Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020  06:05:19

Ο δήθεν κρυφός-σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας Ν. Μανιαδάκης αποκάλυψε το δικαστικό παρακράτος: «Δέχτηκα πιέσεις για να ενοχοποιήσω πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα τους Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Στουρνάρα και Αδωνη Γεωργιάδη». Κύριο

Ο Νίκος Μανιαδάκης, ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, μίλησε στην νέα εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα, καταγγέλοντας ότι δέχεται απειλές και ότι πιέστηκε προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Πραγματική και εντυπωσιακή ανατροπή, με γνωρίσματα σκευωρίας. Τον γνωρίσαμε ως προστατευόμενο μάρτυρα Αναστασίου, όταν τον Φεβρουάριο του 2018 έφθασε η δικογραφία Νοβάρτις στην Βουλή. Δέκα μήνες αργότερα ο μάρτυρας είχε γίνει κατηγορούμενος με το πραγματικό του όνομα: Ο καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Μανιαδάκης είναι σήμερα κατηγορούμενος για την υπόθεση στην οποία είχε συμβάλει ως... μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Διωκόμενος, όπως καταγγέλλει, γιατί αποκάλυψε την αλήθεια μιας υπόθεσης προδικαστικού κυκλώματος.

«Ξεκίνησε μια διαδικασία ασκήσεως έντονων, επανειλημμένων κι επίμονων πιέσεων προς το πρόσωπο μου προκειμένου να μοιραστώ με τους εισαγγελείς πληροφορίες και μαρτυρίες αναφορικά με έκνομες πράξεις πολιτικών προσώπων.» κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ο κος Μανιαδάκης υπογράμμισε πως δεν έχει καταθέσει κάτι σε βάρος πολιτικών προσώπων σε κάθε περίπτωση ούτε στην Ελλάδα ούτε στις ΗΠΑ και το FBI, ωστόσο ερωτήθηκε και ξεκαθάρισε αναφορικά με τις σχέσεις που είχε με αυτά.

"Πολλές φορές έγραψα τεχνικά κείμενα προκειμένου να εξηγήσω υπουργικές αποφάσεις και δεν αναφέρθηκα σε πολιτικά πρόσωπα." τόνισε.

Επιβεβαίωσε ότι είχε μιλήσει στον κ. Στουρνάρα σχετικά με τις πιέσεις που δεχόταν να καταθέσει εναντίον του προσθέτοντας πως ένιωθε φόβο να ακολουθήσει την συμβουλή του για καταγγελία των πιέσεων που δεχόταν.
Όπως ανέφερε μάλιστα παρακολουθούταν συνεχώς.

"Το έβλεπα", είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως φοβόταν για την ζωή της οικογένειας και των παιδιών του.
Παράλληλα πρόσθεσε πως τον είχαν πλησιάσει πράκτορες του FBI, εισαγγελικές αρχές, άλλα και κυκλώματα μέσω δικηγόρων.

"Αισθάνθηκα ένας άνθρωπος ευάλωτος στη μέση ενός μεγάλου σκανδάλου", τόνισε ενώ παραδέχτηκε πως ακόμη και τώρα νιώθει φόβο.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τοποθετήθηκε στη συνέντευξη του κ. Μανιαδάκη, συμπεραίνοντας πως «έχουμε μια περίπτωση η οποία υπερβαίνει τη Novartis. Έχουμε μία φερόμενη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη εκ μέρους ενός ανωτάτου δημόσιου λειτουργού, ο οποίος είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης υπό την οργανωτική της έννοια, και κατά τούτο η υπόθεση αυτή έχει την ιδιαιτερότητα όλης της μεταπολίτευσης. Δεν έχει υπάρξει καμία άλλη περίπτωση κατά την οποία να ενέχεται από τη Βουλή πολιτικό πρόσωπο, μέλος της κυβέρνησης για παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς η περίπτωση αυτή είναι πολύ πιο βαριά για το πολίτευμα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Διότι αυτό το οποίο επάγεται είναι μια ανεπίτρεπτη αλλοίωση του πολιτεύματος εφόσον ευσταθούν αυτές οι κατηγορίες, οι οποίες διαμορφώνουν δυστυχώς ένα πάρα πολύ αρνητικό πλαίσιο για την οργάνωση του κράτους μας. Εάν η Βουλή είχε κωφεύσει στο αίτημα για τη συγκρότηση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, θα είχαμε μείνει σε ένα κενό το οποίο θα μας συνόδευε για πολλά χρόνια. Η αίσθησή μου είναι ότι στοιχειοθετείτε απολύτως η πρόταση κατηγορίας, υπερβαίνει τη Novartis, αφού φέρεται πέρα από τα ζητήματα που ανάγονται στην υπόθεση και θεωρώ κρίσιμο για τη δημοκρατία μας να φτάσει μέχρι τέλους και να διαλευκανθεί με μεγάλο σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας όλων των προσώπων».

Πρόσθεσε ότι η παρούσα Βουλή θα ασχοληθεί με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με πιέσεις θα διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στην συνέντευξη του κ. Μανιαδάκη υπογράμμισε: «Είπε αυτά που είπε για μένα, τα οποία έχει καταθέσει στους Αμερικανούς ως προστατευόμενος μάρτυρας. Το έγγραφο αυτό, η κα. Τουλουπάκη απέκρυψε να το στείλει στη Βουλή (την αναφορά που έκανε ο Μανιαδάκης στους Αμερικανούς). Εγώ έχω στη κατοχή μου το κομμάτι που αναφέρεται σε εμένα, τη κα. Ξενογιαννακοπούλου, όπου λέει ότι ουδεμία σχέση είχε μαζί μου τυπική ή άτυπη. Είναι ένας άνθρωπος κατ' όνομα γνωστός αλλά ξένος σε εμένα. Απεκρύφησαν δύο κρίσιμα έγγραφα σχετικά από την Εισαγγελία τα οποία υπεξαιρέθηκαν και στη Βουλή δεν έφτασαν. Επίσης έχει πει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στη κα. Κοσιώνη ότι πιεζόταν να καταθέσει σε βάρος των κυρίων Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη. Και θυμίζω ότι ο κ. Αγγελής, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επαινούμενος από τον κ. Παπαγγελόπουλο πριν από λίγο καιρό, είχε πει ότι πήγαινε στους Αμερικανούς να δώσει εμένα τον Γεωργιάδη και τον Σαλμά. Αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας από τη μία πλευρά βάση του ποινικού μας κώδικα. Δηλαδή έναν αθώο να θες να τον κάνεις ένοχο».

Ο κ. Λοβέρδος συνέχισε: «Όταν έλεγε ο κ. Τσίπρας αυτά που έλεγε πριν μάθουμε για τη Novartis, έκανα εγώ, η κα Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Κεγκέρογλου μια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και κοινοποίησα στη κα Ράϊκου και μετά στη κα Τουλουπάκη, όπου λέγαμε φάρμακο με φάρμακο τί κάναμε, συν καταγγείλαμε το γεγονός ότι ο υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουπλής παρέλειψε να τιμολογήσει ως όφειλε εκ του νόμου, τα φάρμακα του 2015. Τον φάκελο αυτόν τον απέστειλε στη Βουλή η κα Τουλουπάκη όταν είχε παραγραφεί η δυνατότητα της Βουλής να τον ελέγξει. Αυτή είναι κατάχρηση εξουσίας από την άλλη πλευρά. Έναν ενδεχομένως ένοχο να παλεύεις να τον κάνεις αθώο. Τις δύο αυτές διατάξεις θα τις ερευνήσει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, έχοντας όμως κυρίως στόχο την ηθική αυτουργία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline