Κυριακή 12 Ιουλίου 2020  02:57:18

Ρέγκλινγκ σε στήριξη της στόχευσης Μητσοτάκη: «Ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2020.» Ο ρόλος Σταικούρα. Κύριο

Ικανοποίηση στην Αθήνα από την δήλωση στήριξης. Εύσημα και στην ενημέρωση του προέδρου του ESM από τον μεθοδικό Χρήστο Σταικούρα.

Ευχάριστη θετική ανταπόκριση και μάλιστα από κορυφαίο αρμόδιο. Η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αρκετά ουσιώδης. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για πρώτη φορά της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2020 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup που εξελίσσεται στο Ελσίνκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και το 2020 αλλά για μετά από αυτό μία μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν κατάφερνε η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα και υπήρχαν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο δεδομένου ότι η ανάπτυξη της χώρας αυτή την στιγμή είναι μικρότερη από τον προβλεπόμενο στόχο.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκιλγκ καλωσόρισε τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, τόνισε την καλή συνεργασία με τον Yπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Πρωθυπουργό και καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει η τυπική διαδικασία στο διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF, η οποία θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες.

Σε σχέση με την Ελλάδα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, επεσήμανε τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος και ως προς την ρευστότητα και τον τραπεζικό τομέα και κάλεσε την κυβέρνηση να χτίσει πάνω στην πρόοδο που συντελείται από το 2015.
Ο ίδιος όμως ζήτησε επιτάχυνση της μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης

Σεντένο: Θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης

"Περιμένουμε τους νέους υπουργούς Οικονομικών από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της πολιτικής τους"
Το Eurogroup «ανυπομονεί να κατανοήσει πώς μεταφράζουν οι νέες κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας, τις παλαιότερες δεσμεύσεις που είχαν δοθεί, αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική ευθύνη», δήλωσε την Παρασκευή ο Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου στο Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «αναμένουμε τους νέους υπουργούς Οικονομικών από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της πολιτικής τους για τις χώρες τους και τις νέες κυβερνήσεις σε αυτές».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline