Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019  22:58:18

Τι συμβαίνει σε βάθος στη Ρωσία: Θετικός ο ρόλος του Στάλιν πιστεύει το 70% των Ρώσων. Οι αιτίες αυτής θλιβερής κατάστασης. Κύριο

Η ελλειμματική σχέση των Ρώσων με την Ιστορία τους, η πολύχρονη οικονομική κρίση με τις ανισότητες που έχει προκαλέσει, η γενική ανασφάλεια, οι μνήμες από την εποχή της φτωχής κρατικοποίησης και εξασφάλισης των μίνιμουμ. Και ακόμα άλλη κύρια αιτία του φαινομένου θεωρείται η απομάκρυνση των νέων ηλικιών από την ιστορία της Ρωσσίας, με συνέπεια την πλαστή νοσταλγία για τον μεγάλο δικτάτορα, αιμοσταγή και αυταρχικό ηγέτη.

-Ποσοστό ρεκόρ καταγράφει ο Ιωσήφ Στάλιν, σε δημοσκόπηση ινστιτούτου, καθώς ο ρόλος του αποτιμάται θετικά – Αυξημένα τα ποσοστά των Ρώσων που δικαιολογούν τις σταλινικές διώξεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 47% της ρωσικής νεολαίας δεν έχει ακούσει τίποτα για τις σταλινικές διώξεις – Πάνω από 30% των οικογενειών στη Ρωσία είχαν συγγενείς θύματα των σταλινικών διώξεων

Το 47% της ρωσικής νεολαίας ηλικίας 18-24 ετών δεν έχει ακούσει τίποτα για τις σταλινικές διώξεις. Την εικόνα αυτή κατέγραψε η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WICIOM), η οποία δείχνει παράλληλα ότι περισσότερο από το 30% των οικογενειών στην Ρωσία είχαν συγγενείς που υπήρξαν θύματα των σταλινικών διώξεων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι πιο ενημερωμένοι για τις σταλινικές διώξεις είναι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, αφού στην κατηγορία αυτή το 89% δήλωσαν ότι γνωρίζουν το θέμα. Γενικά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ένα ποσοστό 19% των Ρώσων δήλωσαν ότι ακούνε πρώτη φορά για τις σταλινικές διώξεις.

Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι στην οικογένεια τους είχαν συγγενείς που υπήρξαν θύματα των σταλινικών διώξεων. Οι εννέα στους δέκα της κατηγορίας αυτής δήλωσαν ότι έμαθαν για τις διώξεις των συγγενών τους από αφηγήσεις των οικείων τους προσώπων. Παράλληλα το 43% των Ρώσων θεωρούν ότι στην οικογένεια τους δεν υπέστη κανείς διώξεις.

Το 2017 το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση με θέμα πως αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τις σταλινικές διώξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, το 39% των Ρώσων που γνώριζαν για τις διώξεις τις θεωρούσαν ως έγκλημα. Το 25% τις θεωρούσαν «πολιτική αναγκαιότητα», ενώ το 36% ήταν πρόθυμοι να δικαιολογήσουν τις διώξεις που υπήρξαν την περίοδο του Στάλιν χάριν των επιτευγμάτων της περιόδου διακυβέρνησής του.

Με βάση της εκτιμήσεις την οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, που περίπου 30 χρόνια συγκεντρώνει αρχειακό υλικό και μαρτυρίες για την περίοδο εκείνη, θύματα των σταλινικών διώξεων επι Σοβιετικής Ένωσης υπήρξαν 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το 41% των Ρώσων αντιμετωπίζει με σεβασμό το πρόσωπό του

Επίσης, καταγράφηκε η μέγιστη αύξηση των θετικών συναισθημάτων προς το πρόσωπο του Στάλιν. Το 41% δήλωσε ότι τον αντιμετωπίζει με σεβασμό, το 6% με συμπάθεια και το 4% με θαυμασμό. Απέχθεια και οργή προκαλεί η, προσωπικότητα του στο 6% των Ρώσων, φόβο στο 3% και μίσος επίσης στο 3%.

Το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται να απαντήσει στα ερωτήματα που τους τέθηκαν, ενώ το 1% δήλωσε ότι δεν γνωρίζουν ποιός ήταν ο Στάλιν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση περισσότερο θετικά βλέπουν τον Στάλιν οι ψηφοφόροι που ψήφισαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, υπέρ του εθνικιστή ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκ (80% και 67% σε δύο σχετικά ερωτήματα) . Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά υποστήριξης προς το πρόσωπο του Στάλιν μεταξύ των ψηφοφόρων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας ( 68% και 49%).

Το 46% των Ρώσων στηρίζει τις σταλινικές διώξεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά των Ρώσων που δικαιολογούν τις σταλινικές διώξεις. Το 46% συνολικά των Ρώσων υποστηρίζουν τις σταλινικές διώξεις ( το 13% απολύτως και το 33% σε κάποιο βαθμό). Το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν το ακόλουθο: «Ήταν δικαιολογημένο να έχει ο σοβιετικός λαός ανθρώπινα θύματα την περίοδο του Στάλιν, για να πετύχει τους στόχους και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέσα σε μια σύντομη χρονική περίοδο;» Έως το 2011 τις σταλινικές διώξεις τις δικαιολογούσε ποσοστό μικρότερο του 30% των Ρώσων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος εκτός από την παραδοσιακή εκδήλωση των σταλινικών που κάθε χρόνο στις 5 Μαρτίου εναποθέτουν λουλούδια στο τάφο του Στάλιν που βρίσκεται δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου, πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα και πορεία των συγγενών των θυμάτων των σταλινικών διώξεων την περίοδο 1924-1953. Εκτός των άλλων δύο ακτιβιστές της κοινωνικής οργάνωσης «αποκομμουνιστικοποιήση» που πέταξαν σπασμένα λουλούδια στον τάφο του Στάλιν , συνελήφθησαν αμέσως από αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σήμερα για τα αποτελέσματα της δημοσκοπήσεις απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλια, δηλώνοντας ότι δεν έχει προφθάσει να μελετήσει λεπτομερώς τα αποτελέσματα. «Προς τον παρόν δεν είχαμε την δυνατότητα να μελετήσουμε λεπτομερώς την έρευνα αυτή του Levada, γι αυτό είναι δύσκολο να πώς κάτι».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα