Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019  00:44:34

Μητσοτάκης στο BBC: Δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση μου, γιατί δεν δείχνουν ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική αλλά και την εξουσία. Οι 18 εφεδρείες του σε γυναίκες βουλευτές. Κύριο

-Μόλις ένα 10% οι γυναίκες υπουργοί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θεωρούμενες ως ικανές και ξεχωριστές περιπτώσεις.

Μια χωριστή κατηγορία γυναικών μελών του νέου Κοινοβουλίου της ΝΔ είναι ασφαλώς τρείς επώνυμες, ξεχωριστές και πρώην υπουργοί. Η Ντόρα Μπακογιάννη βουλευτής Χανίων, η Μαριέττα Γιαννάκου που μπήκε τιμητικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και η Όλγα Κεφαλογιάννη που αρνήθηκε να αναλάβει μόνο το υπουργείο Τουρισμού, χωρίς δηλαδή και το Πολιτισμού.

Εφεδρείες γυναικών βουλευτών της ΝΔ προς μελλοντική αξιοποίηση είναι άλλες 15, οι περισσότερες από την επαρχία αρκετές νεοεκλεγείσες, με γνωστότερες και παλαιότερες τις Σοφία Βούλτεψη, Αννα Καραμανλή, Φωτεινή Πιπιλή, Ελένη Ράπτη, Ζέτα Μακρή, Γεωργία Μαρτίνου, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Διον. Αυγερινοπούλου και Ζωή Ράπτη.

Την πρώτη του συνέντευξη σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο ως πρωθυπουργός έδωσε στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνέντευξη, που μεταδόθηκε στη γνωστή εκπομπή BBC Hard Talk, ερωτάται για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης. Στα δύο μικρά αποσπάσματα που έχει ήδη ανεβάσει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, πριν την προβολή της εκπομπής, ο κ. Μητσοτάκης απαντά στη δημοσιογράφο Ζεϊνάμπ Μπαντάουι για τον περιορισμένο αριθμό γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο και για το Brexit. Μόνο πέντε σε σύνολο 51 μελών του Υπουργικού Συμβουλίου με τον ίδιο μαζί, μόνο ως αναλογία ένα 10%.

«Θέλω να μπορέσω να κάνω περισσότερα σε ζητήματα πολιτικής εκπροσώπησης (και των δύο φύλων)», τονίζει ο πρωθυπουργός όταν ερωτάται σχετικά. «Δυστυχώς δεν έχουμε τόσες πολλές γυναίκες που ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», συμπληρώνει και τονίζει πως υπήρχε ποσόστωση 40% για τη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια, αλλά «αν δείτε τη σύνθεση του κοινοβουλίου, δεν είναι 40% η εκπροσώπηση των γυναικών».

Στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου για το θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες να το κάνουν. Δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση βάσει φύλου (της κυβέρνησης) και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά και θα βοηθήσουν άλλες γυναίκες να μπουν στο υπουργικό συμβούλιο. Υπάρχει σίγουρα περιθώριο βελτίωσης.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα