Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019  15:01:09

Αυστηρό μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου σε κομμωτές και κομμώτριες: Μην κουτσομπολεύετε με την γνωστή ταπεινή μικροψυχία και κακότητες. Κύριο

Το πάθος-σύμπλεγμα του κουτσομπολιού στα επαγγέλματα αυτά και άλλα της λεγόμενης περιποίησης αποτελούν συνδυασμό «υπερεγώ», υπηρετικής προσφοράς σε «επίλεκτους πελάτες και πελάτισσες» και παράλληλα συστηματικής-συμπλεγματικής μείωσης άλλων πελατών, πίσω από την πλάτη τους για λόγους συχνά ταπεινούς και διαβολής.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει συχνά απευθύνει προειδοποιήσεις για το κουτσομπολιό μεταξύ φίλων και γειτόνων, τώρα, ωστόσο, λέει, ότι η ψιλοκουβεντούλα θα πρέπει να αποφεύγεται και στα ινστιτούτα αισθητικής και τα κομμωτήρια.

Ο ποντίφικας προέτρεψε 230 Ιταλούς Καθολικούς κομμωτές, στυλίστες και αισθητικούς, που είχαν επισκεφθεί τη Ρώμη για προσκήνυμα, να «αποφεύγουν να υποκύπτουν στον πειρασμό του κουτσομπολιού που συνδέεται εύκολα με την εργασία σας».
Αντιθέτως, θα πρέπει να ασκούν το επάγγελμά τους «με χριστιανικό στυλ, να αντιμετωπίζουν τους πελάτες με ευγένεια και αβρότητα, να τους προσφέρουν μια καλή κουβέντα και ενθάρρυνση» υπογράμμισε ο Φραγκίσκος.

Καταφανώς επεσήμανε-καυτηρίασε «Μην κουτσομπολεύετε με την γνωστή ταπεινή μικροψυχία και κακότητες». Αντίθετα να πράττουν το ευαίσθητο και ανθρώπινο.

-Το πάθος-σύμπλεγμα του κουτσομπολιού στα επαγγέλματα αυτά και άλλα της λεγόμενης περιποίησης αποτελούν, κατά τους ειδικούς, διπλό συνδυασμό. Αφενός «υπερεγώ», υπηρετικής , δουλικής προσφοράς
σε «επίλεκτους πελάτες και πελάτισσες» και παράλληλα συστηματικής-συμπλεγματικής μείωσης άλλων πελατών, πίσω από την πλάτη τους για λόγους συχνά ταπεινούς και διαβολής.

Συνήθως το κουτσομπολιό δεν είναι απλά η περιγραφή ενεργειών ή καταστάσεων που αφορούν άλλους. Και με αυτή την έννοια το χρησιμοποίησε ο Πάπας. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια σχολιασμού ή διάδοσης πληροφοριών σχετικά με κάποιο άτομο που συνοδεύεται από αρνητική ή κακόβουλη πρόθεση.
Στο κουτσομπολιό μπορεί να υπάρχει υπερβολή, διόγκωση, παρερμηνεία και παραποίηση της πραγματικότητας. Ο στόχος είναι η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων ή ακόμη και βλάβης στο άτομο που είναι το θύμα της εν λόγω αρνητικής συμπεριφοράς.

Συχνά αυτός που κουτσομπολεύει χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος της αλήθειας και δημιουργεί με αυτή τη βάση μια εντυπωσιακή ιστορία. Τα θέματα που προσφέρονται είναι πολλά. Τα χρήματα που κερδίζει κάποιος, το πώς τα κερδίζει, η ερωτική ή η οικογενειακή ζωή ενός ατόμου, τα προβλήματα της ψυχικής ή της σωματικής υγείας, τα επαγγελματικά προσόντα και επάρκεια είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων θεμάτων, που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον αυτών που ελκύονται από το κουτσομπολιό.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε ότι προστάτης τους είναι ο Άγιος Μαρτίνος ντε Πόρες: ένας κουρέας του 16ου αιώνα που εντάχθηκε στο τάγμα των Δομινικανών στο Περού και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του βοηθώντας τους φτωχούς και τους ασθενείς.
Τα κουρεία και τα κομμωτήρια στην Ιταλία παραμένουν κατά παράδοση κλειστά τις Δευτέρες, για αυτό ακριβώς κι η ομάδα αυτή των πιστών επέλεξε τη σημερινή ημέρα για να επισκεφθεί το Βατικανό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα