Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019  11:43:52

«Καλά δεν ντρέπεστε;» - Οργισμένη αντίδραση της Έλενας Ακρίτα για την πολεμική κατά της απόφασης τιμής του Δ. Λιγνάδη για την σφαγιασθείσα το 1944 μεγάλη ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη. Κύριο

Θύμα μισαλλοδοξίας ως... δεξιά και δήθεν δοσιλογική επί Κατοχής των κομμουνιστών της ΟΠΛΑ αλλά και συναδέλφων της, η σπουδαία ηθοποιός . Με το δράμα της ομολογημένο με επώνυμες μαρτυρίες, ανάμεσα τους και του Δημ. Μυράτ, με πολλά ντοκουμέντα και βιογραφημένο σε ένα σπουδαίο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου κ.Δ.Λιγνάδης έδωσε στην ισόγειο αίθουσα του θεάτρου REX το όνομα της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, μετά εκείνο στους άλλους δύο ορόφους της Μαρίκας Κοτοπούλη και την Κατίνα Παξινού.

Ποια ήταν η Ελένη Παπαδάκη είναι γνωστό. Ποιοί και πότε την δολοφόνησαν επίσης είναι γνωστό μέσα από τις αποκαλύψεις δεκαετιών, που ακύρωσαν τις συκοφαντίες των δολοφόνων και των φανατικών τότε..
Θύμα τότε της πρακτικής στελεχών του ΚΚΕ, πριν εξοντωθεί βιολογικά ένας «ταξικός εχθρός», έπρεπε να εξοντωθεί ηθικά, να συκοφαντηθεί είτε τροτσκιστής είτε της δεξιάς παράταξης..
Τις συμπεριφορές αυτές στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ελένης Παπαδάκη τον είχαν αναλάβει τότε, τον Οκτώβριο του 1944 οι ηθοποιοί οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ.
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ελεγχόμενο και σήμερα από το ΚΚΕ, 75 χρόνια μετά, κατά τρόπο ατυχή, ζητεί την ανάκληση της απόφασης του κ.Λιγνάδη. Θέση οπισθοδρομική.

Είναι ιστορικό γεγονός πως ο τότε γραμματέας του Κόμματος, ο Ν.Ζαχαριάδης είχε καταδικάσει στην 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ ( Ιούνιος 1945) την δολοφονία, από την Πολιτοφυλακή, της διάσημης τραγωδού. Όπως επίσης καταδίκασε και τις δολοφονίες των καθηγητών του Πολυτεχνείου. Θεώρησε πως έβλαψαν την εικόνα του Κόμματος και είχε δίκιο..
Συνεπώς, το θέμα θεωρείται ιστορικά πως έχει κλείσει για την Αριστερά, από τότε. Ήταν μια δολοφονία που καταδικάστηκε και από το Κόμμα. Η δε απόφαση του Λιγνάδη ήταν οφειλόμενη υπέρβασης, μια πράξη τιμής και αναγνώρισης προς την σπουδαία ηθοποιό, για την οποία του αξίζουν μόνο συγχαρητήρια..

-Η Έλενα Ακρίτα, γνωστή για το θάρρος , και το κόστος, της γνώμης της ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ξέσπασαν για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη να δώσει το όνομα της Ελένης Παπαδάκη στο ισόγειο του REX.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα. «Το οφείλουμε στη μέγιστη ηθοποιό, την αδικημένη από την καλλιτεχνική ιστορία», ανέφερε μιλώντας για την Ελένη Παπαδάκη ο κ. Λιγνάδης. Όμως, η απόφασή του αυτή προκάλεσε απρόσμενες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ο ΣΕΗ έκανε λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση του Εθνικού Θεάτρου, με πολιτικά και όχι καλλιτεχνικά κριτήρια και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της.

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για την απόφαση του Λιγνάδη

«Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ονομάσει μια από τις σκηνές του, που βρίσκεται στο κτίριο του στην οδό Πανεπιστημίου, σε σκηνή Ελένη Παπαδάκη.

Γιατί το Εθνικό θέατρο επιλέγει, ανάμεσα στους δεκάδες μεγάλους ηθοποιούς στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου την Ελένη Παπαδάκη, που παρότι ταλαντούχα καλλιτέχνιδα αποτελεί ως τις μέρες μας μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα; Προφανώς τα κριτήρια δεν είναι καλλιτεχνικά, αλλά πολιτικά. Μέσα από τη δραματική κατάληξη της Ελένης Παπαδάκη – που αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν είχε την έγκριση του ΕΑΜ, αλλά ήταν εντελώς έξω από τις προθέσεις και την πολιτική του- επιδιώκει να συντηρεί και να αναπαράγει μια ζοφερή, δολοφονική εικόνα για το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αντιστρέφοντας ολοσχερώς την πραγματικότητα.

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ αμέτρητοι αγωνιστές έδωσαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση την ψυχή και το αίμα τους, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, για να απελευθερωθεί αυτός ο τόπος από τους φασίστες κατακτητές και τους εγχώριους συνεργάτες τους. Ανάμεσά τους πολλοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί, όπως ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Μάνος Κατράκης, ο Τζαβαλάς Καρούσος, η Ασπασία Παπαθανασίου, ο Μίμης Φωτόπουλος, η Ολυμπία Παπαδούκα, η Αλέκα Παϊζη, η Καλή Καλό και πολλοί άλλοι.

Σ' όλους αυτούς θα άξιζε πραγματικά μια επιβράβευση για το τεράστιο ψυχικό σθένος και το ηθικό μεγαλείο τους, κι ας μην, ποτέ στη ζωή τους, να επιζήτησαν τιμές. Δεν το περιμένουμε βέβαια αυτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την προσκείμενή της διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, καθώς η πολιτική τους βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα που όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες υπηρέτησαν. Απαιτούμε όμως να σταματήσουν να προκαλούν αμαυρώνοντας τη μνήμη όλων αυτών των λαϊκών αγωνιστών και μάλιστα στη σκηνή του Θεάτρου Ρεξ, του θεάτρου – σημείο αναφοράς και σύμβολο για την αντιστασιακή δράση των ηθοποιών του ΕΑΜ και των εκατοντάδων καλλιτεχνών που συσπείρωνε στις γραμμές του.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου».

Ακρίτα: Καλά δεν ντρέπεστε;

Η αντίδραση του ΣΕΗ προκάλεσε το ξέσπασμα της Έλενας Ακρίτα, που κατακεραύνωσε το σωματείο των ηθοποιών για τη στάση που υιοθέτησε μετά την απόφαση του Δημήτρη Λιγνάδη να δοθεί το όνομα της Ελένης Παπαδάκη σε σκηνή του REX.

«Καλά δεν ντρέπεστε; Είστε ηθοποιοί και υπογράφετε διαμαρτυρία για να μην δοθεί το όνομά της τεράστιας Ελένης Παπαδάκη σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Έχετε ιδέα πόσο τεράστια θεατρίνα υπήρξε; Πόσο πολεμήθηκε, πόση ζήλεια, φθόνο και μίσος αντιμετώπισε στη σύντομη ζωή της; Θα τιμηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από μια πολιτεία που άργησε τόσο να την αναγνωρίσει; Κι όλα αυτά τα κάνετε γιατί πολιτικά η Παπαδάκη ήταν δεξιά και δεν την γουστάρουμε; Κι είστε ηθοποιοί; Ντροπή!», έγραψε η κ. Ακρίτα σε ανάρτησή της στο Facebook.

Η ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα

Ποια ήταν η Ελένη Παπαδάκη
Η Ελένη Παπαδάκη υπήρξε μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, που διέπρεψε σε ποικίλους ρόλους. Στα 17 της πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Σπύρου Μελά, το 1925 και οι κριτικοί είχαν χαρακτηρίσει τότε αυτή την παρουσία της ως αποκάλυψη, σύμφωνα με τη wikipedia. Η Ελένη Παπαδάκη, στα 36 της χρόνια, εκτελέστηκε κατά τα Δεκεμβριανά, στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline