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Μακεδονία. Ακύρωσε επίσκεψη σε Βεργίνα και Βέροια ο Νίκος Παππάς, μετά τις διαμαρτυρίες στο Κιλκίς. Κύριο

Πρωτοκλασάτος υπουργός της Κυβέρνησης, με δυνατότητες επιρροής στον κομματικό μηχανισμό και στο οικοσύστημα του Μαξίμου κι όμως δεν μπόρεσε να γεμίσει μια αίθουσα 200 θέσεων στο Κιλκίς.

Ηταν δεν ήταν εάν συγκεντρώθηκαν να τον ακούσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών 60-70 άτομα. Τελικά, μετά μάλιστα την αρνητική δημοσιότητα σε κανάλια και Διαδίκτυο έφυγε εσπευσμένα από τη Θεσσαλονίκη νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ακύρωσε την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στη Βέροια, αφού προχθές το βράδυ έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών στο Κιλκίς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα της Μακεδονίας.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο οι διαμαρτυρίες και η δήλωση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι «στην προδομένη Μακεδονία είναι ανεπιθύμητος», ενώ πέταξαν τρικάκια με το ίδιο σύνθημα, που χρωμάτισαν την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Ήταν και η ομιλία του σε κλειστό χώρο το βράδυ, όπου η συμμετοχή του κόσμου περιορίστηκε σε μια χούφτα άτομα, ενώ το «παρών» δεν έδωσε καν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, Θόδωρος Παραστατίδης.

Για την εσπευσμένη αναχώρησή του ο Νίκος Παππάς επικαλέστηκε την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία Κουντουρά όπως ονομάστηκε, δηλαδή την ψήφιση της ρύθμισης που επιτρέπει πλέον στους εν ενεργεία βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, χωρίς να υπάρχει ασυμβίβαστο. Μία ρύθμιση που κρίθηκε αναγκαία, αφού η θεωρούμενη ως βέβαιη υποψηφιότητα της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη στο ευρωψηφοδέλτιο θα οδηγούσε την κυβέρνηση στην απώλεια της δεδηλωμένης. Μια ρύθμιση που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική» και γι' αυτό ζητήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία.

Το πρόγραμμα του Νίκου Παππά προέβλεπε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και από το πρωί είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ είχαν τεθεί σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Λίγο μετά τις 9 το πρωί γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη ότι τελικά η επίσκεψη αναβάλλεται. Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι και κανονικά υπήρχε άπλετος χρόνος για να γίνει η επίσκεψη...

Πάντως, η ομιλία του Νίκου Παππά στη Βέροια θα πραγματοποιηθεί κανονικά, στις 8 το βράδυ, καθώς ο υπουργός θα επιστρέψει στην πόλη μετά την ψηφοφορία. Η πολιτική ομιλία, με θέμα «Ευρωεκλογές και τα διλήμματα της εποχής μας», θα δοθεί στον πολυχώρο «Ελιά».

Διαψεύδει ο Νίκος Παππάς

Σε δηλώσεις του στο κομματικό ραδιόφωνο Στο Κόκκινο ο Νίκος Παππάς θέλησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στο Κιλκίς, αποδίδοντάς τες σε μεμονωμένα άτομα, αν και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τον διαψεύδουν.

«Γνωστοί κύκλοι θέλουν τα μεμονωμένα φαινόμενα να τα μεγαλοποιούν και να αναδεικνύουν μια πραγματικότητα που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικό συνέβη. Οι διαμαρτυρίες στο χωριό έγιναν από δύο άτομα, ενώ στη βραδινή ομιλία ήταν βαριά 10 άτομα που διαμαρτυρήθηκαν», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Και πρόσθεσε: «Η υποδοχή από τους κατοίκους ήταν πολύ καλή, ξεναγηθήκαμε στο λαογραφικό μουσείο. Κάθισα στο ίδιο τραπέζι με τους προέδρους των κοινοτήτων Ευζώνων και Ειδομένης, -δηλαδή με ανθρώπους που διαφωνούμε στο θέμα του Μακεδονικού- και συζητήσαμε για το πως οι κάτοικοι των χωριών θα έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα, μέσω της δράσης Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη. Αυτοί που πουλούσαν "μακεδονικό σανό" στον κόσμο, τον είχαν αφήσει στο "μαύρο" και χωρίς τηλεοπτικό σήμα».

Δέκα σχεδόν μήνες τώρα, γίνονται όλο και πιο συχνά τα περιστατικά αποδοκιμασίας των στελεχών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Με τους πολίτες αυθόρμητα και ανοργάνωτα συνήθως και καθόλου ακροδεξιούς να μην χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παντού σε κάθε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα και το κλίμα φοβίας και αποτροπής αποδοκιμασιών ακόμα και σε απόσταση.

Μετά την εχθρική "υποδοχή" του Δ. Τζανακόπουλου στην Κατερίνη προ αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτου στη Δράμα, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες συγκεντρωμένων, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά του υπουργού, τελευταίο περιστατικό ήταν οι αποδοκιμασίες κατοίκων της Πτολεμαΐδας κατά της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία έκανε λόγο για "τάγματα εφόδου". Για να έλθει η αποδοκιμασία του Νίκου Παππά στο Κιλκίς.,
Σε κάθε περίπτωση τα περιστατικά αυτά προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση ενόψει και των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων που έπονται τους επόμενους μήνες.

Διότι είναι προφανές πως στη Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη συσπείρωση και τη δυναμική του να πέφτει κατακόρυφα, κάτι που δεν παρατηρείται τόσο έντονα στο υπόλοιπο της χώρας όπου φαίνεται να συγκρατεί δυνάμεις.

Πρίν από στην κυβέρνηση και λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσκοπικά ευρήματα, βάσει των οποίων την κατακόρυφη αυτή μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την καρπώνεται αποκλειστικά η ΝΔ, ήταν αποφασισμένοι το επόμενο χρονικό διάστημα να πυκνώσουν τις επισκέψεις στη Μακεδονία και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να προβάλλουν τα θετικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. Εκστρατεία που θα έκλεινε σύντομα με περιοδεία εντυπώσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να αναβληθούν και τα δυο φιλόδοξα προγράμματα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα