Κυριακή 25 Αυγούστου 2019  07:33:57

Με τον σεισμό καταπονήθηκαν και έγιναν πιο ευάλωτα παλαιά ακίνητα είτε ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα από κληρονόμους είτε (παρατημένης) ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων και του Δημοσίου. Κύριο

Ανησυχητικό για το μέλλον προανάκρουσμα ότι από τον σεισμό προκλήθηκαν ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα, ενώ παλιές κατοικίες κατέρρευσαν σε Δραπετσώνα, Πειραιώς και Πετράλωνα.

Πάνω από 2.000 υπολογίζονται τα υψηλού κινδύνου παλαιά κτίρια( διατηρητέα και μη, επικίνδυνα για κατοίκηση κάθε κατηγορίας,) συνήθως ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα είτε από μισούμενους και αδιάφορους κληρονόμους είτε από τους αδιάφορους-απραγους ιδιοκτήτες που είναι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και το ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον νόμο ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής είναι απολύτως αρμόδιοι για την τύχη-ακόμα και κατεδάφιση- των προβληματικών κτιρίων αυτών, των επικίνδυνων. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι τραυματίσθηκαν, αποδυναμώθηκαν από τον χθεσινό σεισμό και ίσως δεν αντέξουν για πολύ χρόνο ακόμα στους ισχυρούς μετασεισμούς, στη διαρκή φθορά κλπ να συνεχίσουν ως εστίες πολλών κινδύνων και σύντομα να γνωρίσουν γενική ή μερική κατάρρευση.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.10 στην Αττική.
Από το μέγεθος του σεισμού προκλήθηκαν πολλά προβλήματα στους δρόμους και στις επικοινωνίες, σύμφωνα με τα μέχρι αυτή τη στιγμή στοιχεία υπήρξαν ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μια παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα κατέρρευσε, όπως και άλλη μία ακατοίκητη στα Πετράλωνα. Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, έπεσαν σοβάδες από κάποια κτίρια στην οδό Αιόλου, ενώ έπεσε και ο σταυρός της Εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης.

Επίσης, το καμμένο κτίριο της Marfin κατέρρευσε εσωτερικά. Σηκώθηκε σύννεφο σκόνης, σύμφωνα με ανθρώπους που δούλευαν απέναντι, η οποία γέμισε τη Σταδίου και τη Χρ. Λαδά. Περιμετρικά το κτίριο είναι όρθιο, δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Δεν λειτουργούν ορισμένα από τα φανάρια σε Σταδίου και Πανεπιστημίου και υπάρχει μποτιλιάρισμα.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του Π.Σ. σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.
Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες. Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Οι κλήσεις μέχρι στιγμής πέρα από 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ στο κέντρο της Αθήνας λόγω διακοπών ρεύματος, είναι για μικρές υλικές ζημιές στην Πετρούπολη τζαμαρίες και σοβάδες δίχως θύματα.

Επίσης, σημειώθηκε κατάρρευση στον παλιό ταινιόδρομο των λιπασμάτων στην προβλήτα του Λιμένα Πειραιά στην Θύρα Ε1. Το Λιμενικό ζήτησε συνδρομή από την Πυροσβεστική για έλεγχο στο σημείο με ειδικό σκύλο ανιχνευτή, ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει τυχόν εγκλωβισμένο άτομο, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα