Σάββατο 4 Ιουλίου 2020  12:58:02

Οι μεσαίοι σεισμοί ξαναγύρισαν στο Ιόνιο, μετά την Κρήτη και αλλού. Σεισμός 4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κέρκυρα και τους Παξούς. Οι ανήσυχες προβλέψεις του Φεβρουαρίου. Κύριο

Μάλλον έπεσαν έξω, και πάντως δεν δικαιώθηκαν, οι προβλέψεις σεισμολόγων (με διαφωνίες τους) του περασμένου Φεβρουαρίου ότι επίκειται ισχυρός σεισμός στο Ιόνιο Πέλαγος και μάλιστα προς τα βόρεια.

Έιγνε αισθητός από τους κατοίκους και τουρίστες, οι οποίοι ανησήσυχαν αλλά όχι ιδίαίτερα.
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 16.54 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 30 χιλιόμετρα νότια του νησιού και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 43,7 χιλιόμετρα.
Συνηθισμένη η περιοχή από τη συχνή αλλά μέτριας έντασης σεισμικότητας. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε κτίρια και καυοικίες η για τραυματισμούς.
Λίγη ώρα νωρίτερα είχε καταγραφεί άλλη μία σεισμική δόνηση στο Ιόνιο. Ηταν στις 16:09, όταν σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 38 χιλιόμετρα νότια- νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, με εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα.

==5.2.2019 ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠO ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα, «ο σεισμός προήλθε από ρήγμα με διεύθυνση ανατολή - δύση, στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Γεωργίου»

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η περιοχή του ΑγΚόντρα σεισμολόγων για το αν επίκειται μεγάλος σεισμός στο Ιόνιο -Τι απαντά η επιτροπή σεισμικού κινδύνου

Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Αυτό αποφάνθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε σήμερα στον ΟΑΣΠ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Η συνεδρίαση έγινε μετά τις επισημάνσεις του καθηγητή Ακη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, για αυξημένη πιθανότητα ισχυρού σεισμικού γεγονότος στη δυτική Ελλάδα.

«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός», αναφέρει ανακοίνωση του Ευθύμιου Λέκκα, προέδρου του ΟΑΣΠ, μετά τη συνεδρίαση. Μάλιστα, υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».
Ο κ. Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει ο Οργανισμός και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

Η απόφαση της επιτροπής- ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν λήψη συγκεκριμένων μέτρων στο Ιόνιο για επικείμενο μεγάλο σεισμό- ήταν με ψήφους 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Οταν ρωτήθηκε αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στο Ιόνιο, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος απάντησε στο ΑΠΕ «Το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» και υπενθύμισε ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το '14 και την Κεφαλονιά το '15 ξεπερνούσαν τα 6,5 Ρίχτερ. «Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους», συμπλήρωσε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline