Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019  14:18:05

Αμοιβαία η ανησυχία Μητσοτάκη- Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για την έκταση της αποχής στις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Φοβούνται ότι μπορεί είναι μεγάλη και να τους κοστίσει σε πολλές ψήφους. Κύριο

Οι διαφορετικές τους επιδιώξεις και προσδοκίες, μέσα στην κοινή ανησυχία για το σπάνιο γεγονός να γίνονται εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, τις μαζικές διακοπές και τα μπάνια του λαού...

-Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη φοβούνται είτε το αίσθημα εκτόνωσης από την «τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ» στις τρείς προηγούμενες κάλπες είτε τη βεβαιότητα ότι στις εκλογές σίγουρα θα αναδειχθεί πρώτη και αυτοδύναμη σε έδρες η ΝΔ, βεβαιότητα που ....δικαιολογεί την (επιπόλαια..) απουσία πολλών νεοδημοκρατών από τις κάλπες. Για το λόγο-φόβο αυτό η ηγεσία της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα δεν ομιλεί-και ας το κάνουν κάποιες δημοσκοπήσεις- για βεβαιότητα αυτοδυναμίας αλλά, αντίθετα, για «αποτέλεσμα που βγαίνει μόνο μέσα από τις κάλπες» και για ανάγκη προσέλευσης όλων για «αυτοδύναμη ΝΔ» μόνο. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης στοχεύει να αντλήσει ψήφους από την ΧΑ και την «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλο αλλά και άλλες κομματικές ομάδες στα δεξιά της ΝΔ.

Από τη δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει την συσπείρωση όχι μόνο των ψηφοφόρων των Ευρωεκλογών αλλά και όσων-πάνω από 500.000- εκείνων που απείχαν πρώην ψηφοφόροι του 2015 και συχνά αναποφάσιστοι. Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός διαρκώς τονίζει την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα σε «δύο αντίθετους κόσμους» και με τον κίνδυνο εθνικής οπισθοδρόμησης με νίκη της ΝΔ..

Ωστόσο, η αισθητή αποχή στις Ευρωεκλογές της 26 Μαΐου προκαλεί ανησυχίες, με συνέπεια κατά τις επόμενες τρείς εβδομάδες τα προσκλητήρια για συμμετοχή και προσέλευση όλων στις κάλπες θα είναι διαρκής και έντονη.

Εκλογές 2019: Σε ποσοστά-ρεκόρ η αποχή - «Πρωταθλητής» ο Δήμος Αθηναίων με 66,6%

Ο κόσμος επέλεξε τις παραλίες - Οι τρεις βασικοί λόγοι της αποχής 

Τεράστια είναι η αποχή στις Περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με την ενσωμάτωση να υπερβαίνει το 50%, ενώ πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών την ανεβάζουν ακόμα και στο 60%.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της αποχής-ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις:

- Ο πρώτος, και βασικός, είναι ότι οι ψηφοφόροι, δεν είχαν, όπως την περασμένη, πρώτη Κυριακή, να ψηφίσουν τους δεκάδες χιλιάδες, «δικούς τους» υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

- Ο δεύτερος είναι ότι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές έστειλαν το πολιτικό τους μήνυμα και γι' αυτό πολλοί θεώρησαν ότι «περίσσευε» ένα ακόμη μήνυμα στον στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
- Ο τρίτος ότι αρκέστηκαν στην τιμωρία ή στην υποστηριξη της προηγούμενης Κυριακής και δεν έδιναν μεγάλη σημασία στην δύναμη της δικής τους ψήφου. Πολλοί πίστευαν στην μη δυνατότητα ανατροπής των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου για να διαψευσθούν ,καθώς προέκυψαν αρκετές ανατροπές Στην ίδια κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε και όσους για λόγους οικονομικούς, δαπανών ή μεγάλης απόστασης δεν πήγαν να ψηφίσουν και πάλι ..

Στο 41,64% (με ενσωματωμένο το 76,28% των ψήφων) υπολογίζεται το ποσοστό αποχής των Ελλήνων πολιτών από τις κάλπες των Ευρωεκλογών 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, το ποσοστό αποχής φαίνεται να παραμένει στα ίδια επίπεδα (40,8% το 2014). Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι στην περιφέρεια τα ποσοστά συμμετοχής ήταν υψηλότερα σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι Ευρωεκλογές του 2014 σημείωσαν το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σύμφωνα με τα επίσημα και τελευταία στοιχεία της Ευρωβουλής.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωβουλή δείχνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής έφθασε με το ζόρι το 42.54% το 2014, συγκριτικά με το 43.1% που δημοσιεύθηκε αρχικά.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην ιστορία από τις πρώτες Ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1979.
Οι συγκεκριμένες Ευρωεκλογές έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής της Ευρωβουλής, η οποία και έκανε την προεκλογική εκστρατεία με όνομα «Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά».
Οι αριθμοί στις χώρες που έχουν λάβει δάνειο διάσωσης μειώθηκαν:

• Στην Ισπανία, η προσέλευση ανήλθε στο 43,1%, χαμηλότερο από το 44,87% που είχε καταγραφεί το 2009.
• Στην Πορτογαλία, η προσέλευση μειώθηκε στο 33,67%, κάτω από 36,77 το 2009.
• Η Ιρλανδία είδε τη μεγαλύτερη πτώση, με 52,44%, κάτω από 58,64% το 2009.

Στην Ελλάδα αντίθετα, η προσέλευση στις ευρωκάλπες αυξήθηκε συγκριτικά με το 2009. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 59.97% συγκριτικά με το 52.61% το 2009.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα