Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019  22:21:11

Άδειασμα του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια από μικρόψυχη στάση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών: «Όχι σε δωρεάν διάθεση των φαρμάκων για καρκίνο, αν δεν πληρωνόμαστε...» Κύριο

Ένα λαμπρό κοινωνικό μέτρο, που προκάλεσε ευνοϊκές εντυπώσεις αλλά φαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας δεν είχε επιτύχει συμφωνία με τον Σύλλογο των Αθηνών αλλά μόνο με τον Πανελλήνιο.

Με μάλλον ασύμβατη κοινωνική ευαισθησία για τους 2.000 καρκινοπαθείς της Αττικής ο ΦΣΑ απέτυχε σε εντυπώσεις. Πρόταξε την συντεχνιακή-οικονομική αδιαλλαξία, και την σκληρή αρνητική τάση. Χωρίς ούτε καν να προβάλλει τη καλή θέληση να εξυπηρετήσει το νέο σύστημα παραλαβής των φαρμάκων, το τόσο ανακουφιστικό για τους βαρύτατα ασθενείς μετά τις ουρές στο ΕΟΠΠΥ και μετά να έθετε με κάποια προθεσμία, θέμα ειδικής αμοιβής και πόσο.

Την αντίθεσή του με τρόπο αντικοινωνικό και κόντρα στις παραδόσεις του κλάδου εκφράζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στην πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους.

'Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεση τους με «απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ.» και κάνουν λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, την φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα».

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει ο ΦΣΑ, «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο για να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

13.9.2019=Και από ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα για καρκινοπαθείς

Σε πρώτη φάση θα δίνονται και φάρμακα και για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση - Εξετάζεται πώς θα χορηγούνται όλα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία
Ανοίγει και το δεύτερο κανάλι διανομής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, προς τους ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις. Μετά τη δωρεάν διάθεση των ογκολογικών σκευασμάτων από τις ιδιωτικές κλινικές, και τα ιδιωτικά φαρμακεία θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα της διάθεσης των ΦΥΚ, των λεγόμενων και ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, συζητήθηκε χθες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τους εκπροσώπους του τελευταίου να υπογραμμίζουν το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα της συνάντησης.

Η συρρίκνωση των «ουρών της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την οποία είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε δυο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υλοποίησαν σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών τη διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας από τις κλινικές.

Πλέον περίπου 2.000 ασφαλισμένοι αντί να περιμένουν με τις ώρες να εξυπηρετηθούν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν το φάρμακο τους και στη συνέχεια να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, πηγαίνουν στις κλινικές όπου εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του Οργανισμού τα σκευάσματα για τους καρκινοπαθείς. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

«Είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας την περασμένη Πέμπτη εγκαινιάζοντας τη συγκεκριμένη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

Το δεύτερο βήμα στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών υλοποιείται με τη συνεργασία των φαρμακοποιών. Όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, οι δύο πλευρές, υπουργείο και ΠΦΣ, εξετάζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη διάθεση των ΦΥΚ, δεδομένου ότι η σχετική διαδικασία εμπεριέχει κάποια στάδια αυξημένης δυσκολίας και απαιτεί αυξημένης ευελιξίας και ασφάλειας κινήσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα