Κυριακή 25 Αυγούστου 2019  07:57:44

Οι σεισμολόγοι διαφωνούν για τον «μεγάλο σεισμό», αλλά και οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ...χορούς μετασεισμών στην Αττική έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κύριο

Μικρότερος 25 φορές ο τωρινός σεισμός από εκείνο πριν 20 χρόνια, τον Σεπτέμβριο 1999.


Θεωρείται η πιο πιθανή εξέλιξη από όσους πιστεύουν πως ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός. Θα σημειωθούν πολλές μετασεισμικές δονήσεις για ένα δίμηνο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αττική, πολλές από τις οποίες μεγέθους 3.5 έως 4 Ρίχτερ.
Με εξαίρεση 1-2 μετασεισμούς στο τέλος του διμήνου με κραδασμούς πάνω από 4 Ρίχτερ αλλά όχι 5.

Έντεκα μετασεισμοί καταγράφτηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 14:13 οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας, βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Γεγονός που κρίθηκε από τους σεισμολόγους της αισιόδοξης πλευράς ως φυσιολογική εκτόνωση από τον κύριο –και δυνατότερο-σεισμό, που προηγήθηκε..

Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε βάθος μόλις 5 χλμ., διάρκειας μέτριας, 15 δευτερόλεπτα ήταν επιφανειακός δηλαδή και σε αυτό οφείλεται, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Μετά τον σεισμό ακολούθησαν 11 μετασεισμοί μέσα σε 90 λεπτά. Περίπου μία ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 σημειώθηκε μετασεισμός της τάξης των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι περισσότεροι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αλλά προειδοποιούν για τη μετασεισμικοί δραστηριότητα των επόμενων ημερών, καλώντας τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι. Σε αυτό που διαφωνούν είναι εάν ο σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Λέκκας, Σκορδίλης και Παπαδόπουλος συμφωνούν ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι είναι ο κύριος σεισμός, σε αντίθεση με τον Ακη Τσελέντη που εκτιμά ότι είναι ο κύριος.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά το μεγάλο σεισμό της Αθήνας και υπήρξε καθησυχαστικός..

«Ο ΟΑΣΠ θα συνεδριάσει στις 10 με τον κύριο Λέκκα για να έχουμε πλήρη εικόνα της εξέλιξης» του σεισμού εντάσεως 5,1 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε.

Σε ότι αφόρα τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειώθηκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Σεισμός στην Αθήνα: Να είναι έτοιμοι ψυχολογικά οι κάτοικοι για μετασεισμούς, λέει ο Γ. Παπαδόπουλος

Ο διχασμός των επιστημόνων για το αν ήταν ο κύριος σεισμός

Διχασμένοι φαίνεται να εμφανίζονται γνωστοί σεισμολόγοι της χώρας για τον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Διχασμένοι φαίνεται να εμφανίζονται γνωστοί σεισμολόγοι της χώρας για τον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής.
Μέχρι στιγμής, σεισμολόγοι μιλώντας στο One Channel, φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει ένα πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν θα ακολουθήσει κι άλλος ισχυρός.

Όλοι ωστόσο καλούν τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία στην εκπομπή One Line ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τον σεισμό που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής (19/7).
Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα καθώς αν και ενθαρρυντική, δεν μπορεί ακόμη να μας δώσει εχέγγυα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα χρειαστεί περιθώριο τουλάχιστον 24 ωρών για να είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, τονίζοντας ότι συνεχίζεται σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση και η καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας κι ότι ο κάθε σεισμολόγος θα πρέπει να δείχνει ψυχραιμία, εκφράζοντας τις επιστημονικές του απόψεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ακόμα μιλώντας για το μέγεθος του σεισμού ότι ο ίδιος θεωρεί αξιόπιστη τη μέτρηση του γεωφυσικό Ινστιτούτο της Γερμανίας, πού έδωσε το σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη συνέχεια της μετασεισμικής δραστηριότητα, δίνοντας ταυτόχρονα και τις απαραίτητες οδηγίες προς τους πολίτες για τις επόμενες ώρες.

Δρακάτος: Μικρός σεισμός για να επηρεάσει άλλα ρήγματα

Στην εκπομπή One Line μίλησε ο Σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Σταύρος Δρακάτος.
Ο σεισμολόγος τόνισε πως δεν πρέπει «να δημιουργούμε πανικό χωρίς λόγο» και πρόσθεσε πως ο σεισμός είχε «μικρό μέγεθος για να επηρεάσει άλλα ρήγματα».
Ωστόσο, υποστήριξε ότι «ο σεισμός προέρχεται από την ίδια ρηξιγενή ζώνη που είχε δώσει το σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο πρώτος σεισμός ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός, ενώ είπε ότι πάντα χρειάζεται χρόνος για να εξαχθούν κι άλλα συμπεράσματα.

Τσελέντης: Μπορεί να έχουμε μετασεισμό ακόμα και σε 2 μήνες

Για «εκατοντάδες» μετασεισμούς έκανε λόγο μέσα από το One Channel ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. Αφού επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5.1 Ρίχτερ και 13 χιλιόμετρα βάθος, υπογράμμισε πως «το κομμάτι αυτό έχει εξαντληθεί, αλλά επειδή έχει μικρό βάθος θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία».

«Βλέπουμε εκατοντάδες μετασεισμούς. Μπορεί για τις επόμενες εβδομάδες να νιώσουμε ισχυρό μετασεισμό. Να σταματήσει η ακολουθία και μετά από 1-2 να έχουμε έναν νέο ισχυρό μετασεισμό» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω για τα διατηρητέα κτίρια. Οι κάτοικοι να προσέχουν πολύ όταν περνάνε κάτω από τα κτίρια» συμπλήρωσε.
Τέλος, τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουμε να πέσουν τα σπίτια. Κινδυνεύουμε να πέσουν έπιπλα μέσα από τα σπίτια».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα