Δευτέρα 22 Απριλίου 2019  11:52:58

Δίκη Siemens: 69 εκατ. μάρκα η ζημιά του Δημοσίου. Εμπλοκές σε μίζες για Χριστοφοράκο, Καραβέλα, Γεωργίου, Μαυρίδη και υψηλόβαθμους Γερμανούς. Κύριο

«Κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται, να κηρυχθεί ένοχος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για δωροδοκία κατ'εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είπε η Εισαγγελέας της έδρας τοποθετούμενη για τον βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος – όπως είναι γνωστό – δεν κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Στην τελική ευθεία , μετά από πολύμηνη διαδικασία, μπήκε πλέον η δίκη για τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας, Ελένη Σκεπαρνιά, που ολοκλήρωσε χθες Δευτέρα το πρώτο μέρος της αγόρευσής της για την δυσώδη αυτή υπόθεση .
«Η εισαγγελική λειτουργός ολοκλήρωσε την αγόρευσή της για 16 από τους 58 κατηγορούμενους στην μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων για την επίμαχη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997.

Με την εισήγηση της επί της ενοχής, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους, πλην του άλλοτε επικεφαλής της θυγατρικής Siemens και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα, όπως τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και τον Πρόδρομο Μαυρίδη αλλά και άλλοτε κορυφαία στελέχη της μητρικής Siemens.

Συγκεκριμένα, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε, ενώ την Τετάρτη θα συνεχίσει την εισήγηση της και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί να λογοδοτήσουν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.
Στην πρώτη ομάδα κατηγορουμένων η Εισαγγελέας ενέταξε και τα έξι παρένθετα πρόσωπα που φέρονται να διέθεσαν τις εταιρίες τους προς εξυπηρέτηση του Μ. Χριστοφοράκου ώστε να διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά για δωροδοκίες. Από αυτούς η Εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για δύο επιχειρηματίες και την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών των υπολοίπων τεσσάρων.

Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.
Αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως σε περίπτωση που η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ψηφιστεί ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της Siemens, οι όποιες μεταβολές αναμένεται να επηρεάσουν και τους κατηγορούμενους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι από το δικαστήριο για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση καθώς και, ανά περίπτωση, για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
«Καταπέλτης» ήταν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά, όσον αφορά στην ενοχή βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να αποφασίσει την ενοχή πρώην στελεχών των Siemens Ελλάδος και συγκεκριμένα των: Μιχάλη Χριστοφοράκου, Χρήστου Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομου Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι από το δικαστήριο για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση καθώς και, ανά περίπτωση, για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελέα ένοχα θα πρέπει να κηρυχθούν από το δικαστήριο και τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής Siemens όπως οι Ρόλαν Κοχ (Roland Koch),Τόμας Γκάνσβιντ (Thomas Ganswindt), Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου (Hans-Walter Bernsau) και Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutschenreuter), κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στον μεγάλο απόντα της δίκης, τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, η κ. Σκεπαρνιά αποδόμησε πλήρως τους ισχυρισμούς του περί δεδικασμένου από τη γερμανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Siemens. Όπως είπε η εισαγγελέας «κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται» για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο καθώς «οι ποινές αυτές αφορούν τη διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002».

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας τόνισε πως Μιχ. Χριστοφοράκος «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές». Επιπλέον, η κ. Σκεπαρνιά ανέφερε πως ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, προκειμένου να επιτύχει τη σύναψη της σύμβασης 8002 διακίνησε ποσά υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια.

Ακόμη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος διακίνησε και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά όπως η περίπτωση βαλίτσας που του είχε παραδώσει ο Πρ. Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα.

Αναφερόμενη στον Πρόδρομο Μαυρίδη η κ. Σκεπαρνιά επισήμανε πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος μαζί με τον Μιχ. Χριστοφοράκο είχαν «είχαν κατανείμει τους ρόλους», καθώς «ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».

Να σημειωθεί τέλος πως η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση πέντε κατηγορουμένων της υπόθεσης μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε πρόεδρος της ελληνικής Siemens Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ φον Ες ( Karl Friedrich Eduard Pierer von Esh).

Η αγόρευση της εισαγγελέως για τη σύμβαση 8002, η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα