Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019  07:32:11

Δεν μπορεί να ελπίζει πολύ στους σημερινούς αναποφάσιστους ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ελπίζει. Αδύνατη η αισθητή μείωση της ψαλίδας με τη ΝΔ στις 2-3 μονάδες. Τα τρία σενάρια. Κύριο

Γενικότερα, δεν φαίνεται να φτάνουν οι αναποφάσιστοι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το ποσοστό 10-12%, εκ των οποίων μόνο ένα ποσοστό 30-32% είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Σεπτέμβριο 2015.

- Αδύνατη η μείωση της ψαλίδας ανάμεσα σε ΝΔ και Σ ΥΡΙΖΑ και μάταιες οι ελπίδες της κυβερνητικών επιτελείων στο Μαξίμου. Αυτό προκύπτει και από τη νέα δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», όπου με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολογίζεται στο 30,6% και του κυβερνώντος κόμματος στο 23,1%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές της Marc επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.

Η «Βασική εκδοχή»

Αναλυτικά, στη «Βασική εκδοχή» όσον αφορά την πρόθεση επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,6%, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 23,1%. Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, αλλά σε κοντινή απόσταση είναι η Χρυσή Αυγή με 6,1%.

Από κει και πέρα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,3%, η Ελληνική Λύση 2,5% και η Ένωση Κεντρώων 2%, με όσους απάντησαν «Δεν έχω αποφασίσει» να αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 12,4%.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με τα σενάρια που παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Marc, με βάση το 1ο σενάριο, δηλαδή με «αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι 8,6 μονάδες. Με βάση αυτό το σενάριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 32,3% έως 37,5%, με την κεντρική τιμή να είναι στο 34,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το ίδιο σενάριο, θα συγκεντρώσει ποσοστό από 23,9% έως 28,7%, με την κεντρική τιμή στο 26,3%.

Κατά το δεύτερο σενάριο, με «κατανομή των αναποφάσιστων ανά κόμμα προέλευσης», η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,8%, με την κεντρική τιμή για την αξιωματική αντιπολίτευση να είναι 33,3% και για το κυβερνών κόμμα 27,5%.

Τέλος, με βάση το τρίτο σενάριο, με «πολυπαραγοντική κατανομή αναποφάσιστων», η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,7 μονάδων, και συγκεκριμένα η κεντρική τιμή της είναι 34,2%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 26,5%.
Σε όλες τις περιπτώσεις-σενάρια δεν μπορεί να κλείσει σημαντικά η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα λόγω των αναποφάσιστων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα