Δευτέρα 22 Απριλίου 2019  12:08:12

Όλο και έρχονται στον Εβρο από τον Ιανουάριο ομάδες από μετανάστες και πρόσφυγες. Η ανησυχία παραγόντων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Οι προελεύσεις από ποιές χώρες. Κύριο

Ενισχυμένη φρούρηση, αυστηρότεροι έλεγχοι, ακόμα και κλείσιμο συνόρων εξετάζουν χώρες που βρίσκονται στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, θορυβημένες από τα πρόσφατα γεγονότα στα Διαβατά.

Αύξηση των αφίξεων με βάρκες στιςεκβολές του Έβρου και κυρίως στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δείχνουν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τόσο το 2018 όσο και για τον πρώτο μήνα του 2018.

Χαρακτηριστικό της νέας τάσης είναι τα στοιχεία από την 1η έως την 27η Ιανουαρίου 2019 που δείχνουν ότι στον Έβρο έφτασαν 596 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 202 έγιναν με βάρκα και προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα, οι αφίξεις από ξηράς μέσω Έβρου είναι αυξημένες, έναντι αυτών στα νησιά. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει να οφείλεται στο γεγονός ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που ετέθη σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2016, ισχύει μόνο για τα νησιά και όχι για την ενδοχώρα.
Λόγω της αύξησης των αφίξεων μέσω Έβρου, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου αντιμετωπίζει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Πολλά ασυνόδευτα παιδιά μένουν σε ακατάλληλες συνθήκες σε κέντρα κράτησης και αστυνομικά τμήματα.

Οι κύριες αφίξεις στην ξηρά ήταν Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι το 2019 αποτέλεσαν το 40% των ατόμων που εισήλθαν από τα χερσαία σύνορα. Ακολουθούν οι Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Πακιστανοί.

Ο εφιάλτης μιας «νέας Ειδομένης», με αφορμή τη δυναμική αξίωση εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στη δομή των Διαβατών να τους επιτραπεί η μετάβαση στα σύνορα ώστε να συνεχίσουν για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, προκάλεσε συναγερμό στην Ελλάδα και στις άλλες κυβερνήσεις των χωρών της διαδρομής. Και μολονότι η ένταση στα Διαβατά εκτονώθηκε και οι «εξεγερμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες, αντιλαμβανόμενοι ότι έπεσαν θύματα fake news επέστρεψαν στα κέντρα φιλοξενίας, οι πάντες έχουν πλέον τα βλέμματα στραμμένα στον Εβρο.

Η αλήθεια είναι –και το ξέρουν στην Ευρώπη– ότι η πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στον Εβρο δεν σταματάει ποτέ, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απλώς, με την πτώση της στάθμης των υδάτων την άνοιξη και το καλοκαίρι, η διέλευση γίνεται ευκολότερη σε σχέση με τις περιόδους που το ποτάμι είναι φουσκωμένο, οπότε σημειώνονται συχνά τραγωδίες με βάρκες που παρασύρονται από τα νερά και αναποδογυρίζουν. Ακριβής εικόνα για το πόσοι διαβαίνουν τον Εβρο και φτάνουν με τη βοήθεια κυκλωμάτων στα ενδότερα δεν υπάρχει στις Αρχές. Εκτιμάται πως «πρέπει να είναι πολλοί», αν κρίνει κανείς από τις συλλήψεις της συνοριοφυλακής, δίχως να υπολογίζονται εκείνοι που κρύβονται περιμένοντας να περάσουν κρυφά τα σύνορα και να φτάσουν κάπου στην Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 συνελήφθησαν στη μεθόριο του Εβρου 2.622 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 8.407 το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018. «Αν πιάστηκαν τόσοι μπορούμε να υποθέσουμε ότι αρκετοί άλλοι, ίσως και περισσότεροι, κατάφεραν να διαβούν αθέατοι. Δεν εξηγείται αλλιώς η αυξανόμενη παρουσία τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», είπε στην «Κ» πηγή της συνοριοφυλακής με μακρόχρονη υπηρεσία στη μεθόριο του Εβρου.

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι ροές εμφανίζουν αυξομειώσεις και εμείς βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Πληροφορίες για μεγάλη κινητικότητα δεν υπάρχουν, αυτά που κυκλοφορούν είναι κακόβουλες φήμες. Υπάρχουν πίσω από εμάς, στο τουρκικό έδαφος, δύο κέντρα φιλοξενίας, ένα στην Κεσσάνη και ένα στην Αδριανούπολη, αλλά εκεί είναι ελεγχόμενα τα πράγματα. Τώρα, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να μας πιέσει στέλνοντας ανθρώπινα ποτάμια στα σύνορα, αυτό είναι άλλο, πολιτικό και διακρατικό ζήτημα», πρόσθεσε και αναφερόμενος στον φράχτη της Ορεστιάδας εξήρε την αποτελεσματικότητά του, καθώς όπως είπε «από εκεί δεν περνάει κανείς». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «λίγοι είναι πλέον οι πρόσφυγες από αυτούς που καταφθάνουν. Η πλειονότητα είναι παράτυποι μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα