Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019  23:34:16

Δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις: Μη αναστρέψιμη η πρωτιά της ΝΔ (και ίσως η αυτοδυναμία), η δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η τρίτη του ΚΙΝΑΛ, η εξαέρωση της Χρυσής Αυγής. Κύριο

Η Δημοσκόπηση Prorata για Νewpost: Στις 11 μονάδες η διαφορά. -Δημοσκόπηση Metron Analysis στο ΒΗΜΑ: Στις 9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.

Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ενώ το κυβερνών κόμμα 24%. Μια διαφορά που φαίνεται να δίνει αυτοδυναμία στο κόμμα της Πειραιώς, σε μια εξακομματική Βουλή.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει θέση στο Κοινοβούλιο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, Μέρα25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, αλλά και η «Ένωση Κεντρώων.

Ελπίδα, ικανοποίηση και ανακούφιση είναι τα συναισθήματα που θα νιώσει συνολικά μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.gr.

Ειδικότερα το 39% των πολιτών θα νιώσει ευχάριστα συναισθήματα ελπίδα (ελπίδα 20%, ικανοποίηση 9% και ανακούφιση 10%), αν το κόμμα της Πειραιώς είναι αυτό που κερδίσει στις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ένα σημαντικό ποσοστό (21%), αδιαφορεί για το αποτέλεσμα, κι ας βρίσκεται η χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απογοήτευση αν εκλεγεί η ΝΔ νικήτρια θα νιώσει μόλις το 19%.
Αντίθετα, αν νικητής αναδειχθεί στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε πλειοψηφία πολιτών 55% (απογοήτευση 34%, φόβο 13% και θυμό 8%).

Σύνοψη και ανάλυση ευρημάτων

H συναισθηματική διάσταση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων αποτελεί πάντοτε έναν καλό δείκτη για τα όρια της δυναμικής των κομμάτων όχι μόνο στο εκλογικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό. Και με την φράση «κοινωνικό επίπεδο» εδώ αναφερόμαστε στην διάθεση των πολιτών να κινητοποιηθούν υπέρ ενός κόμματος και να επιχειρήσουν να αυξήσουν την εκλογική επιρροή του.

Συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός και ο φόβος απέναντι στο ενδεχόμενο ανάδειξης μιας κυβέρνησης είναι συναισθήματα που δύσκολα ανατρέπονται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Και αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα απέναντι στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, το 55% του εκλογικού σώματος θα ένιωθε κάποιο αρνητικό συναίσθημα αν το κόμμα της αριστεράς κέρδιζε εκ νέου τις εκλογές, φανερώνοντας και το κοινωνικό εύρος των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Για κάθε δύο πολίτες ο ένας θα ένιωθε θυμό, απογοήτευση ή φόβο αν η σημερινή κυβέρνηση κέρδιζε εκ νέου τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, μόλις το 22% θα ένιωθε κάποιο θετικό συναίσθημα (ελπίδα, ανακούφιση ή ικανοποίηση) ποσοστό δηλαδή ελαφρώς μικρότερο ακόμα και της πρόσφατης εκλογικής απόδοσης του κόμματος! Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της ΝΔ αγγίζουν το 39% του εκλογικού σώματος, ενώ τα θετικά το 38%.

Ουσιαστικά, αρνητικό θόρυβο για την ΝΔ στην κοινωνία παράγει μόλις το 39% των ψηφοφόρων, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το 55%. Παράλληλα, θετικά συναισθήματα απέναντι στο ενδεχόμενο "να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ" αναδύονται από το 38% των πολιτών, ενώ θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει για άλλα 4 χρόνια μόλις από το 22%.

Είναι σαφές, ότι το βάθος των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκυριακό, ενώ δείχνει να λειτουργεί και ως τροφοδότης θετικών συναισθημάτων προς την ΝΔ, έστω και με κριτικό τρόπο. Ενδεικτικά, όσοι ψήφισαν στις ευρωεκλογές το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή το θεωρητικά εγγύτερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ κομματικό φορέα, θα ένιωθαν στην πλειοψηφία τους είτε ελπίδα, είτε ανακούφιση αν η ΝΔ κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές.
Η ανίχνευση της ποιότητας αλλά και του εύρους των συναισθημάτων των ψηφοφόρων αποτελεί το υπόστρωμα εκείνο, πάνω στο οποίο οικοδομούνται και οι εκλογικές προτιμήσεις. Υπό αυτή την έννοια, η ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία φτάνει το 11%, δεν μπορεί να εκπλήσσει.

Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, ενώ ελαφρώς συμπιεσμένα σε σχέση με τις ευρωεκλογές παρουσιάζονται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%. Τέλος, το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφακη δείχνει να συγκρατεί τις δυνάμεις του (3%).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΝΔ δείχνει να συσπειρώνει γύρω της το 14% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές, περίπου 1 στους 4 όσων ψήφισαν Ελληνική Λύση αλλά και 1 στους 10 όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, οι εισροές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν πολύ περιορισμένες και προέρχονται κυρίαρχα από το ΜΕΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ.

Καταληκτικά, τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν μια εικόνα μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεδομένου του ύψους της αδιευκρίνιστης ψήφου (9,5%) αλλά και του ότι 3 κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση) κινούνται στο όριο εισόδου στην επόμενη βουλή, φαίνεται ότι η υπόθεση της αυτοδυναμίας θα κριθεί κυριολεκτικά την ημέρα των εκλογών.

Άγγελος Σεριάτος, MSc Political Communication, UvA
Υπεύθυνος Πολιτικής Ανάλυσης Prorata

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 29,5% αντιστοίχως), όπως δείχνει η έρευνα της Metron Analysis για «Το Βήμα της Κυριακής», ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη κυβέρνηση, το 44% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας. Ενδιαφέρον έχουν και τα επιμέρους στοιχεία της δημοσκόπησης. Αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 71% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζονται διχασμένοι – το 46% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 45% έναντι 34% του κ. Τσίπρα και προηγείται στην ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» κατά 5 μονάδες (28% έναντι 23% του κύριου πολιτικού αντιπάλου του). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,2%. Κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών είναι η τύχη της Χρυσής Αυγής, η οποία όσο αιφνιδιαστικά κατέστη τρίτο κόμμα τόσο αναπάντεχα και απότομα εξαερώνεται. Μετριέται τώρα στο 3,5%.

Οριακά κάτω από το 3%, αλλά πάντως κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ελληνική Λύση (2,8%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και η Ενωση Κεντρώων (2,5%).

Στην έρευνα το 1,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Οικολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με ένα συμμαχικό σχήμα, χωρίς τη συμμετοχή των Οικολόγων – Πράσινων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων καταγράφονται στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους κυριότερους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης, στοιχείο δηλωτικό της δυσκολίας τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων να βρουν ικανοποιητική έκφραση στο υπάρχον κομματικό σκηνικό.

--Παράλληλα δημοσκόπηση της Interview που δημοσιεύτηκε χθες εκτιμούσε τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ στο 11,8%, ενώ η προχθεσινή δημοσκόπηση της Pulse εκτιμούσε τη διαφορά στις 8 μονάδες και η επίσης προχθεσινή δημοσκόπηση της Alco στις 9,2 μονάδες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline