Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019  01:26:50

Η αγωνία για αποχή, νέους και αναποφάσιστους

Η μείωση της αποχής στις εθνικές εκλογές, κίνδυνος λόγω του καλοκαιριού και των διακοπών αποτελεί στοίχημα για όλα τα κομματικά επιτελεία.

Και η προσέλκυση των αναποφασίστων επίσης., μόνιμο αίνιγμα των εκλογών, όπως πρόσφατα στις 26 Μαΐου για τις Ευρωεκλογές. Όμως ψήφος των νέων είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, επειδή το 18% όσων βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών επιλέγει «άλλο κόμμα» και θεωρείται το εκκολαπτήριο της επόμενης φάσης του πολιτικού συστήματος, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Κλειδί οι αναποφάσιστοι Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τις επιλογές των κομματικά ανέστιων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα το 1,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Οικολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με ένα συμμαχικό σχήμα, χωρίς τη συμμετοχή των Οικολόγων – Πράσινων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων καταγράφονται στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους κυριότερους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης, στοιχείο δηλωτικό της δυσκολίας τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων να βρουν ικανοποιητική έκφραση στο υπάρχον κομματικό σκηνικό.

Τέλος, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις επιλογές των κομματικά ανέστιων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα το 1,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Οικολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με ένα συμμαχικό σχήμα, χωρίς τη συμμετοχή των Οικολόγων – Πράσινων που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων καταγράφονται στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους κυριότερους εκπροσώπους της μεσαίας τάξης, στοιχείο δηλωτικό της δυσκολίας τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων να βρουν ικανοποιητική έκφραση στο υπάρχον κομματικό σκηνικό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline