Τρίτη 21 Μαϊου 2019  14:28:42

Πρωτοφανές το φαινόμενο: Ομαδικές αρνήσεις από Δημάρχους και συνδυασμούς στην κομματική υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν την θέλουμε..». Φοβούνται το πολιτικό μαύρισμα. Κύριο

Πανελλήνιο το κλίμα καταψήφισης της Κυβένησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους αρνητές της υποστήριξης είναι και δυο αντιπεριφερειάρχες της Ρένας Δούρου, ο Γιώργος Καραμέρος που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου και ο Πέτρος Φιλίππου που διεκδικεί και πάλι τη δημαρχία στο δήμο Σαρωνικού.

Αντιδράσεις από αρκετούς υποψήφιους δημάρχους συνεχίζει να προκαλεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη στο πρόσωπο τους, κάτι που θεωρήθηκε ως "καπέλωμα", καθότι πολλοί εξ αυτών δεν είχαν καν ενημερωθεί. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι αρνούνται ότι είναι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, και ξεκαθαρίζουν ότι είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι ή, έστω, όχι στενά κομματικές υποψηφιότητες. Η στάση τους αυτή υποχρέωσε σε νέα διευκρινιστική ανακοίνωση το κυβερνών κόμμα, με την οποία αρνείται κάθε απόπειρα κομματικού καπελώματος.

Ανάμεσα μάλιστα και στους "δυσαρεστημένους" είναι και δυο πρώην αντιπεριφερειάρχες της Ρένας Δούρου, ο Γιώργος Καραμέρος που είναι υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου και ο Πέτρος Φιλίππου που διεκδικεί και πάλι τη δημαρχία στο δήμο Σαρωνικού, όπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοδουλοπουλου. Επίσης στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν ο δήμαρχος Ραφήνας και εκ νέου υποψήφιος Βαγγέλης Μπουρνούς, άλλα και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, δηλώνει ότι στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παράταξή του συμμετέχουν υποψήφιοι και από άλλους κομματικούς χώρους.

Όπως φαίνεται, οι αδύναμες δημοσκοπικές επιδόσεις της Κουμουνδούρου οδήγησαν σε "μονομερή" απόφαση στην "υιοθέτηση" υποψηφίων δημάρχων χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους με τους υποψήφιους δημάρχους να διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν εμπλοκή τους σε κομματικούς σχεδιαμούς, αφήνοντας αιχμές κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα ανακοίνωσή του

Το κύμα αντιδράσεων υποχρέωσε το κυβερνών κόμμα σε διευκρινίσεις με νέα ανακοίνωση. "Στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους" σημειώνεται.

"Η χτεσινή κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης. Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές".

«Δεν έχει προηγούμενο το ''απεταξάμην''»

«Δεν έχει προηγούμενο κυβερνών κόμμα να εκφράζει δημοσίως τη στήριξή του σε δεκάδες υποψηφίους δημάρχους στην Ελλάδα και εκείνοι να απαντούν "απεταξάμην" και "μακριά από μας"» τονίζει από τη μεριά της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγένακης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

«Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αναρίθμητων Δημάρχων ανά τη χώρα που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια βροντερή ένδειξη της επερχόμενης ήττας του και της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται στη χώρα» σημειώνει ο κ. Αυγενάκης, και προσθέτει:

«Ως εκ τούτου όλοι αντιλαμβάνονται γιατί ο κ. Τσίπρας έκανε χθες πως δεν άκουσε το ερώτημα "πόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εκλεγούν περιφερειάρχες" γιατί η ειλικρινής απάντηση είναι "μάλλον κανένα"...»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα