Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020  11:38:41

Κάνει νερά ο έτερος μέτοχος-αδελφός της CRETA FARM Μ. Δομαζάκης και αδειάζει τη συμφωνία κυρίων και τις πρωτοβουλίες διάσωσης του Άδωνη Γεωργιάδη. Απορρίπτει την πρόταση των τραπεζών ο Μ. Δομαζάκης. Κύριο

Αγανάκτηση από στελέχη, οκτακόσιους εργαζόμενους και εκατοντάδες συνεργαζόμενους προμηθευτές. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ενδιαφέρον για την εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, έχουν εκφράσει τρεις επενδυτές, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ένα Αμερικανικό fund, και ο Θόδωρος Δουζόγλου ο οποίος έχει καταθέσει Letter Of Intend επένδυσης 15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και συνεργάζεται με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη.

Πηγές της αγοράς, εκτιμούν ότι δύσκολα οι τράπεζες θα δεχθούν ως εγγύηση άλλο περιουσιακό στοιχείο της Creta Farms πλην των μετοχών που κατέχουν οι Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

Εγγυήσεις υπό μορφήν ενεχυριασμού άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλά όχι των μετοχών του, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να δώσει στις πιστώτριες τράπεζες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms Μάνος Δομαζάκης. Αυτό φέρεται να είπε χθες το πρωί στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη στο γραφείο του δεύτερου, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για την επιστροφή της αλλαντοβιομηχανίας σε κανονική λειτουργία. Κνει πίσω και αναδιπλώνεται παρά την αρχική συμφωνία κυρίων για τη διάσωση των της επιχείρησης, σύμφωνα με πρωτοβουλία και σχέδιο του Υπουργού, το οποίο χαιρετίσθηκε από τους εργαζόμενους και την αγορά.

Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι δύσκολα οι τράπεζες θα δεχθούν ως εγγύηση άλλο περιουσιακό στοιχείο πλην των μετοχών που κατέχουν οι Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

Ειδικότερα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Μ. Δομαζάκη, με τον πρώτο να καλεί τον δεύτερο να δώσει τις μετοχές του ως ενέχυρο προκειμένου οι τράπεζες να χορηγήσουν φρέσκα κεφάλαια στην εταιρεία, απαραίτητα για την αγορά πρώτων υλών και την επανεκκίνηση της παραγωγικής της δραστηριότητας. Ο κ. Μ. Δομαζάκης αρνήθηκε τον ενεχυριασμό των μετοχών του (κατέχουν αυτός και ο αδελφός του πάνω από το 40% της εταιρείας έκαστος) και αντιπρότεινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», να βάλει ως ενέχυρο άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως είναι για παράδειγμα τα εμπορικά σήματα. Τη συγκεκριμένη πρόταση θα κομίσει στις τράπεζες και μένει να δούμε εάν αυτή θα γίνει δεκτή. Ο κ. Γεωργιάδης, παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου, δεν συναντήθηκε τελικά με τον έτερο μεγαλομέτοχο της Creta Farms, τον κ. Κ. Δομαζάκη, ο οποίος δεν κατέχει θέση στη διοίκηση της εταιρείας.

Τα σήματα, όπως και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Creta Farms, έγιναν περιουσιακό στοιχείο του ομίλου πολύ πρόσφατα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ανήκαν στην κυπριακή εταιρεία Novaplot, συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη. Η μεταβίβασή τους στη μητρική εταιρεία ήταν ένας από τους όρους του μνημονίου κατανόησης (MOU) που υπεγράφη ανάμεσα στους αδελφούς Δομαζάκη και στις τράπεζες στις 22 Ιουλίου 2019, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

Το «φρέσκο» χρήμα που απαιτείται για να επανεκκινήσει η παραγωγή είναι περί τα 8 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι είχαν συναινέσει να χορηγήσουν οι τράπεζες ήδη από την υπογραφή του MOU στις 22 Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, να βάλουν ως ενέχυρο τις μετοχές τους οι αδερφοί Δομαζάκη. Βάσει του MOU οι τράπεζες συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τα πιστοδοτικά όρια προεξόφλησης απαιτήσεων ή/και factoring εκ των σχετικών συμβάσεων μεταξύ των πιστωτών και της εταιρείας. Το πρόβλημα είναι ότι για να ενεργοποιηθεί το factoring χρειάζεται η εταιρεία να έχει πωλήσεις και επομένως παραγωγή. Αυτή, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να τις προμηθευτεί, έχει στην ουσία σταματήσει. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος που θα κάνει τον Αύγουστο η Creta Farms θα είναι κάτω από 500.000 ευρώ.
Ενεχυριασμένο ήδη στις τράπεζες είναι το 19% των μετοχών της εταιρείας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων συνολικού ύψους 94,82 εκατ. ευρώ που υπεγράφη με την Creta Farms τον Μάρτιο του 2018.

-Πρώτος αρχικά υπέγραψε το «Memorandum of Understanding» (MOU) που έχουν επεξεργαστεί οι πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms ο μεγαλομέτοχος Κωνσταντίνος (Τάκης) Δομαζάκης.

Ως διαμεσολαβητής σε μια ιδιωτική διαφορά ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κάλεσε πριν λίγο στο γραφείο του, στη Νίκης, τους αδελφούς Κωνσταντίνο (Τάκη) Δομαζάκη και Μάνο Δομαζάκι προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο των τραπεζών και να προχωρήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τον έλεγχο της εισηγμένης, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της Creta Farms.

Οι όροι των τραπεζών για να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην Creta Farms αφορούν στη διενέργεια δικανικού ελέγχου, στη μεταφορά σημάτων και πατεντών από κυπριακή θυγατρική στην κατοχή της μητρικής εταιρείας και την τοποθέτηση Monitoring Trustee, ή CRO που θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ενδιαφέρον για την εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, έχουν εκφράσει τρεις επενδυτές, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ένα Αμερικανικό fund, και ο Θόδωρος Δουζόγλου ο οποίος έχει καταθέσει Letter Of Intend επένδυσης 15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και συνεργάζεται με τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη.

Ο συνολικός δανεισμός της Creta Farms την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν 109,53 εκατ. ευρώ από 106,879 εκατ. ευρώ το 2017. Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση του 2017 με τη λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 13,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όμιλος επιβαρύνθηκε με απομειώσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline