Δευτέρα 22 Απριλίου 2019  11:16:22

Πολύ φιλικά γίνονται ελληνικά λιμάνια για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Εκτός Σούδας και Πειραιά, η Ρόδος και η Σύρος και σύντομα Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Κύριο

Έντονη η αύξηση της παρουσίας, μετά τις αεροπορικές (όπως έχουμε καταγράψει), και ναυτικών δυνάμεων ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε εφαρμογή ειδικής συμφωνίας με τον Πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό ΥΠΕΘΑ, που συνεχίζει την πρόθυμη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα του Παν. Καμμένου.

Πολύ συχνές θα είναι πλέον οι αφίξεις των αντιτορπιλικών και άλλων πολεμικών πλοίων του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ. Παράλληλα αύξηση της συμμετοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αεροναυτικές ασκήσεις που διοργανώνει η Ελλάδα είτε μόνη ως εθνική είτε σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Κύπρος..

Οι σχέσεις γίνονται στενότερες και λόγω της νέας σχέσης Τουρκίας- Ρωσίας. Περισσότερες και μεγαλύτερες επισκέψεις στα λιμάνια της Ελλάδας θα πραγματοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από πλοία του αμερικανικού ναυτικού, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ουάσιγκτον για στρατηγική ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με την Αθήνα. , καθώς πέρα από τις επισκέψεις φιλίας και αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια θα υπάρξουν -όπως έχουμε αποκαλύψει- επιχειρήσεις από επενδυτές των ΗΠΑ στα λιμάνια αυτά με ναυπηγοεπισκευαστικά ενδιαφέροντα για τα πλοία του Έκτου Στόλου.

Προχθές, το πλήρωμα του «USS Mitscher», ενός αντιτορπιλικού κλάσης «Arleigh Burke», άνοιξε το πολεμικό πλοίο για λίγη ώρα, προκειμένου ο κυβερνήτης Ιαν Σκάλιαταϊν να εξηγήσει τους λόγους επίσκεψης στον Πειραιά.

Οπως είπε, θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις πλοίων του αμερικανικού ναυτικού, όχι μόνο στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke», όπως αυτό που βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αμερικανικού ναυτικού, και τις προηγούμενες εβδομάδες κατέπλευσαν σε λιμάνια όπως η Ρόδος και, βεβαίως, η ναυτική βάση της Σούδας.

Ενδειξη της πολύ οργανωμένης κινητικότητας που υπάρχει από την αμερικανική πλευρά είναι ότι οι δηλώσεις του κυβερνήτη Σκάλιαταϊν κινούνται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντίληψης της Ουάσιγκτον για τη Μεσόγειο ως ένα σύνολο ενταγμένο στην ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. «Η παρουσία μας στη Μεσόγειο και η συνεργασία με τους Ελληνες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια σε αυτή τη ζωτικής σημασίας περιοχή», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνήτης Σκάλιαταϊν. Στον Πειραιά, πάντως, υπάρχει ευρύτατη συμμαχική παρουσία αυτές τις μέρες. Εχουν ελλιμενισθεί ένα βρετανικό πολεμικό, αλλά και η τύπου FREMM γαλλική φρεγάτα «Languedoc». Πρόκειται για το πολεμικό πλοίο που έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη διαφύλαξη των γαλλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ευρύτερα.

Πέρα από αυτή την, ορατή στο ευρύ κοινό, διάσταση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα, υπάρχουν εντατικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο, προκειμένου η συνεργασία να διευρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται. Ηδη η «Κ» της Κυριακής ανέδειξε τις υφιστάμενες διεργασίες για την παραμονή ή και τη μεταφορά άλλων συστημάτων (π.χ. ιπτάμενα τάνκερ) σε μονάδες όπως η αεροπορική βάση της Λάρισας. Παράλληλα, η Ελλάδα φαίνεται ότι συμμετέχει ολοένα και περισσότερο σε ασκήσεις οι οποίες γίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Για 10 ημέρες η πυραυλάκατος «ΡΙΤΣΟΣ» συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Sea Shield '19», που διοργανώθηκε από τη Ρουμανία, με πλοία από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, αλλά και μονάδες από τη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη SNMG-2 που περιπολεί στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα διευρύνει τις τριμερείς συνεργασίες.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά Αμπντάλα Β΄. Με έντονο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως και για τον παράλληλο άξονα Ισραήλ-Ελλάδος- Κύπρου. Οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν στο Αμμάν τη δημιουργία μόνιμης γραμματείας με έδρα τη Λευκωσία, με σκοπό τη διευκόλυνση της τριμερούς. Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται η θεσμοθέτηση συνομιλιών υψηλού επιπέδου για εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, ενώ γίνεται αναφορά και στον καταλυτικό τομέα που μπορεί να διαδραματίσει η ενέργεια στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα