Κυριακή 21 Απριλίου 2019  23:52:40

Τα πλήγματα και τα πρόσωπα του δράματος «Μυρσίνη Λοΐζου». Το ηθικό πλεονέκτημα και η απόκρυψη-αποσιώπηση. Το ψυχικό πρόβλημα και οι ευθύνες των εισηγητών στο Μαξίμου. Κύριο

Οι αντιλήψεις για το θέμα Χρήστου Σταικούρα, Πέτρου Τατσόπουλου, Έλενας Ακρίτα.

Πολύπλοκο ,πολύπλευρο και προβληματικό, τραυματικό το γεγονός, το όλο πρόβλημα , πολιτικό και κοινωνικό της Μυρσίνης Λοΐζου. Κόρη ενδόξου ονόματος αλλά μάλλον ανάξιας να το κρατήσει στο ύφος του. Με την πεποίθηση ότι όλα της συγχωρούνται και όλα της επιτρέπονται. Μεγάλη αμηχανία επικρατεί στην κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις και την κατάληξη της υπόθεσης της υποψηφιότητας της Μυρσίνης Λοΐζου, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ισχυρό πλήγμα, σε αυτό που θεωρούσε μέχρι πρότινος, το μεγάλο του ατού.

Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα των εκπροσώπων της Αριστεράς. Οι προσεκτικές και αυστηρές επιλογές, ιδιαίτερα σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος. Για να ακολουθήσουν πολλά πλήγματα και σε πρόσωπα της κυβερνητικής εξουσίας, καθώς η υπόθεση-σκάνδαλο τους πλήττει πολλούς Υπουργούς, βουλευτές, διοικητές, προέδρους και κομματικά στελέχη. Αποδυναμώθηκε η πολιτική τους αξιοπιστία και πειστικότητα και βρίσκονται σε κατάσταση αμηχανίας και άμυνας πλέον.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την Μυρσίνη Λοΐζου, στο γεύμα στο Μαξίμου

Η αποκάλυψη της παράνομης σύνταξης που ελάμβανε η Μυρσίνη Λοΐζου, μετά τον θάνατο της μητέρας της, και μάλιστα για χρονικό διάστημα 5,5 χρόνων και όχι από δήθεν γραφειοκρατικό λάθος, που ευθύνεται η ίδια έρχεται στην χειρότερη στιγμή. Λίγο πριν ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές και ενώ η περίπτωση της Μυρσίνης Λοίζου είχε διαφημισθεί ως μεγάλη επιτυχία και ενίσχυση του ψηφοδελτίου. Για να ακολουθήσει μούδιασμα, παγωμάρα, αμηχανία, οργή σε ορισμένους του ΣΥΡΙΖΑ, αγωνία για το πολιτικό κόστος, που είχε προκύψει.

Η αμηχανία φάνηκε και από την αντίδραση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για το θέμα στις Βρυξέλλες, πολλές ώρες αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. «Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Δεν έχω ενημερωθεί αυτήν την στιγμή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ήδη στο Μαξίμου, το επιτελείο του πρωθυπουργού είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι η υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου στις ευρωεκλογές -που διαφημίστηκε σαν ένα βαρύ όνομα που θα κοσμήσει το ψηφοδέλτιο- ήταν ήδη παρελθόν. Είναι χαρακτηριστική η διαρροή που αποδίδεται σε μεγαλοπαράγοντα του επικοινωνιακού τιμ του Αλέξη Τσίπρα: «Πήγαμε για την κόρη Λοΐζου και μας βγήκε ΨΥΧΩκορη», δήλωσε σε συνεργάτες του, παίζοντας λεκτικά με το θρίλερ του Χίτσκοκ «Ψυχώ», με ήρωα έναν ψυχωτικό δολοφόνο που ζει στο ίδιο σπίτι με το νεκρό σώμα της μητέρας του...

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Η υπόθεση και η αποκάλυψη του σκανδάλου κοστίζει πολύ βαριά επικοινωνιακά στην κυβέρνηση, αλλά έχει και εσωκομματικές προεκτάσεις. Καθώς βρίσκονται απολογούμενοι για την επιλογή Λοΐζου, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, που οι πληροφορίες θέλουν να έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των υποψηφίων.
Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα θέτοντας 3 ερωτήματα: «1. Ποιος συνεργάτης του κ. Τσίπρα επέλεξε την κ. Λοΐζου και με ποια κριτήρια; 2. Δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας την καταδίκη της για την παράνομη σύνταξη όταν την υποδέχθηκε στο Μαξίμου; 3. Είχε επικοινωνήσει το πρωί ο κ. Τζανακόπουλος με την κ. Λοΐζου όταν ψευδώς και δημόσια υποστήριζε ότι δεν πήρε τα χρήματα που της καταβάλλονταν επί 69 μήνες;».

Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ

Η υπόθεση θα συνεχίσει να απασχολεί για καιρό τη δημοσιότητα μετά την αποκάλυψη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με εντολή Σταϊκούρα, είχαν εντοπίσει και ξεχωρίσει τις περιπτώσεις εκείνες των «δικαιούχων», που συνέχιζαν να εισπράττουν την σύνταξη των συγγενών τους, πολλά χρόνια μετά τον θάνατο τους. Και τα ποσά που διεκδικούσε το δημόσιο υπερέβαιναν τα 30.000 ευρώ. Ειδικά γι αυτές τις περιπτώσεις, κινήθηκε special διαδικασία, με αποστολή του φακέλου στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Μια από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και η, πρώην πλέον, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνη Λοΐζου.

Να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα της κόρης του συνθέτη Μάνου Λοΐζου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις, όταν αποκαλύφθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν αναρτήσεις της υποψήφιας στα social media, με προκλητικές αναφορές στα θύματα της τρομοκρατίας. Συν διάφορες φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στο Facebook με αστυνομικούς να καίγονται από ρίψεις μολότοφ. Το σχόλιό της για τα θύματα του Ξηρού, που θα έπρεπε «να σηκωθούν και να ζητήσουν συγνώμη» προκάλεσε σοκ, πόσο μάλλον που συνέπεσε χρονικά με την δήλωση του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, ότι «δεν θυμάται κανένα να έχει σκοτωθεί από μολότοφ». Δήλωση-σχόλιο στις ρυθμίσεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που «ξεχνούσε» τους νεκρούς της Μαρφίν και που προκάλεσε και εσωκομματικές αντιδράσεις, πριν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεωθεί να ανακαλέσει και να τις διορθώσει.

Οι αναρτήσεις της Μυρσίνης Λοΐζου επιχειρήθηκε να ξεχαστούν με την δήλωσή της ότι ήταν ένα «γλωσσικό ατόπημα». Οι τελευταίες αποκαλύψεις για την παράνομη σύνταξη που εισέπραττε για σχεδόν 6 χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, γεγονός που οδήγησε στην καταδίκη της σε 2 χρόνια φυλάκιση, δεν ήταν δυνατόν να διορθωθούν με μια απλή δήλωση. Έτσι η Μυρσίνη Λοΐζου αναγκάστηκε να δηλώσει ότι παραιτείται από υποψήφια, με μια επιστολή που απέδιδε την όλη υπόθεση σε γραφειοκρατικό λάθος, ενώ κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία για κανιβαλισμό. Δήλωση που δεν φάνηκε να πείθει ούτε καν τον στενό πυρήνα των οπαδών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τατσόπουλος: Η Λοΐζου ήταν ενταγμένη στη χαζοχαρούμενη αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτήρισε «μισαλλόδοξο» το λόγο της προσθέτοντας ότι «έφυγε για κάτι πολύ χειρότερο (σ.σ. την είσπραξη για 69 μήνες της σύνταξης της νεκρής μητέρας της)»

Στη Μυρσίνη Λοΐζου αναφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για «επαίσχυντη» συμπεριφορά της τόσο όσον αφορά τα όσα είχε πει για τους νεκρούς από την τρομοκρατία όσο και για το γεγονός ότι εισέπραττε για 5,5 χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της όπως αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ.

«Ο λόγος της Λοΐζου ήταν μισαλλόδοξος» είπε ο κ.Πέτρος Τατσόπουλος στον ΣΚΑΪ χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τον ισχυρισμό περί λεκτικών ατοπημάτων εκ μέρους της Μυρσίνης Λοΐζου.

«Η Λοΐζου ήταν ενταγμένη μέσα στη χαζοχαρούμενη αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μολότοφ είναι το ίδιο ακίνδυνη με το γιαούρτι».

Μιλώντας, δε, για το γεγονός της παραίτησής της από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη από το ΘΕΜΑ για την είσπραξη επί 69 μήνες της σύνταξης της νεκρής μητέρας της παρατήρησε ότι «έφυγε για κάτι χειρότερο» προσθέτοντας ότι «δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο».

Ελ Ακρίτα: «Ασπίδα» στην Χάρις Αλεξίου για την υπόθεση Λοΐζου – «Ήρεμα οι κανίβαλοι»

Με ένα μήνυμα σε αυστηρό τόνο η Έλενα Ακρίτα έσπευσε να υπερασπιστεί την Χάρις Αλεξίου, για τις επικρίσεις που δέχεται στα social media για την υπόθεση της Μυρσίνης Λοΐζου.

Η γνωστή τραγουδίστρια, η οποία υπήρξε στενή φίλη και συνεργάτης του Μάνου Λοΐζου, είχε καταθέσει υπέρ της Μυρσίνης Λοΐζου για την υπόθεση με τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της που συνέχιζε να λαμβάνει παράνομα για 5,5 χρόνια. Η Αλεξίου είχε υποστηρίξει για την Μυρσίνη Λοΐζου πως «είναι πολύ έντιμη» και πως «δεν είχε πάρει ότι λάμβανε σύνταξη που δεν δικαιούταν», καθώς όπως ανέφερε «δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τα οικονομικά».

Η αποκάλυψη της κατάθεσης της Αλεξίου έφερε πλήθος αντιδράσεων εναντίον της από χρήστες των social media, αναγκάζοντας την Έλενα Ακρίτα να γράψει στον λογαριασμό της στο Facebook:

«Ήρεμα λίγο οι κανίβαλοι. Αυτός ο τόπος χρωστάει πολλά στη Χαρούλα Αλεξίου. Την αγαπάμε και την τιμάμε, αφήστε ήσυχη αυτή τη σπουδαία γυναίκα».
Απαντώντας στα διάφορα σχόλια κάτω από τη ανάρτησή της η Έλενα Ακρίτα εξηγεί τους λόγους που έκανε αυτή τη δημοσίευση. «Άλλο διαφωνία κι άλλο δολοφονία χαρακτήρα. Ο κόσμος καίγεται κι εμείς θα λιθοβολήσουμε τη Χαρούλα; Που εκτός από μεγάλη φωνή είναι και Η ψυχούλα; Ε δεν είμαστε καλά».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα