Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019  23:50:44

Αναιδές και άσφαιρο NON PAPER της Άγκυρας προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε. Ε. (πλην Κύπρου) να μην αναμιγνύονται στην υπεράσπιση της ΑΟΖ της Κύπρου (όπως έχουν κάνει ήδη). Κύριο

Με προορισμό μάλλον να αγνοηθεί από τις ηγεσίες και τα ΥΠΕΞ των Κρατών η και να αντιμετωπισθεί ειρωνικά οι προειδοποιήσεις-συστάσεις προς Βρυξέλλες.

Αντίδραση αναιδής και άσφαιρη τελικά μετά την ομόφωνη ανακοίνωση- καταδίκη και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και, κυρίως, την 28 Ηγετών της Ε.Ε. κατά της αυθαίρετης και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Με αυστηρές προειδοποιήσεις ότι μπορεί να ακολουθήσουν αυστηρότερα μέτρα και κυρώσεις. Η Άγκυρα αποφάσισε να αντιδράσει με διφορούμενο τρόπο, ως δήθεν αδικημένη χώρα και ως χώρα που επισημαίνει κινδύνους του μέλλοντος.

Προειδοποίηση στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού θα επιδεινωθούν εάν οι Βρυξέλλες αναμειχθούν στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε η Τουρκία, μέσω non paper, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Το -γεμάτο από προειδοποιήσεις και συστάσεις- προς την Ευρωπαϊκή πλευρά- έγγραφο απεστάλη σε 27 μέλη τη ΕΕ, όχι όμως και στην Κύπρο, με ημερομηνία αποστολής την 16η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το non paper αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά είναι της άποψης «ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα».
Προειδοποιεί μάλιστα ότι «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας «που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες διατυπώσεις περί δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, το «non paper» της Άγκυρας εισηγείται ως λύση, «την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», σημειώνοντας ότι «διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, προειδοποιεί ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, η τουρκική πλευρά είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή».
Το τουρκικό non paper καταλήγει εκφράζοντας εν είδη συστάσεως, την πεποίθηση της Αγκρυρας ότι στις αποφάσεις της ΕΕ «θα πρυτανεύσει η κοινή λογική».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline