Σάββατο 4 Ιουλίου 2020  04:49:19

Μετά τις προειδοποιήσεις Στ. Πέτσα ότι καθυστερούν, επέλαση κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού από 100 άτομα στις 4 συστηματικές Τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς). Κύριο

NONPAPERNEWS ΤΕΤΑΡΤΗ 6.11.2019. Ο εκπρόσωπος Στ. Πέτσας αυστηρός για τις εξωφρενικές τραπεζικές χρεώσεις, που ζήτησε να ματαιωθούν ο Πρωθυπουργός, που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα: «Περιμένουμε περισσότερο τολμηρές ενέργειες από τις Τράπεζες...».

Γράφτηκε από τον NonPaperNews

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 00:05

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις αυξήσεις στις τραπεζικές χρεώσεις που είχαν δρομολογηθεί, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα πρώτο θετικό βήμα από την πλευρά των τραπεζών,(ελλιπές και μετέωρο ακόμα...).
-Με την προσθήκη πως η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες, δηλαδή ακύρωσης ή μείωσης των χρεώσεων για διάφορες τραπεζικές εργασίες, που ήταν επί πολλά χρόνια δωρεάν και επεβλήθησαν με το σύστημα του καρτέλ..

Εκτός από το Προσφυγικό όπου ανακοίνωσε τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και σε οικονομικά ζητήματα καθώς και στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα.............

Μετά τις συσκέψεις και τις ευγενικές συστάσεις, προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου και τις καθυστερήσεις από το καρτέλ των Τραπεζών (που ελέγχονται από ξένα κεφάλαια πλέον), ακολούθησε η προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου,-την οποία επισημάναμε προχθές Τετάρτη με ειδικό δημοσίευμα-δόθηκε συνέχεια από επέλαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Εθνική. Η έρευνα σχετίζεται με τις χρεώσεις που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή αποφάσεις και κοινές δράσεις τύπου καρτέλ.

Η έφοδος Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες: Έψαξαν μέχρι και τις τσάντες

Ταυτόχρονη έφοδο στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης πάνω από 100 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ταυτόχρονη έφοδο στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης πάνω από 100 υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η έφοδος, από τις σπάνιες τέτοιου χαρακτήρα σε δημόσια χρήματα και Τράπεζες πραγματοποιήθηκε από τους υπαλλήλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι οποίοι είχαν εισαγγελική άδεια και σκοπός του ήταν να αναζητήσουν στοιχεία που θα αποδείκνυαν την ενδεχόμενη συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για την επιβολή των χρεώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η έφοδος έγινε στα κεντρικά γραφεία των ανώτατων διοικήσεων των τραπεζών και, απ' ό,τι φαίνεται, απέκλεισαν τα γραφεία των ανωτάτων στελεχών, απαγορεύοντας την επικοινωνία ακόμα και με τους υπόλοιπους ορόφους.

Πώς έγινε η επέλαση

Κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών και ζήτησαν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στα γραφεία των τραπεζών, να μην αγγίξουν απολύτως τίποτε και να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους.
Οι ελεγκτές ζήτησαν και πήραν έγγραφα -με τις τράπεζες να ανταποκρίνονται άμεσα-, ενώ αντέγραψαν σκληρούς δίσκους. Έρευνα πραγματοποιήθηκε ακόμη και σε προσωπικά αντικείμενα στελεχών, όπως τσάντες και χαρτοφύλακες!

-Η πρωτοφανής και μαζική αυτή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θυμίζει, όπως λένε οι ίδιοι οι τραπεζίτες, αντίστοιχες πρακτικές των ελεγκτικών μηχανισμών άλλων χωρών και δεν αποκλείεται να δώσει ορισμένα αρνητικά δεδομένα για κοινές πολιτικές(καρτέλ) από τις Τράπεζες, που είναι απαγορευμένες , όπως οι πρόσφατα αυθαίρετες αυξήσεις σε τραπεζικές εργασίες κάθε είδους ,που προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών και παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.
Πράγματι, είναι η πρώτη φορά, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο περιστατικό στο παρελθόν, που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εισβάλλει με οργανωμένο και μαζικό τρόπο σε διοικήσεις των τραπεζών, που έως τώρα έμοιαζαν με άβατο για το κράτος.

ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ Ο ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Αυτεπάγγελτη έρευνα πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank).
Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ - ΜΠΕ σήμερα εμφανίστηκαν κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα στοιχεία που ζητήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούσαν στο ζήτημα των χρεώσεων και η σχετική έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.

Μεταξύ άλλων, ζητήθηκαν έγγραφα, ενώ έγινε και αντιγραφή του περιεχομένου "σκληρών δίσκων". Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες παρείχαν άμεσα όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.
Υπενθυμίζεται οτι στα τέλη Οκτωβρίου, στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των τραπεζών, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για επανεξέταση της πολιτικής των προμηθειών στις συναλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένταση στις προσπάθειες να αυξηθούν και να ψηφιοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι τραπεζικές συναλλαγές και την ίδια ώρα οι τράπεζες να το εκμεταλλεύονται και να αυξάνουν τις χρεώσεις τους.
Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των ιδρυμάτων για αύξηση στις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών, ακόμη και για αλλαγή PIN.
Αιχμές για εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών, είχε αφήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 11ο Risk and Compliance φόρουμ. Είχε μάλιστα απευθύνει κάλεσμα προς τους τραπεζίτες να ακούσουν την κοινωνία και είχε τονίσει ότι θα διερευνηθεί αν ισχύουν οι φήμες περί συνεννόησης στην τακτική της επιβολής ενιαίων χρεώσεων.

Κίνημα Αλλαγής: Θετικοί οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε θετικά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τις υπέρογκες και παράλογες χρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται ότι η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής , αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία και πως κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της.
«Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών», υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline