Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019  00:04:01

Χρ. Ζερεφός, Ευθ. Λέκκας, Κώστας Συνολάκης - ανήσυχοι, επίφοβοι και οι τρεις: «Θα ξανασυμβούν, δυστυχώς, νέα ακραία φαινόμενα. Άγνωστο σε ποιές περιοχές της Ελλάδος». Με καταιγίδες, υδροστρόβιλους, πυρκαγιές, πλημμύρες. Κύριο

Χρ. Ζερεφός: Η ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον κόσμο και την Ελλάδα, σε μια νέα εποχή αγωνίας, δοκιμασίας και συνεχών καταστροφών (όλες τις εποχές του χρόνου).

1.Σε παγκόσμια κλίμακα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τόσο σε συχνότητα, όσο και σε ένταση, τονίζει ο ακαδημαϊκός και μέγας γνώστης-ειδικός των προβλημάτων του Περιβάλλοντος Χρήστος Χερφεός.. Το κόστος των ακραίων φαινομένων έχει επίσης αυξηθεί από 10 δισεκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία του 1950 στα 1000 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Ευτυχώς, ο αριθμός των θυμάτων έχει παγκόσμια μειωθεί. Αυτό οφείλεται στα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού. Η αύξηση της συχνότητας ακραίων καταστάσεων αναμένεται να συνεχίσει αυξανόμενη στις προσεχείς δεκαετίες.

Στη χώρα μας επίσης έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα συνέβαιναν κατά μέσον όρο 2 καύσωνες ανά τριακονταετία, τώρα η συχνότητα αυτή είναι 15 καύσωνες ανά τριακονταετία.
Δεν θα εστιάσω αυτή τη σύντομη ανασκόπηση σε γεγονότα τραγικά όπως την Μάνδρα, το Μάτι και την Χαλκιδική ή τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, αλλά αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι η ενημέρωση είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους.

Τα φυσικά φαινόμενα έχουν μεγάλη ισχύ και ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι το να αψηφά τη δύναμη της Φύσης, μη υπακούοντας σε οδηγίες προστασίας είναι σαν να επιδιώκει την αυτοκτονία του. Η πρακτική λοιπόν δείχνει ότι μπορούν να σωθούν ζωές και περιουσίες εάν γίνει σωστή προσαρμογή των κοινωνιών στα νέα δεδομένα της φύσης.

2. Στο πλατό της εκπομπής One Line, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, με φόντο τη φονική θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους στο μέλλον μπορούν να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές.
Ο κ. Συνολάκης επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι υπάρχει η τεχνολογία και η εμπειρία για να υπάρχει η απαραίτητη πρόβλεψη αντίστοιχων φαινομένων, όπως αυτού που χτύπησε την Χαλκιδική, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι.

«Η ΕΜΥ και αρκετοί μετεωρολόγοι είχαν βγάλει προγνώσεις για ακραία φαινόμενα και ισχυρούς ανέμους, ενώ υπήρχε και κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό», δήλωσε σχετικά ο ίδιος. Ο κ. Συνολάκης τόνισε πως μπαίνουμε σε μία φάση που τα ακραία φαινόμενα θα αποτελούν ολοένα πιο συχνό φαινόμενο, σε αντίστοιχη και μεγαλύτερη έκταση, γεγονός συμβατό με τις εκτιμήσεις που γίνονται σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

3. Χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική, όπως εξήγησε ο δρ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, καθώς και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», σημείωσε ο καθηγητής. Και υπογράμμισε την ανησυχία του για τα νέα καιρικά φαινόμενα ,που έρχονται και μπορεί να αποδειχθούν εξίσου επικίνδυνα.
Περαιτέρω παρατήρησε ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής». «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές» πρόσθεσε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη», υπογραμμίζοντας ότι είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση. Επεσήμανε δε, την ανάγκη «να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης».

«Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης», κατέληξε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα