Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας-ένας σε αντιπαλότητα οι άλλοτε κορυφαίοι συνεργάτες του νέο-Σουλτάνου. Οριστική η ρήξη Νταβούτογλου με τον Ερντογάν. Προανήγγειλε νέο κόμμα, δεύτερος μετά τον Παπατζιάν. Τρίτος ο Γκιούλ. Κύριο

Το κόμμα AKP έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές αξίες του, κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει έρθει σε ρήξη με τον πρόεδρο Ερντογάν.


Την παραίτησή του από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπέβαλε στην Τουρκία ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Νταβούτογλου κατήγγειλε πως το AKP έχει απομακρυνθεί από τις «ιδρυτικές αξίες» του, προσθέτοντας πως η ομάδα που κυριαρχεί σήμερα στην παράταξη δεν επιτρέπει την εποικοδομητική κριτική.

Με την παραίτησή του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του AKP ουσιαστικά πρόλαβε πιθανή αποπομπή του, καθώς είχε παραπεμφθεί στην πειθαρχική επιτροπή μαζί με τρεις πρώην βουλευτές.

Πρόκειται για το δεύτερο επιφανές στέλεχος του AKP που παραιτείται το τελευταίο διάστημα, μετά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν. Για την ώρα οι δύο πολιτικοί δεν έχουν δώσει την εικόνα πως προτίθενται να συνεργαστούν στην σύσταση νέου κόμματος.
Ο κ. Νταβούτογλου ήταν επί χρόνια ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στις τάξεις του AKP, υπηρετώντας ως αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής του την περίοδο 2003-2009. Στην συνέχεια ανελίχθηκε στην θέση του υπουργού Εξωτερικών και εν τέλει στην πρωθυπουργία ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν μετακινήθηκε στον προεδρικό θώκο.

Ωστόσο η σχέση του κ. Νταβούτογλου με τον κ. Ερντογάν κατέληξε σε ρήξη καθώς ο πρόεδρος συγκέντρωνε διαρκώς εξουσίες στα χέρια του, με συνέπεια ο άλλοτε πρωθυπουργός να παραιτηθεί από τα αξιώματά του.

Έκτοτε έχει γίνει ένας από τους επιφανέστερους επικριτές επιλογών του κ. Ερντογάν, ειδικά όσον αφορά τις κακές επιλογές του AKP στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που κατέληξαν σε συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης.

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΝΤΙΠΑΛOΤΗΤΕΣ

Μία από τις πλέον σκληρές μάχες στην πολιτική καριέρα του ετοιμάζεται να δώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος για πρώτη φορά με την αμφισβήτηση από πρώην συντρόφους του στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την μετωπική σύγκρουση του Ταγίπ Ερντογάν με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΚΡ που άρχισαν να αμφισβητούν την εξουσία του, δηλαδή τον πρώην τσάρο της τουρκικής οικονομίας, Αλί Μπαμπατσάν, τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η σημερινή επίσημη επιβεβαίωση από τον Αλί Μπαμπατσάν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου επιθυμεί να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κομματικού φορέα επιβεβαίωσε την πολύμηνη φημολογία για τα συντροφικά «μαχαιρώματα» στο ΑΚΡ. Το ίδιο και η είδηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρέπεμψε πριν μερικές ημέρες τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τους βουλευτές του ΑΚΡ, Σεφέρ Ουστούν, Σελτσούκ Ουζντάγ και Αμπντουλάχ Μπαστσί στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος με το αίτημα της διαγραφής.

Πλέον οι ραγδαίες εξελίξεις υποχρεώνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να δράσει. Ήδη πραγματοποιεί κομματικές συγκεντρώσεις ανά την Τουρκία και επιτίθεται στους «προδότες» πρώην συντρόφους του που θέλουν να διχάσουν τους οπαδούς του και την πατρίδα χωρίς να τους κατονομάζει. Η απόφαση του να καθαιρέσει Κούρδους δημάρχους στις κουρδικές νοτιανατολικές περιοχές της Τουρκίας και η επιμονή του να εισέλθουν για περιπολίες σε συριακό έδαφος Τούρκοι στρατιώτες κρίνεται και ως μία προσπάθεια να δείξει στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι παραμένει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το παιχνίδι έχει δυσκολέψει αρκετά για τον Τούρκο πρόεδρο. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις αλλά και αλλαγές εντός του κόμματος, αρχής γενομένης από την συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του ΑΚΡ στις 18 Σεπτεμβρίου. Επίσης δεν αποκλείουν και έναν μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης χωρίς αλλαγές στα νευραλγικά υπουργεία.
Ωστόσο, υπό τον φόβο πολλά στελέχη του ΑΚΡ να ενταχθούν στα δύο υπό σύσταση κόμματα μετά από τις διαγραφές τους φαίνεται ότι περιορίζει την δυνατότητα του Ερντογάν να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Ο δεύτερος λόγος για μία ενδεχόμενη ήπια αντίδραση του Ερντογάν είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν επιθυμεί να δείξει δημόσια ότι ανησυχεί για τις εσωκομματικές ανταρσίες αφού οι εκλογές στην Τουρκία προγραμματίζονται για το 2023.

Ήδη τα κόμματα των δύο πρώην συντρόφων του συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις πριν την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης τους ποσοστά από 5 έως 10%.

Το κόμμα του Μπαμπατσάν εικάζεται ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει μία μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την ιστορία του ΑΚΡ και θα αποφύγει να υποδεχθεί στους κόλπους του πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Μία τέτοια επιλογή θα τοποθετούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών σε ευθεία σύγκρουση με τον Ερντογάν και θα προσέδιδε στο νέο κόμμα τον χαρακτήρα μίας μετεξέλιξης του ΑΚΡ. Ακόμα, βέβαια, είναι θολός ο ρόλος του πρώην προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος φέρεται να στηρίζει το νέο κόμμα Μπαμπατσάν χωρίς να φεύγει από το ΑΚΡ.

Σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους, ο πρώην «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας επιθυμεί το νέο κόμμα να βρίσκεται στο κέντρο, να εκπροσωπεί πιο έντονα τις γυναίκες, τους ακαδημαϊκούς και συντηρητικούς ψηφοφόρους της Τουρκίας, οι οποίοι επιθυμούν να επανέλθει στην δημοκρατική τροχιά το τουρκικό κράτος. Για το κουρδικό ζήτημα φημολογείται ότι θα ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ. Η κατάρρευση των συνομιλιών προκάλεσε σοβαρή απώλεια ψήφων για το ΑΚΡ που έχασε τις πολύτιμες ψήφους των Κούρδων συντηρητικών ψηφοφόρων. Για την θρησκεία ο Μπαμπατσάν αναμένεται να υποστηρίξει ότι πρόκειται για προσωπική επιλογή του κάθε πολίτη και θα πρέπει να μην αφορά τις υποθέσεις του κοσμικού κράτους.

Η σχέση του Ερντογάν, όμως, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία διερράγη το 2016, δεν είναι το ίδιο ήπια. Τα στελέχη του ΑΚΡ από τον στενό κύκλο του Τούρκου προέδρου ανέμεναν από τον Νταβούτογλου να παραιτηθεί από το κόμμα εφόσον ετοιμάζει νέο κόμμα πριν τον αποπέμψει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο δεν τους έκανε τη χάρη αλλά απαντούσε και με σκληρά λόγια στις επικρίσεις του Τούρκου προέδρου. Διεμήνυε σε συνεντεύξεις του ότι δεν είναι προδότης και απειλούσε με αποκαλύψεις για την περίοδο του 2015 και για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία που οδήγησαν στην κατάρρευση της διαπραγμάτευσης με το ΡΚΚ.

 

Πολυμέσα