Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020  18:42:33

Στα όριά του το σύστημα «χρυσής βίζας», ενώ θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές και αγοραστές. Έφτασαν τις 3.464 χορηγήσεις σε Κινέζους. Ακολουθούν Τούρκοι, Ρώσοι. Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι. Κύριο

Φαινόμενα αρνητικά, νοοτροπία γραφειοκρατίας, με καθυστερήσεις, σπατάλη χρόνου και αοριστίες εάν όχι παθητικότητας και αδιαφορίας.

Ίσως και κάποτε, λέγεται από ορισμένους, υπονόμευση της όλης εθνικής προσπάθειας για προσέλκυση επενδυτών, τραπεζιτών, αγοραστών, μόνιμων κατοίκων, στελεχών επιχειρήσεων κλπ Ακόμα και μεγαλοαστών πολιτικών προσφύγων, όπως εκείνοι από την Τουρκία και την Ρωσία.

Σύστημα πολύτιμο για προσέλκυση επενδύσεων και καταθέσεων, που δεν έχει βελτιωθεί καθόλου από την εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα ιδιαίτερο από τις εκλογές του Ιουλίου και τη νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμα τουλάχιστον...Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πειραιά, όπου πλέον δεν γίνονται καν δεκτά τα αιτήματα των επενδυτών

Θύμα της ίδιας της επιτυχίας του φαίνεται πως έχει πέσει το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής «golden visa» (χρυσή βίζα), καθώς, όπως σημειώνουν φορείς που συνεργάζονται καθημερινά με ξένους επενδυτές ακινήτων, «το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη». Κατά τα άλλα κάνουμε εκστρατεία για προσέλκυση επενδύσεων, αγοραστών ακινήτων, μεταφορά επιχειρήσεων κλπ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πειραιά, όπου πλέον δεν γίνονται καν δεκτά τα αιτήματα των επενδυτών, δηλαδή υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε άλλα σημεία για να εξυπηρετηθούν.

«Πριν από περίπου μία εβδομάδα χρειάστηκε να υποβάλουμε αίτημα για ραντεβού για λογαριασμό ενδιαφερόμενου πελάτη μας, ωστόσο, προς έκπληξή μας, η απάντηση ήταν αρνητική, δηλαδή το γραφείο αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει όχι σε 1-2 χρόνια από σήμερα, αλλά καθόλου», σημειώνει στην Καθημερινή ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής της δικηγορικής εταιρείας «Ρισβάς & Συνεργάτες», η οποία είναι και ενεργό μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μετανάστευσης Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυσκολίες παρατηρούνται πλέον και στις διοικήσεις εκτός Αθηνών, όπου είχαν στραφεί τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότερα δικηγορικά γραφεία, ώστε να εξυπηρετήσουν ταχύτερα τους πελάτες-επενδυτές τους. Φαινόμενα αρνητικά, νοοτροπία γραφειοκρατίας, με καθυστερήσεις, σπατάλη χρόνου και αοριστίες εάν όχι παθητικότητας και αδιαφορίας. Ίσως και κάποτε, λέγεται από ορισμένους, υπονόμευση της όλης εθνικής προσπάθειας για προσέλκυση επενδυτών, τραπεζιτών, αγοραστών, μόνιμων κατοίκων, στελεχών επιχειρήσεων κλπ Ακόμα και μεγαλοαστών πολιτικών προσφύγων, όπως εκείνοι από την Τουρκία, και ορισμένοι από την Ρωσία την Αίγυπτο ή και τον Λίβανο .

Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσταση, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει τη δυνατότητα από τις αρχές του φετινού Απριλίου να γίνεται η κατάθεση των σχετικών αιτημάτων έκδοσης των αδειών παραμονής σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της επικράτειας και όχι υποχρεωτικά σε εκείνες στις οποίες υπάγεται το ακίνητο που πρόκειται να αποκτηθεί. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε μια πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι το 70%-80% των αγορών ακινήτων γίνεται εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονος συνωστισμός. Ωστόσο, ήδη σε πολλές περιοχές έχουν αρχίσει να παρατηρούνται νέες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες, καθώς από εκεί που η εξυπηρέτηση γινόταν ακόμα και αυθημερόν, πλέον δίνονται ραντεβού μετά από έναν μήνα ή και ακόμα περισσότερο. Είναι, δηλαδή, θέμα χρόνου έως ότου μπλοκάρει πλήρως το σύστημα, περιορίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ρισβά, ήδη ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφονται σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου ναι μεν και εκεί εντοπίζονται καθυστερήσεις, αλλά όχι τόσο σημαντικές. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις κυρίως όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των χορηγήσεων αδειών παραμονής. Στο μεταξύ, παρά τα προβλήματα και φέτος, η πορεία του προγράμματος είναι λίαν αυξητική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής που δημοσιοποίησε χθες ο οργανισμός Enterprise Greece, κατά το φετινό εννεάμηνο έχουν εκδοθεί 1.266 άδειες παραμονής, ανεβάζοντας τον σχετικό αριθμό (από την έναρξη του προγράμματος έως σήμερα) σε 5.302, από 4.036 στο τέλος του 2018. Εφόσον διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός χορήγησης αδειών, που φαίνεται σχεδόν βέβαιο, εκτιμάται ότι το τελικό μέγεθος θα προσεγγίσει τις 6.000 άδειες, ήτοι περίπου 40%-45% περισσότερες σε σχέση με το 2018, όταν η αντίστοιχη ετήσια αύξηση είχε διαμορφωθεί σε περίπου 80%. Τα 2/3 των αδειών έχουν δοθεί σε Κινέζους επενδυτές και συγκεκριμένα σε 3.464 επί συνόλου 5.302.

Πάντως, είναι δεδομένο ότι η απήχηση του προγράμματος «χρυσή βίζα», αλλά και γενικότερα της ελληνικής αγοράς κατοικίας, έχει εκτοξεύσει τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου έχουν εισρεύσει στη χώρα ξένα κεφάλαια ύψους 736 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 94% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς το σχετικό ποσό εκτινάχθηκε κατά 172%, σε 1,12 δισ., από 414,7 εκατ. το 2017, όταν και πάλι είχε καταγραφεί σχεδόν διπλασιασμός από τα 222,4 εκατ. του 2016.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline