Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019  05:47:19

Δώδεκα κεντροδεξιοί και φιλελεύθεροι από χθες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Παράλληλα οκτώ παραδοσιακοί ή ακραίοι δεξιοί στα ψηφοδέλτια του... ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοί είναι ακριβώς. Κύριο

Ουδείς πολιτικά περιφερόμενος από κόμμα σε άλλο κόμμα, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Ανακοινώθηκαν τα πρόσωπα που μετέχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, «με υψηλούς συμβολισμούς, αλλά και τον αέρα της ανανέωσης που κυριαρχεί σε όλα τα ψηφοδέλτια της ΝΔ», όπως αναφέρει η Πειραιώς.

«Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο που τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου και τον διακεκριμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη ο οποίος θα βρίσκεται στην τελευταία τιμητική 12η θέση, στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν:

Στη 2η θέση η πρώην υπουργός κ. Μαριέττα Γιαννάκου συμβολίζοντας την ενότητα και τη συνέχεια της ΝΔ.

Στην 3η θέση ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ως επικεφαλής των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη, μετείχε ενεργά στην κατάρτιση της πρότασης Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΝΔ.
Στην 4η θέση ο πολιτικός ερευνητής και αναλυτής, Διδάκτορας δημοσίων πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος,

Στην 5η θέση ο Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Ταραντίλης ο οποίος έχει βραβευθεί για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις και στην 6η θέση ο Πρόεδρος της Δράσης και Οικονομολόγος, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στις υπόλοιπες 6 θέσεις -στις λεγόμενες μη εκλόγιμες- ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε μεταξύ άλλων να εκπέμψει και τη μείζονα σημασία που προσδίδει στην αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος Υγείας. Στην 7η θέση βρίσκεται η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και διακεκριμένη πνευμονολόγος κ. Μίνα Γκάγκα και στην 9η θέση ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του κέντρου Υγείας Αρεόπολης ο οποίος ανακηρύχθηκε καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019.

Στην 8η θέση βρίσκεται η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Τέλος, στην 10η και 11η θέση είναι οι κυρίες Βασιλικής Λοΐζου και Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Η κ. Λοίζου, στέλεχος με επιτυχημένη πορεία στη Δημόσια Διοίκηση και η κ. Τριανταφυλλοπούλου, καταξιωμένη επαγγελματίας στον κλάδο του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.
Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas, Paris II. Το 1976 διορίσθηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακολούθησε σταδιοδρομία δικαστικού. Το 2010 αναδείχθηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2012. Την περίοδο 2005-2010 διετέλεσε, επίσης, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Ο κ. Πικραμμένος ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού από τις 16 Μαΐου 2012 ως τις 20 Ιουνίου 2012, με ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Μαριέττα Γιαννάκου

H Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε στο Γεράκι Λακωνίας. Τελειώνοντας το σχολείο, εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Βέλγιο. Μετά το 1974 ξεκινά ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα. Το 1975 ορίζεται Γενική Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, το 1979 μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και το 1981-1982 Οργανωτική Σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος. Το 1990 ορίζεται Υπουργός Υγείας και το 2004 Υπουργός Παιδείας. Ως Υπουργός Παιδείας η Μαριέττα Γιαννάκου προώθησε το 2006 αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες προέβλεπαν μεταξύ άλλων αναπροσαρμογή του πανεπιστημιακού ασύλου, καθορισμό ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης και καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπηρέτησε τέσσερις φορές μέχρι σήμερα: Δύο πλήρεις θητείες (1984-89 και 2009-14) και δύο που διεκόπησαν επειδή κλήθηκε να υπηρετήσει σε δημόσιες θέσεις στην Ελλάδα (ως βουλευτής και Υπουργός). Οι θεμελιώδεις αρχές που κατευθύνουν την πολιτική της σκέψη είναι η συμβολή της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην εμπέδωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προόδου στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, και βεβαίως στην Ελλάδα, η διαμόρφωση αποτελεσματικότερων πολιτικών, η συνοχή και αλληλεγγύη των κρατών της ΕΕ και η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της. Έχει τιμηθεί με πληθώρα διακρίσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Τάκης Θεοδωρικάκος

Πολιτικός ερευνητής και αναλυτής. Διδάκτορας δημοσίων πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στου οποίου τη σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών διδάσκει μέχρι και σήμερα. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε τις Μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία με ειδίκευση στην εκλογική κοινωνιολογία. Επιστημονικός συνεργάτης και πρόεδρος της εταιρείας GPO ΑΕ, από το 2000 ως το 2016. Έχει παρουσιάσει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με κοινωνική και πολιτική δράση στα νεανικά του χρόνια στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και ύστερα από 30 χρόνια εργασίας, συναντήθηκε με το μεταρρυθμιστικό όραμα και τον πολιτικό λόγο του μέτρου και της λογικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμβουλος Στρατηγικής του Προέδρου της ΝΔ από τον Οκτώβριο του 2015 και Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2016. Γεννήθηκε το 1964 στο Κερατσίνι, αποφοίτησε από το λύκειο της Iωνιδείου Προτύπου Σχολής. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Χρήστος Ταραντίλης

Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και συγγράψει δεκάδες άρθρα σε διεθνή περιοδικά διοικητικής επιστήμης, λαμβάνοντας χιλιάδες αναφορές παγκοσμίως. Παράλληλα, η επίδοση του Καθ. Ταραντίλη στη διδασκαλία έχει αναγνωρισθεί από τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του και αυτό αντανακλάται στον αριθμό βραβεύσεων που έχει λάβει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ο Καθ. Ταραντίλης έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συμβουλευτικών και ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος στρατηγικής σε οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θόδωρος Σκυλακάκης

Οικονομολόγος, πρώην ευρωβουλευτής (2009-2014) και Πρόεδρος της Δράσης, η οποία έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων, με ιδιαίτερη ευθύνη για την προετοιμασία του Δήμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ από το 2006 ως το 2009 Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ στο υπουργείο Εξωτερικών. Έχει ιδρύσει 4 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και στο χώρο της αγροτικής παραγωγής (2014-2015). Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το 1995 συνέγραψε -με πρόλογό του- το βιβλίο «Στο όνομα της Μακεδονίας». Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και διοίκηση επιχειρήσεων στην Αγγλία (MBA) και έχει λάβει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Στηρίζω την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας γιατί πιστεύω ότι προτείνει ένα πρόγραμμα που είναι ταυτόχρονα προοδευτικό, φιλελεύθερο και κοινωνικό και μπορεί να οδηγήσει τη σημερινή -πιο ώριμη από ποτέ- ελληνική κοινωνία σε μια καινούρια εποχή».

Μίνα Γκάγκα

Είμαι Πνευμολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία από το 2006. Σπούδασα Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσα διδακτορικές σπουδές και μετεκπαιδεύτηκα στο Λονδίνο. Είμαι κλινική Ιατρός, ωστόσο ασχολούμαι με την έρευνα και ιδίως με μελέτες μελέτες για την πρόληψη και την ανακούφιση στο άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Έχω υπηρετήσει ως Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP) ενώ το 2017 οι 35.000 ιατροί-μέλη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τίμησαν εκλεγοντάς με Πρόεδρο της Εταιρείας.
Παρά τις προσπάθειες όλου του προσωπικού των νοσοκομείων, βιώνουμε καθημερινά την έλλειψη κεντρικού προγραμματισμού για την Υγεία, τις αναμονές των ασθενών για βασικά θεραπευτικά μέτρα όπως η ακτινοθεραπεία, το άδειασμα των Νοσοκομείων από προσωπικό, την έλλειψη υποδομής για βοήθεια στο σπίτι ή τους χρονίως πάσχοντες, τη μετανάστευση των νέων ιατρών στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι με σωστό προγραμματισμό και οδικό χάρτη στην Υγεία η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί δραστικά, και να έχουν ασθενείς, συγγενείς και προσωπικό σωστές συνθήκες περίθαλψης και εργασίας. Οι άνθρωποι και ο τόπος χρειάζονται συγκροτημένο αλλά και φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον, και αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να συστρατεύομαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου

Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Είμαι Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου διετέλεσα Αντιπρύτανις και Αναπληρώτρια Πρύτανη Σπουδών και Διασφάλισης Ποιότητας. Διευθύνω το Κέντρο Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκω ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Εθνικής 'Αμυνας. Έχω λάβει υποτροφίες από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (ΙΚΥ, Erasmus, ECTS, DAAD κ.ά.). Συμμετείχα, μεταξύ άλλων, στην επιστημονική διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Ιδρύματος Martens. Διετέλεσα Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής από το 2016 έως το 2018, ενώ προηγουμένως υπηρέτησα ως Διευθύντρια, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύντρια Εκδόσεων και Έρευνας. Από το 2017 είμαι σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανάργυρος Μαριόλης

Γεννήθηκα το 1972. Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου ανακηρύχθηκα Διδάκτορας με βαθμό 'Αριστα. Το 2003 ίδρυσα το 1ο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα στο Βύρωνα Αττικής, το οποίο λειτούργησα και διηύθυνα έως το 2010, οπότε και επέστρεψα στον τόπο καταγωγής μου, όπου διατελώ μέχρι σήμερα Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης στη Λακωνία. Είμαι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής. Το 2016 βραβεύτηκα από την Ακαδημία Αθηνών για τη κοινωνική μου προσφορά και το 2019 από τον Οργανισμό WONCA EUROPE ως Καλύτερος Γενικός Ιατρός της Ευρώπης για το έργο μου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, γιατί μέσα στην ανομβρία που μας περιβάλλει, ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι δεν είναι μάταιος ο αγώνας για μία ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.
Βίκυ Λοΐζου

Σύμβουλος Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρώτρια Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας. Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση. Ειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και τις μεταρρυθμίσεις - ειδικότερα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον χώρο της οικονομίας και της αγοράς. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση κατέχοντας θέσεις ευθύνης διαδοχικά στο υπουργείο 'Αμυνας, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ανάπτυξης. Επιβιώνοντας από μια σπάνια μορφή καρκίνου, τα τελευταία δύο χρόνια εστιάζει σε θέματα πολιτικής υγείας και μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας.
Έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας, με όρεξη και πάθος για ζωή δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για να γίνει η Ελλάδα ξανά μια χώρα που δε σου απαγορεύει να ονειρεύεσαι, μια χώρα που αξίζει να ζεις. Ενωμένοι μπορούμε!

Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου

Σπούδασα Τεχνολόγος πολιτικός Μηχανικός με κατεύθυνση τα συγκοινωνιακά και αρδευτικά έργα. Σήμερα είμαι Αμπελουργός, Οινοποιός και Ξενοδόχος. Είμαι επίσης Πρόεδρος της Ἐνωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου, Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου και Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό.
Είμαι ακόμη αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω με αντικείμενο ενασχόλησης την σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και σύμβουλος του δημάρχου του νησιού σε θέματα του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης. Ως Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας είμαι επικεφαλής της ομάδας εργασίας Τουρισμός και Αγροτοδιατροφή του Τομέα Τουρισμού. Τέλος είμαι παντρεμένη με τον Αντώνη Τριανταφυλλόπουλο και μητέρα 4 παιδιών.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Είμαι καλλιτέχνης. Εργάζομαι ως ηθοποιός, τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετώ παραστάσεις. Εργάζομαι συχνά, με ευχαρίστηση, όλα αυτά τα χρόνια, 15 ώρες τη μέρα. Γιατί έχω την τύχη να κάνω αυτό που επέλεξα και αγαπώ. Εργάζομαι τις Κυριακές, όπως όλοι οι συνάδελφοί μου. Είμαι πολίτης. Μ' αυτήν την ιδιότητα, έχω πάρει θέση, συχνά ενάντια στο ρεύμα, όποτε ένιωσα πως έπρεπε να το κάνω. Εξηγώντας πάντα, όσο πιο καθαρά και ψύχραιμα, τη σκέψη μου. Μ' αυτήν την ιδιότητα, συστρατεύομαι, σ' αυτές τις εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Γιατί έχω την πεποίθηση -και την ελπίδα- πως, μετά την επώδυνη ενηλικίωσή μας, ήρθε ο καιρός να ενωθούμε και να αλλάξουμε τη χώρα μας. Να την κάνουμε μια χώρα κανονική, όπως την ονειρευόμαστε. Στο πρόσωπο του Κυριάκου βλέπω την ευκαιρία που χρειαζόμαστε.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

1. Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρωθυπουργός
2. Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός
3. Γιώργος Γεραπετρίτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
4. Τάκης Θεοδωρικάκος, Συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού ΝΔ
5. Χρήστος Ταραντίλης, Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης
6. Θόδωρος Σκυλακάκης, Οικονομολόγος
7. Μίνα Γκάγκα, Πνευμονολόγος
8. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής
9. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής του κέντρου Υγείας Αρεόπολης
10. Βασιλική Λοΐζου, Στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης
11. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Επιχειρηματίας
12. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ηθοποιός- Σκηνοθέτης».

Οκτώ στελέχη της παραδοσιακής και συχνά σκληρής Δεξιάς στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι «γαλάζια» στελέχη που διαφώνησαν με το μνημόνιο και έφυγαν η διαγράφηκαν από την Νέα Δημοκρατία. Περιφερόμενοι και με ευκολία μετάλλαξης ιδεολογικής και πολιτικής. Δοκίμασαν την τύχη τους στους ΑΝΕΛ, και όταν είδαν ότι το εγχείρημα του Πάνου Καμμένου δεν θα είχε καμία τύχη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, βρήκαν καταφύγιο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τον «βαθύ» ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της φυσιογνωμίας των συγκεκριμένων υποψηφίων, πολλοί εκ των οποίων όπως η Ελενα Κουντουρά δεν έχουν κρύψει τις βαθύτατα συντηρητικές τους απόψεις, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει ανάμεσα στους εκ μεταγραφής υποψηφίους και τους παλαιούς και ακραιφνείς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αλλωστε η αναμενόμενη ήττα στις εκλογές σημαίνει ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί στο μισό, και οι θέσεις στο Κοινοβούλιο είναι πλέον περιζήτητες.

Από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα της δεξιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κατερίνα Παπακώστα, που διεγράφη από την ΝΔ μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του Αδωνι Γεωργιάδη. Η κ.Παπακώστα που έχει και το δικό της κόμμα, την Νέα Ελληνική Ορμή, με την οποία όπως ανακοινώθηκε μόλις πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται. Η κυρία Παπακώστα, μετέχει και στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και θα πολιτευθεί στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Μπορεί στο παρελθόν η Αυγή να είχε κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Κατερίνας Παπακώστα για τις τοποθετήσεις της στο μεταναστευτικό, μπορεί στα social media να κυκλοφορεί ακόμα το βίντεο όπου η κ. Παπακώστα χρησιμοποιεί τον όρο «κατσαρίδες» για τους μετανάστες, αλλά πλέον είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελενα Κουντουρά από την πλευρά της, είναι ήδη στις Βρυξέλλες και κάνει τα πρώτα βήματα ως μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ως ευρωβουλευτής. Η παρουσία της στο ευρωψηφοδέλτιο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού προηγήθηκε και η αποκάλυψη για τις επισκέψεις της στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, οπαδό της Χρυσής Αυγής και ιεράρχη που θεωρείται κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε η κ. Κουντουρά, δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις της, ούτε τις βαθιά συντηρητικές της ρίζες. Γεγονός που δεν την εμπόδισε να βρει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Πάντως ο Πάνος Καμμένος δεν άφησε την μεταγραφή της ασχολίαστη. Μέχρι και τις απόψεις του εκλιπόντος πατέρα της θυμήθηκε, που ως αξιωματικός θεωρείται ότι είναι ο συνθέτης του ύμνου της Χούντας.

Ο Τέρενς Κουίκ ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Πάνου Καμμένου, μετείχε σε δυναμικές πορείες εναντίον του 4ου Ράιχ -όπως έλεγαν τότε για τις μνημονικές ρυθμίσεις- και είχε κάνει και δηλώσεις, όπως και η κ. Κουντουρά, για το ιερό όνομα της Μακεδονίας που δεν θα το εκχωρήσουν ποτέ στα Σκόπια. Υστερα από μια περιπλάνηση ανά τον κόσμο με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κουίκ, ενημέρωσε οτι ήταν πάντα Καραμανλικός και υπέρ του συμβιβασμού με τα Σκόπια και αφού ορκίστηκε βουλευτής στην θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου που παραιτήθηκε, αποφάσισε να πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα και ελπίζει να έχουν ξεχαστεί οι εποχές που ως εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ χαρακτήριζε προσβλητικό ακόμα και να γίνεται συζήτηση για συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφιος θα είναι επίσης ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που ίσως δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως λαϊκός δεξιός, αλλά απλά ως λαϊκιστής. Η κάθοδός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα και αυτός, θα είναι το 4ο κόμμα που δοκιμάζει, αφού υπήρξε και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, και υποψήφιος μετά με την ΝΔ ,και μετά με τους ΑΝΕΛ- όπου κατάφερε να μπεί στο Κοινοβούλιο- και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από κοντά και μια νέα μεταγραφή από τον χώρο της λαϊκής δεξιάς, ο πρώην εκδότης της εφημερίδας το Χωνί και πρώην σύμβουλος του Νίκου Παππά, πρώην πολιτευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες Γιώργος Χριστοφορίδης. Ακριβώς λόγω της σχέσης του με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ο Γιώργος Χριστοφορίδης χαίρει μεγάλης προβολής από την εφημερίδα Αυγή, ενώ είναι και εξαιρετικά δραστήριος στα social media.

Λιγότερο προβεβλημένος είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης που αν και οργισμένος μακεδονομάχος, σιωπηρά μεταπήδησε από τις τάξεις των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος τον διέγραψε το περασμένο φθινόπωρο αφού είχε πληροφορηθεί οτι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συνέβη. Ο Βασίλης Κόκκαλης θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Λάρισα. Πρόσφατα σε προεκλογική του συγκέντρωση βρέθηκε για να τον στηρίξει και ο Λάκης Λαζόπουλος.

Από τους εθνικιστές της λαικής δεξιάς ξεχωρίζει ο Κώστας Ζουράρις που άφησε εποχή ως υφυπουργός Παιδείας όταν μας ενημέρωσε οτι δεν πειράζει να χάσουμε ορισμένα νησιά, αρκεί να μην χάσουμε την γλώσσα μας. Δεν διεγράφη ποτέ από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, αφού δεν ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών και χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες πέρασε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θυμήθηκε άλλωστε και τις πολιτικές του καταβολές που είναι το ΚΚΕεσ του οποίου υπήρξε στέλεχος, την εποχή της μεταπολίτευσης.

Υποψήφια επίσης στον νομό Μαγνησίας, θα είναι και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που υπήρξε εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί το 2015 και υπήρξε δύο φορές μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα ως εξωκοινοβουλευτική, επιλογή του Πάνου Καμμένου. Παρά τις κατά καιρούς ακραίες δηλώσεις της, ειδικά στα εθνικά θέματα, βρήκε καταφύγιο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την ρήξη της με τον Πάνο Καμμένο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα