Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020  19:59:31

Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β' τρίμηνο

Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις αιτία της αύξησης των μεικτών αποδοχών δεν ήταν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.


Τα μεικτά ωρομίσθια των εργαζόμενων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,1% το δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, ανακάμπτοντας από την αναιμική επίδοση του πρώτου τριμήνου αλλά μένοντας κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Μπροστάρης» της αύξησης των ωρομισθίων ήταν η τόνωση των καθαρών αποδοχών κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Σε πολλές προηγούμενες μετρήσεις η άνοδος οφειλόταν πρωτίστως στην διόγκωση του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους. Σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχεδόν το 41% του μέσου άτεκνου και άγαμου μισθωτού στην Ελλάδα παρακρατείται.

Οι μεικτές αποδοχές των ελλήνων εργαζόμενων ενισχύθηκαν στις υπηρεσίες (3,7%) και στην μεταποίηση (2,1% ), όμως συνέχισαν την βαθιά πτωτική τους τάση στις κατασκευές (-12%).

Η εικόνα του δεύτερου τριμήνου είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την περίοδο Ιανουάριος - άρτιος, όταν οι καθαρές ωριαίες αμοιβές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% , που ήταν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Η ικανοποιητική εικόνα του δεύτερου τριμήνου όμως παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της νομισματικής ένωσης, όπου η άνοδος των μεικτών ωρομισθίων διαμορφώθηκε στο 2,7%, που ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση από την έναρξη της κρίσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline