Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019  00:59:33

Φιλόδοξος ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα για ένα «μαζικό, εντυπωσιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ». Να ψηφίσουν για νέους αντιπροσώπους και οργανώσεις τουλάχιστον 178.100 ψηφοφόροι. Κύριο

Δύσκολος στόχος για πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, που επιβάλλει να ορισθεί η διεξαγωγή του Συνεδρίου τα τέλη Δεκεμβρίου και όχι ενωρίτερα.

Το μέγεθος των αριθμών είναι αποκαλυπτικό πέρα από τα μεγάλα λόγια. Μόλις τα 30.οοο έχουν φτάσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σ όλη την Ελλάδα. Με φιλοδοξία να ψηφίσουν για τις νέες οργανώσεις και τους νέους αντιπροσώπους για το « ιστορικό Συνέδριο , μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ» να φτάσουν τους 178.100, δηλαδή το 10% όσων ψηφοφόρων ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλ0γές, που έφτασαν ακριβώς τους 1781.179 , με ποσοστό 31,53%. Πρόκειται για στόχο-πρόκληση από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα των 30.ο00 στελεχών και μελών, δηλαδή για εξαπλασιασμό τους σχεδόν.

Ας σημειωθεί ότι έφτασαν τους 220.ο00 όσοι ψήφισαν για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και τους 400.00ο τις εσωκομματικές της Νέας Δημοκρατίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης με έμφαση στη νέα γενιά.

Aποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και συζήτηση για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του «περισσότερο άκουσε, παρά μίλησε» όπως μετέφερε αρμόδια πηγή στην «Κ», κινούμενος στην ίδια λογική με το βράδυ των εκλογών: πως δηλαδή ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ένα ευρύτερο προοδευτικό κόμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες εκείνων που τον ψήφισαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στο εκλογικό αποτέλεσμα του 31,53%, που όπως είπε, «αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητου εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, και διασφαλίζει μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην Προοδευτική Συμμαχία –η οποία κατά πολλούς άργησε να σχηματοποιηθεί– λέγοντας πως αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως το ποσοστό των εθνικών εκλογών «δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχισή του με την ευρεία εκλογική του βάση».

Ο τέως πρωθυπουργός πρότεινε να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι μία «πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης» με έμφαση και στη νέα γενιά, καθώς στις ηλικίες έως 24 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 38%, δημιουργώντας μια σημαντική «εκλογική βάση» για το μέλλον. Βασικός στόχος σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι μέχρι το συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να κινηθούν πέριξ των 200.000.

Οσον αφορά το συνέδριο, το πιθανότερο είναι να λάβει χώρα αρχές του 2020. Ενα κομβικό ερώτημα, που ήδη συζητείται στο παρασκήνιο, είναι εάν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει και σε αλλαγή ονόματος. Η απάντηση είναι νωρίς να δοθεί, όπως επισημαίνουν πηγές του κόμματος, ωστόσο τονίζεται με νόημα πως αυτές οι αποφάσεις ούτε εύκολες είναι, αλλά ούτε «και τόσο κομβικές», καθώς προέχει το άνοιγμα στην κοινωνία και όχι το όνομα. Ως παράδειγμα, μάλιστα, τέθηκε το ΚΙΝΑΛ, που ενώ αποφάσισε να αλλάξει όνομα, δεν κατάφερε κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο στις εκλογές.

Ως εκ τούτου, βασικό μέλημα το επόμενο διάστημα είναι να ξεκινήσει η ενδυνάμωση της κομματικής βάσης, με εγγραφή μελών και δημιουργία νομαρχιακών επιτροπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, εξακολουθεί να διατηρεί κατά κύριο λόγο τη δομή του κόμματος του 4%, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αντώνης Κοτσακάς, εκ των βασικών «εγκεφάλων» της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στους Εργατικούς στην Αγγλία και στην αύξηση των εγγραφών κατά εκατοντάδες χιλιάδες που προκάλεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οσον αφορά το κομβικό ερώτημα για το πώς θα κινηθεί στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιες πηγές επεσήμαναν πως αυτή θα ασκηθεί «δομικά και θεσμικά». Που σημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιχειρήσει να υπάρξει ανωμαλία, όπως έκανε σε πολλές περιπτώσεις πριν από το 2015. Η φράση, ωστόσο, πως «οι κινητοποιήσεις γίνονται από τους πολίτες και όχι από τα κόμματα», αφήνει ανοιχτά παράθυρα για τον τρόπο που θα κινηθεί η Κουμουνδούρου. Το πρώτο στίγμα, πάντως, είναι σαφώς πιο θεσμικό. Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας σημείωσε στην «Κ» πως «εμείς δεν θα ζητάμε εκλογές από την πρώτη στιγμή όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης», δίνοντας τη φιλοσοφία της πρώτης αντιπολιτευτικής περιόδου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα