Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019  08:33:31

Επιτυχής η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη για τον νέο Ελληνα Επίτροπο. Από δεξί χέρι του Γιούνκερ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ένας αυτοδημιούργητος και επιφανής Ευρωπαίος. Κύριο

Η γνωριμία του με τον Γιούνκερ, οι υποθέσεις που έχει χειριστεί και η προσωπική του ζωή.

Το χαρτοφυλάκιο για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν από το πρωί, σύμφωνα με τις οποίες ο έλληνας πρώην επίτροπος θα τοποθετούνταν σε θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα καλά νέα για την Ελλάδα και η σημαντική αυτή εξέλιξη για την καριέρα του κ. Σχοινά, ανακοίνωσε η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ένας από τους οκτώ αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντιπρόεδροι αναλαμβάνουν, επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Γιόσεπ Μπορέλ, η Βέρα Γιούροβα, ο Μάρος Σέφκοβιτς και η Ντουμπάβκα Σούιτσα.
Μ. Σχοινάς- Από δεξί χέρι του Γιούνκερ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Με μακρά θητεία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης χρέους το 2015, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μ. Σχοινάς τα τελευταία χρόνια ήταν το σημείο αναφοράς όλων των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, αφού κατείχε τη θέση του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που αποτελούσε προσωπική επιλογή του απερχόμενου προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Από τη θέση αυτή, συμμετείχε σε όλο το φάσμα των παρασκηνιακών διεργασιών την περίοδο της κρίσης, καταφέρνοντας να υπηρετήσει τον θεσμικό του ρόλο ακόμα κι όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ.

Υπήρξε μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης του προέδρου Γιούνκερ για τα ελληνικά πράγματα, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα, αλλά και για την κατάσταση που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία.

Με επικοινωνιακό χάρισμα και αίσθηση του χιούμορ, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον Τύπο σε κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της Επιτροπής Γιούνκερ. Ηρεμη δύναμη σε περιόδους ιδιαίτερα ταραγμένες για την Ελλάδα, τότε που παιζόταν η θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο Μ. Σχοινάς μετέδωσε και στον Ζ. Κ. Γιούνκερ την αγάπη για την Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις φιλικές προθέσεις του απερχόμενου προέδρου, ακόμη κι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε τα πάντα στον αέρα με το δημοψήφισμα.

Πώς γνωρίστηκαν Γιούνκερ-Σχοινάς

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ήταν ευρωβουλευτής μεταξύ 2007 – 2009, όταν και διαδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά. Με αυτή του την ιδιότητα, ασκούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν ο Γιούνκερ ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Ο νυν πρόεδρος της Κομισιόν τον θυμήθηκε και τον βρήκε στην Αθήνα όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα.
«Δεν ήταν φίλος του Γιούνκερ. Εγινε μετά τη συνεργασία τους», είχε αναφέρει άτομο από το στενό περιβάλλον του Σχοινά στο Εθνος.

Είχε διαχειριστεί θέματα όπως το Brexit

Πέρα από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα – κατά τις οποίες τα αντικρουόμενα συμφέροντα δημιουργούσαν συνθήκες μάχης τόσο μεταξύ χωρών, όσο και μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών – ο Μ. Σχοινάς είχε να διαχειριστεί θέματα όπως το Brexit, την πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση καθώς και άλλα λεπτά ζητήματα που αφορούσαν την Επιτροπή.

Το success story του

Βαθύτατα ευρωπαϊστής, ο Μ. Σχοινάς αφιέρωσε τις σπουδές και την καριέρα του εξ ολοκλήρου στην ευρωπαϊκή προοπτική. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics.
Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που φοίτησαν στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ με υποτροφία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενώ υπήρξε ερευνητικός υπότροφος στο πλαίσιο του προγράμματος που φέρει το όνομα του Ρομπέρ Σουμάν (Robert Schuman) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από το 1990 και μετά υπηρέτησε σε γραφεία ξένων επιτρόπων και το 2004 έγινε διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Μάρκου Κυπριανού.

Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, αντικαθιστώντας τον Αντώνη Σαμαρά.
Το 2010, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ το 2013 ανέλαβε συντονιστής εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

Η προσωπική του ευτυχία

Είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Μερσέδες Αλβαργκονσάλεθ, τη διευθύντρια του γραφείου του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Έχουν δυο παιδιά, τον Στέργιο και τον Γιάννη.

Και χαρτοφυλάκιο Άμυνας στη νέα Κομισιόν - Δεν θα γίνουμε ποτέ στρατιωτική συμμαχία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Με πολλές εκπλήξεις και αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελλάδα η νέα σύνθεση της Επιτροπής - Αντιπρόεδρος ο Μαργαρίτης Σχοινάς - Οι... επικίνδυνες ισορροπίες και τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τα περισσότερα ερωτήματα
Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πολλές εκπλήξεις και αναβαθμισμένο ρόλο για την Ελλάδα, καθώς ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρουσίασε στις Βρυξέλλες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεκατέσσερις άνδρες και δεκατρείς γυναίκες συνθέτουν το προτεινόμενο Κολέγιο των Επιτρόπων, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού προηγηθούν οι ακροάσεις των προτεινόμενων Επιτρόπων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η εκλεγείσα πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να δώσει την απάντηση σε ένα δύσκολο γρίφο, καθώς έπρεπε να βρει τις απαραίτητες γεωγραφικές ισορροπίες (βορράς, νότος, ανατολική και δυτική ΕΕ), να λάβει υπόψη της τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια, δυσαρεστώντας όσο το δυνατόν λιγότερα κράτη-μέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όρισε έναν Ιρλανδό υπεύθυνο για το εμπόριο στην μετά Brexit εποχή, έναν Ιταλό στην Οικονομία, ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ρώμη θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έναν Ούγγρο υπεύθυνο για τη διερεύνηση της ΕΕ (δυτικά Βαλκάνια, αλλά και Τουρκία) και έναν Έλληνα υπεύθυνο για τη προστασία του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Η προταθείσα Επιτροπή της πρόεδρου Ντερ Λάιεν περιλαμβάνει ακόμα και μια «υπέρ-Επίτροπο», καθώς η Γαλλία Σιλβί Γκουλάρ αναλαμβάνει τα χαρτοφυλάκια της Βιομηχανίας, αλλά και της Άμυνας και της Διαστημικής πολιτικής. Η απόφαση της προέδρου Ντερ Λάιεν να δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο για την Άμυνα σημαίνει ότι θα συσταθεί και μια Γενική Γραμματεία Άμυνας, που θα πρέπει να διαχειριστεί τα περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για κοινά ευρωπαϊκά έργα στον τομέα της άμυνας και της βιομηχανίας, κάτι που επιθυμούσαν τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα γίνει ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Όμως, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ειπωθεί επανειλημμένα πως οι κοινές προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις τους είναι πρωταρχικής σημασίας». Η Φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δήλωσε πως τα σχέδια θα ωφελήσουν την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία ανήκουν πολλές χώρες της ΕΕ, και συμπλήρωσε: «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική άμυνά μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα