Τρίτη 21 Μαϊου 2019  13:30:56

Τρίτη δημοσκόπηση από το διεθνές Politico: Προβάδισμα 9,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, από διαφορά 10,5 στις 18 Απριλίου. Μόνο πέντε κόμματα πάνω από 3%. Εκτός ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, ΕΚ, Πλεύση, Μέρα 25, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κύριο

Η τελευταία και τολμηρή πρόβλεψη του δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή για τις ευρωεκλογές.

Σε τρεις δημοσκοπήσεις του, η πρώτη στις 3.12.2018 ( με τότε ποσοστά 36,8% έναντι 25,4%) ,με τη δεύτερη στις 18.4 και με την τρίτη χθες, η άνετη πρωτιά της ΝΔ παραμένει ισχυρή και ακλόνητη.

Προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος του ιστότοπου Politico.
Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,22% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 25,74%.

Με βάση την ίδια πρόβλεψη, τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 7,4%, που προηγείται με βραχεία κεφαλή της Χρυσής Αυγής (7,28%).
Τέταρτο κόμμα θα είναι, σύμφωνα με την προβολή του Politico, το ΚΚΕ με 6,8%.

Με βάση την πρόβλεψη του Politico, η Νέα Δημοκρατία θα καταλάβει 9 έδρες στην ευρωβουλή, έναντι επτά (7) του ΣΥΡΙΖΑ και δύο (2) του ΚΙΝΑΛ και της Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ φαίνεται να καταλαμβάνει μία (1) έδρα.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύει ο ιστότοπος Politico αξιοποιούν τα στατιστικά δεδομένα εθνικών δημοσκοπήσεων σε συνδυασμό με έναν αλγόριθμο που προβλέπει τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε κόμματος. Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της 18ης Απριλίου όλα τα κόμματα έχουν γνωρίσει πτώση επιρροής, με μεγαλύτερη εκείνη της ΝΔ πάνω από μία μονάδα. Ωστόσο η πρωτιά της παραμένει ισχυρή και ασύγκριτη.

Politico 18.4: Στις 11,29 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Στην έρευνα, που βασίζεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν στη χώρα μας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,53% και εκλέγει δέκα ευρωβουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,24% και εκλέγει έξι ευρωβουλευτές
Προβάδισμα 11,29 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας ενημέρωσης Politico, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Στην έρευνα, που βασίζεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν στη χώρα μας, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,53% και εκλέγει δέκα ευρωβουλευτές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,24% και εκλέγει έξι ευρωβουλευτές. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 8,14% (2 ευρωβουλευτές), το Κίνημα Αλλαγής με 8% (2 ευρωβουλευτές) και το ΚΚΕ με 7,36% (1 ευρωβουλευτής). Εκτός Ευρωκοινοβουλίου, καθώς δεν περνούν το φράγμα του 3%, μένουν η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, η ΛΑΕ και οι ΑΝΕΛ.

Η τελευταία πρόβλεψη του δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή για τις ευρωεκλογές

Η ανάλυση για την εκλογική επιρροή των κομμάτων στις ευρωεκλογές που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα

«Στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές»

Αυτό επισημαίνεται στην ανάλυση των Γιάννη Μαυρή και Γιώργου Συμεωνίδη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γνωστού δημοσκόπου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση για τα σενάρια ευρωεκλογικής επιρροής των κομμάτων για το Μάιο του 2019, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές, από 30% (κάτω όριο) έως 35% (άνω όριο).

Αντίστοιχα, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κυμανθεί από 18% (κάτω όριο) έως 24% (άνω όριο). Με αυτά τα δεδομένα από την συγκεκριμένη ανάλυση προκύπτει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει το ανώτατο όριο και η Νέα Δημοκρατία το κατώτατο, τότε η διαφορά των κομμάτων θα κυμανθεί στις έξι μονάδες υπέρ της ΝΔ. Αν συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή πιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κατώτατο όριο και η ΝΔ το ανώτερο, τότε η διαφορά των δύο κομμάτων θα εκτοξευθεί στις 17 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα όρια, στηρίζονται στην τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue.

Όπως αναφέρουν στην ίδια ανάλυση οι κ.κ. Μαυρής και Συμεωνίδης, τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα, από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές. Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα του συνόλου των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Η αναμενόμενη ευρωεκλογική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, κατά 2%-5%, της εκτιμώμενης -σήμερα- διαφοράς στη βουλευτική επιρροή τους. Συνεπώς, η διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές είναι λάθος να συγκριθεί με τη διαφορά που καταγράφουν δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα πάντα με την τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση της Public Issue, η εκλογική επιρροή της ΝΔ, σε ενδεχόμενες σήμερα βουλευτικές εκλογές, θα κυμαίνονταν από 35% ως 42% και του ΣΥΡΙΖΑ από 21% ως 27%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα