Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020  09:51:01

Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμου 2019: Ο «Νώε» των Τρικάλων

Πολυταξιδεμένος, ιδεολόγος, πείσμων, ο Δημήτρης Δήμος είναι μια σπάνια περίπτωση κτηνοτρόφου. Αυτοβούλως ανέλαβε ένα δύσκολο έργο: να περιφρουρήσει την κτηνοτροφική ιστορία του τόπου μας εκτρέφοντας, ανελλιπώς και παρά τις αντίξοες συνθήκες, από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα, ελληνικές αυτόχθονες φυλές ζώων 10.000 ετών!


Στη φάρμα του στην Αύρα Τρικάλων βόσκουν 250 καλοζωισμένα μικρόσωμα βοοειδή στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης, χοιρομητέρες αυτόχθονου μαύρου χοίρου, ελληνικά βουβάλια, αίγες Καρύστου και Αγίου Νικάνορα, καλοθρεμμένες ουλοκερατικές κατσίκες, σαρακατσάνικα και καλαρρύτικα πρόβατα. «Αυτά τα ζώα δεν είναι απλώς εγκλιματισμένα στο περιβάλλον, είναι ένα με το περιβάλλον, είναι το περιβάλλον» μας λέει ο κ. Δήμος και συνεχίζει:

«Οι αυτόχθονες φυλές μπορεί να μην είναι εξίσου παραγωγικές με άλλες ξενικές ράτσες ή με διασταυρώσεις, αλλά είναι πιο ανθεκτικές, καθότι τα ζώα είναι εγκλιματισμένα στον τόπο. Όταν δεν παρεμβαίνουμε στην παραγωγή των ζώων, παίρνουμε πολύ καλό αποτέλεσμα. Το πιστεύω και θέλω να πείσω κι άλλους».

Ο Γαστρονόμος τίμησε φέτος το έργο του κ. Δήμου γιατί συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του τόπου μας. Γιατί μας θυμίζει πως το ευ τρώγειν δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την ποιοτική παραγωγή ντόπιων προϊόντων, και μάλιστα ελληνικού DNA, που είναι πολλαπλώς ωφέλιμα, για την υγεία μας, για την υγεία του περιβάλλοντος, για τη γεύση μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline