Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020  01:43:52

Τρεις, από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προεξοφλούν για την άλλη Κυριακή. Βέβαιη πρωτιά της ΝΔ (μέχρι 8,6 μονάδες), τρίτο το ΚΙΝΑΛ, πέντε μόνο οι «εισοδιστές». Δεν προβλέπεται κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Αξιοσημείωτης αλλά και όχι καθοριστικής σημασίας στο γενικό αποτέλεσμα, πάντως θα είναι αξιοσημείωτη η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βαδίζουμε στην άλλη Κυριακή με αρκετές βεβαιότητες από την βέβαιη, άνετη πρωτιά της ΝΔ μέχρι το γεγονός ότι δεν φαίνεται μεγάλος και μάλιστα διψήφιος ο κίνδυνος από την επιρροή της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής». Όπως προκύπτει από τα ευρήματα και αυτών των γκάλοπ, που μάλλον είναι από τα τελευταία των Ευρωεκλογών, εκείνο που μένει να διαπιστωθεί είναι η ακριβής διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η πρωτιά, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα του πρωθυπουργού και των υπουργικών στελεχών είτε για πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είτε για «ντέρμπυ», ποιός τελικά θα διακριθεί..

Ασφαλές, αναμφισβήτητο, σίγουρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πλέον ότι διατηρεί η ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, παρά το κύμα παροχών, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν μέτρησαν οι διαρκείς εξαγγελίες ώστε να ανατρέψουν την ψαλίδα, αν και ορισμένες δείχνουν μείωση της.

Οι δημοσκόποι κάνουν λόγο για διαφορά από 8,6 έως 5,8 μονάδες, ανάλογα με την κατανομή των 700.000 αναποφάσιστων που κρίνουν το αποτέλεσμα.

1.Προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB για τα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30 % έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 6,6% και ακολουθούν: Χρυσή αυγή με 6,3, ΚΚΕ 5,9%, Ποτάμι 2,5 και Ένωση Κεντρώων 2,2%.

«Καμμένο» είναι σύμφωνα με την έρευνα το τελευταίο χαρτί που έριξε στην προεκλογική μάχη η κυβέρνηση με τη 13η σύνταξη και τις λοιπές παροχές γιατί δεν έχει μεταβάλλει ουσιαστικά κανέναν από τους βασικούς δημοσκοπικούς δείκτες.

Στον χώρο των συνταξιούχων το προβάδισμα έχει η ΝΔ που συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρύ παραμένει το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία αλλά και η κυριαρχία της ΝΔ στη λεγόμενη παράσταση νίκης όπου συγκεντρώνει ποσοστό 63,4% έναντι 17,1 του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 38,8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση φοβούνται «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 52% απάντησε ότι «σίγουρα ή μάλλον όχι» δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

2. Παράλληλα, σε σφυγμομέτρηση που διενήργησε για το Πρώτο Θέμα η εταιρεία Marc στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2% και προηγείται με 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φτάνει στο 22%. Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολογίζεται στο 30,6% και του κυβερνώντος κόμματος στο 23,1%.

3.Με 6,7 μονάδες βρίσκεται μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Το Βήμα για τις ευρωεκλογές 2019. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα, αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,2%, ενώ ακολουθούν η ΧΑ με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,9%, η Ελληνική Λύση με 1,7% και η Ένωση Κεντρώων με 1,4%. Από 1,2% σημειώνουν Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην κάλπη των ευρωεκλογών δεν θα προσέλθει το 4,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 12,5%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline