Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019  05:13:36

Μια ακόμη μικρή μάχη κερδήθηκε στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ συμφώνησε στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και τη συμπεριφορά της για τις γεωτρήσεις της Κύπρου. Κύριο

Η Κύπρος πέτυχε να γίνει πιο βελτιωμένο το κείμενο. Τη Δευτέρα η νέα επίμονη διαδικασία για τα πρώτα μέτρα και κυρώσεις.

Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς μάχη, καμία μάχη δεν πάει χαμένη, όταν αυτή δίνεται με σύστημα και επιμονή και σε διεθνείς χώρους.. Μικρά βήματα συμπαράστασης, συναντίληψης αλλά ικανοποίησης Σε συμφωνία κατέληξαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χθες, η Κύπρος είχε «μπλοκάρει» το αρχικό σχέδιο στο συμβούλιο των αντιπροσώπων εκτιμώντας ότι είναι αόριστο και χλιαρό.

Τελικά, μετά την εμμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι και την προεδρία του Συμβουλίου, επετεύχθη συμφωνία όλων των κρατών-μελών σε βελτιωμένο κείμενο.

Στο νέο κείμενο υπάρχει μια μικρή -αλλά σημαντική στη διπλωματική γλώσσα -προσθήκη για τα στοχευμένα μέτρα. Στο αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρονταν πως «το Συμβούλιο καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», με την νέα τροποποίηση η διατύπωση είναι η «διερεύνηση επιλογών».

Επιπλέον, τα 28 κράτη - μέλη έγιναν πιο συγκεκριμένα στις αποφάσεις για τα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα