Κυριακή 31 Μαϊου 2020  23:25:51

Τσίπρας- Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι θα.... επιβάλλει εργασία επτά ημερών στους εργαζόμενους, όταν η Κυβέρνηση τους έχει υπογράψει συνεχή εργασία ακόμα και ..εννέα ημερών. Κύριο

Τα αποκαλυπτήρια μιας στρέβλωσης (άλλο η πενθήμερη εργασία των εργαζομένων και άλλο η 7ημερη λειτουργία της επιχείρησης) και μιας υποκρισίας Μαξίμου και υπουργείων ότι είναι τιμητές και πολέμιοι του εργασιακού...νεοφιλελευθερισμού του Μητσοτάκη.

Αποκορύφωμα της κυβερνητικής υποκρισίας χαρακτηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης την σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προβλέπει, υπό προϋποθέσεις, εννέα συνεχόμενες ημέρες εργασίας
Σε «μπούμερανγκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι εξελίσσεται η απόπειρα κυβερνητικών στελεχών και αριστερών «τρολ» του Διαδικτύου να... χρεώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόθεση θεσμοθέτησης της επταήμερης εργασίας, όταν το ίδιο το κυβερνών κόμμα έχει ήδη κάνει αυτό που... καταγγέλλει!

Σειρά επίσημων εγγράφων που, όπως ειπώθηκε, φέρουν τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονται ευθέως στη δυνατότητα επταήμερης εργασίας σε ορισμένους τομείς παρουσιάζει η Ν.Δ. στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να ακυρωθεί η κλιμακούμενη τα τελευταία 24ωρα επικοινωνιακή επίθεση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πενθημέρου και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό ανάχωμα ώστε τα σχέδια αυτά του προέδρου της Ν.Δ. να μην υλοποιηθούν.

Αρχικώς παρουσιάστηκε η με υπογραφή Αχτσιόγλου μετατροπή συλλογικής σύμβασης εργασίας που προβλέπει εργασία στον τουρισμό και σε ημέρες πέραν των πέντε, σε κλαδική. Χθες, ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στην Ολομέλεια ΣΣΕ προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην οποία, όπως είπε, αναφέρεται ότι «οι μηχανοδηγοί δύνανται να εργασθούν πέραν του πενθημέρου για δύο επιπλέον ημέρες – επτά συνεχόμενες ημέρες». Λίγο αργότερα, ο Γ. Βρούτσης μιλούσε για την υποκρισία της κυβέρνησης επικαλούμενος και τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που εισήχθη προς ψήφιση σήμερα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, και στην οποία γίνεται λόγος για υποχρεωτική –με απόφαση υπουργού– εργασία υπαλλήλων «κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες» (πρόκειται για τις υπό σύσταση «ομάδες εργασίας», αντικείμενο των οποίων θα είναι η επιτάχυνση απόδοσης συντάξεων του Δημοσίου). «Ελπίζω να κλείσει και αυτό το τραγελαφικό θέμα το οποίο άνοιξε. Διότι πια δεν έχει κανένα νόημα. Γελοιοποιείται η παράταξή σας, όπως αντιλαμβάνεστε», σχολίασε με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Όπως προκύπτει, υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2017 αποδέχθηκαν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, που προβλέπουν την συνεχόμενη εργασία και τα Σαββατοκύριακα. Μία σειρά συμβάσεων με την υπογραφή του υπουργείου Εργασίας περιέχουν διατάξεις για υποχρεωτική εργασία επτά ημερών, ενώ αποκορύφωμα της κυβερνητικής υποκρισίας χαρακτηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης την σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προβλέπει, υπό προϋποθέσεις, εννέα συνεχόμενες ημέρες εργασίας.

Έτσι, και καθώς η ΝΔ εξακολουθεί να τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, αλλά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος, τα στοιχεία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει την «σφραγίδα» του σε ένα καθεστώς εργασίας, για το οποίο τα στελέχη του επιχειρούν να καταγγείλουν τη Νέα Δημοκρατία!

Συγκεκριμένα, η επιχειρησιακή σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο άρθρο 6, προβλέπει για τους μηχανοδηγούς ότι, «όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη (π.χ. λήψη θερινών αδειών, μεγάλος αριθμός δελτίων ασθενείας ή έκτακτων περιστατικών) επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του πενθημέρου άλλες 4 ημέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες ημέρες) και να λαμβάνουν τουλάχιστον το ήμισυ των δικαιούμενων αναπαύσεων σε μηνιαία βάση». Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «στην περίπτωση της υπέρβασης των 7 συνεχόμενων ημερών θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου», καθιστώντας με τον τρόπο αυτό υποχρεωτικές τις 7 ημέρες εργασίας εφόσον το κρίνει η υπηρεσία.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία, κατά πληροφορίες, λόγω έλλειψης προσωπικού, υπήρχε πρόβλημα με τη συνεχή εργασία των μηχανοδηγών και η συνεχής εργασία ήταν ένα γεγονός. Για το λόγο αυτό το σωματείο Σιδηροδρομικών είχε απευθυνθεί από το 2017 στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας τη διευθέτηση του προβλήματος και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τότε το υπουργείο και ο γενικός γραμματέας Εργασίας κ. Νεφελουδης, σύμφωνα με συνδικαλιστές, είχε κάνει απλές συστάσεις προς την εταιρεία. Στη συνέχεια το σωματείο των μηχανοδηγών είχε υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία, με την οποία αποδεχόταν την 9ήμερη εργασία. Και αυτό, την στιγμή που υπήρχε σε ισχύ επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, η οποία προέβλεπε καλύτερους όρους εργασίας.

Τον Οκτώβριο του 2018 υπογράφηκε τελικά νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με αποτέλεσμα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να καθιερωθεί επισήμως η 9ήμερη εργασία. Μάλιστα, τότε η ΓΣΕΕ είχε καταγγείλει ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι «δεν παρατηρείται καμία παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, καθόσον τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του ΠΔ 88/99», παρότι σύμφωνα με την γενική συνομοσπονδία εργατών υπήρχε παραβίαση των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας.

Παρόμοια πρόβλεψη περί συνεχούς εργασίας, σημειωτέον, υπάρχει και στη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline