Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020  17:00:48

Γεραπετρίτης: Εντολή Μητσοτάκη θα καθιερωθούν κωλύματα για υπουργούς—υφυπουργούς -γενικούς ακόμα και όταν γίνονται «πρώην». Δεν θα μπορούν να εργασθούν-συνεργασθούν με επιχειρήσεις της επιρροής τους. Ρύθμιση ανάλογη με τους Επιτρόπους. Κύριο

Διευρύνονται για πρώτη φορά και θεσπίζονται επαγγελματικά ασυμβίβαστα για τα μέλη της κυβέρνησης όταν ασκούν τα καθήκοντα τους αλλά και όταν αποχωρούν από την Κυβέρνηση για αρκετούς μήνες..

«Κατά τη διάρκεια της θητείας απαγορεύεται οποιαδήποτε σύναψη σύμβασης με τον χώρο του Υπουργείου του, του ιδίου του υπουργού ως επιχειρηματία ή ειδικού επιστήμονα, καθώς επίσης όλου του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος (σύζυγος, τέκνα, αδελφοί)» δήλωσε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο υπουργός Επικρατείας καθηγητής Γ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις επιλογές του Κυρ.Μητσστάκη στα θέματα κυβερνητικής λειτουργίας. Για να απιοκαλύψει στον ΣΚΑΙ ότι στο ειδικό νομοθέτημα, που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, θα καθιερωθούν κωλύματα για υπουργούς--υφυπουργούς ακόμα και όταν γίνονται «πρώην». Δεν θα μπορούν δηλαδή για αρκετό καιρό να εργασθούν-συνεργαθουν με επιχειρήσεις της επιρροής τους όταν ήταν υπουργοί. Ρύθμιση ανάλογη με αυτή, που έχει καθιερωθεί τους Επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ούτε να δημιουργήσουν εταιρεία συναφούς αντικειμένου. (ενεργειακού, χωροταξικού, ιατρικού υλικού κλπ).

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα τα κωλύματα-ασυμβίβαστα αυτά έχουν εθιμικό-ηθικό χαρακτήρα, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, και εξήγησε ότι τα κωλύματα αυτά ελήφθησαν υπόψη και στην επιλογή υπουργών και ιδίως υφυπουργών που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Για να τονίσει ότι οι ικανοί και άξιοι επιστήμονες στην διαδρομή τους μπορεί να έχουν βρεθεί ως συνεργάτες και σύμβουλοι σε διάφορες επιχειρήσεις και ένας αντίθετος απόλυτος κανόνας-αποκλεισμός θα στερήσει το Κράτος από πολύτιμα στελέχη ικανοτήτων και κύρους, επαγγελματικού και κοινωνικού.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «σήμερα κλείνουμε με τις αρμοδιότητες των υφυπουργών, και έτσι κλείνει ένας κύκλος που συνήθως έκλεινε σε 4-6 μήνες» μετά και την ανακοίνωση -κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες- των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων. Διευκρίνισε, δε, ότι η μόνη εκκρεμότητα είναι ένας υπηρεσιακός διοικητικός γραμματέας ανά υπουργείο ο οποίος θα προέρχεται μέσα από το εκάστοτε υπουργείο και θα επιλέγεται «χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή της κυβέρνησης μέσω ΑΣΕΠ».

Επανέλαβε, ακόμα, την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση των μετακλητών υπαλλήλων.

Δίνοντας μια ιδέα για το περιεχόμενου του νομοσχεδίου περί της οργάνωσης του επιτελικού κράτους, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «αποδίδουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην υπηρεσιακή διοίκηση για να έχουμε απλοποίηση διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Γι΄αυτό αρμοδιότητες περιέχονται από το επίπεδο του υπουργού και υφυπουργού, στους διευθυντές και τους αναπληρωτές τους για να συντομευθούν χρόνοι και να εμπιστευτούμε τη διοίκηση. Ο υπουργός και ο υφυπουργός θα έχουν την πολιτική διαχείριση και μέχρι εκεί».

Όσον αφορά την νέα ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «το πρόβλημα θα τεθεί άμεσα έτσι ώστε από την ημερομηνία έναρξης του νέου δικαστικού έτους, την 1η Σεπτεμβρίου, να υπάρχει η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων».

«Θα πάμε με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Νόμο διαδικασία αλλά με απόλυτο σεβασμό στην ιεραρχία την δικαστική. Χωρίς να καταφεύγουμε σε μεγάλες παρεκκλίσεις από την επετηρίδα ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η κυβέρνηση κινείται αξιοκρατικά» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας, τέλος, τη λειτουργία του συστήματος «ΜΑΖΙ» που παρουσίασε στους υπουργούς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για ένα «ένα πολύ καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου» προσθέτοντας ότι στα θετικά του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι «είναι ένα κεντρικό σύστημα στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι στόχοι και ενέργειες των κυβερνητικών μονάδων ώστε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός να γνωρίζουν σε πιο στάδιο βρίσκεται κάποιο πρότζεκτ και να δούμε πού χρειάζονται παρεμβάσεις. Το κακό είναι ότι αντιλαμβάνεστε πως καμία ηλεκτρονική βάση δεδομένων δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει συνεργασία για να τροφοδοτείται το σύστημα».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι το σύστημα θα έχει και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «ώστε όποτε διαφαίνεται στο μέλλον καθυστέρηση να ενημερώνεται η προεδρία της κυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline